Artikkeli
Suklaamoussekakku on kuorrutettu tummalla suklaamoussella, joka on ihana jälkiruoka myös sellaisenaan.

Suklaamoussekakku on kuorrutettu tummalla suklaamoussella, joka on ihana jälkiruoka myös sellaisenaan.

Suvi Rüster ku­vat Mart­ti Jär­vi

Suklaamousse ja suklaamoussella kuorrutettu kakku

Tummasta suklaasta valmistettu täydellinen mousse on hienostunut jälkiruoka sellaisenaan, mutta moussella voi viimeistellä myös suklaisen kakun.

Suk­laa­mous­se­kak­ku

50 min + mous­sen jäh­met­ty­mi­nen 2 tun­tia . hie­man haas­ta­va . 18 e

12 an­nos­ta

150 g tum­maa suk­laa­ta

150 g voi­ta

3 ka­nan­mu­naa

2 dl so­ke­ria

1 ½ dl veh­nä­jau­ho­ja

1 tl lei­vin­jau­het­ta

Vuo­an voi­te­luun:

1 tl voi­ta tai öl­jyä

Kuor­ru­tus:

1 an­nos rans­ka­lais­ta suk­laa­mous­sea

Ko­ris­teek­si:

1–2 tuo­ret­ta vii­ku­naa

1. Val­mis­ta en­sin suk­laa­mous­se (oh­je al­la). Lu­si­koi mous­se ha­lu­tes­sa­si val­miik­si pur­so­tin­pus­siin. An­na suk­laa­mous­sen jäh­met­tyä jää­kaa­pis­sa vä­hin­tään pari tun­tia.

2. Pa­loit­te­le suk­laa ja voi kat­ti­laan. Kuu­men­na mie­dol­la läm­möl­lä se­koi­tel­len, kun­nes suk­laa on su­la­nut. Nos­ta kat­ti­la lie­del­tä ja an­na jääh­tyä.

3. Se­koi­ta ka­nan­mu­nat ja so­ke­ri kul­hos­sa ta­sai­sek­si. (Jos ha­lu­at kuoh­ke­am­man ja pak­sum­man kak­ku­poh­jan, vat­kaa mu­nat ja so­ke­ri kuoh­ke­ak­si vaa­le­ak­si vaah­dok­si). Se­koi­ta jouk­koon jääh­ty­nyt suk­laa­se­os ja jau­hot, joi­hin on se­koi­tet­tu lei­vin­jau­he.

4. Kiin­ni­tä lei­vin­pa­pe­ri ir­to­poh­ja­vuo­an (Ø 22 cm) poh­jan ja reu­no­jen vä­liin. Voi­te­le vuo­an reu­nat ke­vy­es­ti voil­la tai öl­jyl­lä. Kaa­da tai­ki­na vuo­kaan.

5. Kyp­sen­nä 175-as­tei­sen uu­nin kes­ki­ta­sol­la 35 mi­nuut­tia. Jääh­dy­tä ja ir­ro­ta vuo­an reu­nat. Nos­ta kak­ku tar­joi­lu­lau­ta­sel­le.

6. Pur­so­ta tai le­vi­tä veit­sel­lä mous­sea rei­lus­ti ka­kun pääl­le. Pese vii­ku­nat, leik­kaa loh­koik­si ja ko­ris­te­le kak­ku vii­ku­na­loh­koil­la.

Rans­ka­lai­nen tum­ma­suk­laa­mous­se

20 min + jäh­met­ty­mi­nen 2 tun­tia . hie­man haas­ta­va . 10 e

6 an­nos­ta

200 g tum­maa suk­laa­ta, kaa­ka­o­ta vä­hin­tään 70 %

100 g voi­ta

2 rkl vah­vaa kah­via

2 rkl sit­rus­li­köö­riä, esi­mer­kik­si Coint­re­au­ta

ri­paus suo­laa

3 mu­nan­kel­tu­ais­ta

⅔ dl so­ke­ria

2 dl kuo­hu­ker­maa

1. Pa­loit­te­le suk­laa ja voi kat­ti­laan. Li­sää kah­vi ja li­köö­ri. Su­la­ta se­koi­tel­len, kun­nes voi ja suk­laa ovat täy­sin su­la­neet. Maus­ta ri­pauk­sel­la suo­laa. Jääh­dy­tä suk­laa­se­os.

2. Vat­kaa kel­tu­ai­set ja so­ke­ri ve­si­hau­tees­sa kuoh­ke­ak­si vaah­dok­si.

3. Kaa­da suk­laa­se­os ohu­e­na nau­ha­na kel­tu­ais-so­ke­ri­vaah­don jouk­koon koko ajan vat­ka­ten, niin et­tä mous­ses­ta tu­lee ma­jo­nee­si­mai­sen pak­sua ja kiil­tä­vää.

4. Vat­kaa ker­ma löy­säh­kök­si vaah­dok­si ja se­koi­ta va­ro­vas­ti nos­tel­len suk­laa­mous­sen jouk­koon.

5. Lu­si­koi se­os­ta an­nos­mal­joi­hin ja nos­ta jää­kaap­piin jäh­met­ty­mään pa­rik­si tun­nik­si. Rou­hi mous­sen pääl­le suk­laa­ta. Ko­ris­te­le mal­jat va­del­mil­la, per­si­mo­ni- tai vii­ku­na­loh­koil­la.

Suklaamoussekakku on kuorrutettu tummalla suklaamoussella, joka on ihana jälkiruoka myös sellaisenaan.

Suklaamoussekakku on kuorrutettu tummalla suklaamoussella, joka on ihana jälkiruoka myös sellaisenaan.

vink­ki!

Suk­laa­mous­se mais­tuu yk­sin­ker­tai­sen täy­del­li­sel­tä ja hie­nos­tu­neel­ta jäl­ki­ruo­ak­si sel­lai­se­naan, mut­ta mous­sel­la voi vii­meis­tel­lä myös suk­lai­sen ka­kun. Jää­kaa­pis­sa jäh­met­ty­neen mous­sen voi pur­so­tel­la ka­kun pääl­le tai le­vit­tää veit­sel­lä ta­sai­sek­si ker­rok­sek­si.