Kun käärit pakettiin itse tehtyjä suklaaherkkuja, voit olla varma lahjan suosiosta.
Minttu-maitosuklaa-sydämet
noin 16 keskikokoista tai 24 pientä
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
3 rkl kaakaojauhetta
50 g pehmeää voita tai
margariinia
1 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
6 tippaa piparminttuaromia
1 muna
1 keltuainen
Koristeluun: 150 g maitosuklaata
1. Sekoita kuivat aineet ja pehmeä rasva keskenään monitoimikoneessa tai sähkövatkaimella. Lisää sokerit, piparminttuaromi, muna ja keltuainen.. Sekoita tasaiseksi massaksi.
2. Jauhota leivinpöytä kevyesti. Kauli taikina suorakaiteen muotoiseksi, vajaan sentin paksuiseksi levyksi. Paina levyistä haluamasi muotoisia keksejä. Nosta keksit leivinpaperoidulle uunipellille.
3. Paista keksejä 175-asteisessa uunissa 10–12 minuuttia koosta riippuen. Anna keksien jäähtyä ritilän päällä.
4. Sulata suklaa mikrossa tai vesihauteessa. Kasta keksipalat haarukoiden avulla maitosuklaaseen ja nosta valumaan ritilälle. Anna suklaapintojen kovettua viileässä paikassa.
Valmistusaika: noin 30 min.
Vaikeusaste: melko helppo
Hinta: noin 3,50 e
Puolukka-suklaahillo
200 g pakastepuolukoita
3 rkl vettä
4 dl ruokokidesokeria
100 g tummaa suklaata, jonka kaakaopitoisuus vähintään 70 %
1. Nosta puolukat, vesi ja sokeri kattilaan ja anna kiehua ilman kantta 10 minuuttia.
2. Ota kattila liedeltä ja anna seoksen jäähtyä 10 minuuttia. Lisää paloiteltu suklaa. Sekoita, kunnes suklaa on täysin sulanut. Purkita seos puhtaisiin purkkeihin.
Valmistusaika: noin 30 min.
Vaikeusaste: helppo
Hinta: noin 3,50 e
Suklaatoffeet
20–25 kpl
2 dl kuohukermaa
2 dl sokeria
3 rkl ruokosokerisiirappia
1 rkl kaakaojauhetta
25 g voita
1. Nosta korkeareunaiseen kattilaan kerma, sokeri, siirappi ja siivilöity kaakaojauhe. Kuumenna ainekset ja sekoita, kunnes sokeri on täysin sulanut.
2. Anna seoksen kiehua kohtalaisella lämmöllä 20–30 minuuttia lieden tehosta riippuen. Toffee on valmista, kun tipautat tipan seosta kylmään veteen ja se jähmettyy kiinteäksi ja voit pyöritellä siitä pallon. Varmimmin oikean koostumuksen saat, kun mittaat seoksen lämpötilan sokerimittarilla, eli kun se on 125 astetta.
3. Sekoita rasva valmiiseen toffeeseen. Kaada seos leivinpaperilla vuorattuun, noin 15 x 20 cm:n pikkuvuokaan ja nosta viileään. Kun toffee jähmettyy, leikkaa se annospaloiksi terävällä veitsellä. Kääri palat sellofaaniin ja säilytä toffeet viileässä.
Valmistusaika: noin 40 min.
Vaikeusaste: melko helppo
Hinta: noin 1,50 e
Suklaa-viikunapallot
noin 25 kpl
1 pussi (200 g) kuivattuja,
pehmeitä viikunoita
1 pkt (150 g) mantelimassaa
50 g rouhittua appelsiini-krokanttisuklaata, esim. Marabou
3 rkl kaakaojauhetta
1 rkl konjakkia
Pinnalle: kaakaojauhetta
1. Aja viikunat ja mantelimassa tehosekoittimella tasaiseksi massaksi.
2. Rouhi suklaa hienoksi. Lisää suklaarouhe, kaakaojauhe ja konjakki viikuna-mantelimassaan. Pyöräytä ainekset sekaisin.
3. Lisää pieniksi rouhittu suklaa, kaakao ja konjakki ja pyöräytä ainekset sekaisin.
4. Pyörittele noin ruokalusikallinen seosta käsien välissä palloiksi.
5. Kierittele pallot kaakaojauheessa. Säilytä kylmässä.
Valmistusaika: noin 20 min.
Vaikeusaste: melko helppo
Hinta: noin 6 e
Suklaaleipä
2 isoa tai 4 pienempää
Taikina:
5 dl maitoa
50 g hiivaa
1 1/2 dl sokeria
1 tl suolaa
1 dl kaakaojauhetta
2 dl kaurahiutaleita
noin 11 dl vehnäjauhoja
150 g voita tai margariinia
Pinnalle: noin 40 g tummaa suklaata
1. Sekoita kädenlämpöiseen maitoon hiiva, sokeri ja suola. Sekoita kaakaojauhe, kaurahiutaleet sekä 3 dl vehnäjauhoista keskenään ja lisää seokseen.
2. Vispaa seosta kunnolla muutama minuutti. Lisää loput jauhoista ja pehmeä rasva. Alusta taikinaksi. Anna kohota kaksinkertaiseksi.
3. Jaa taikina kahteen tai neljään osaan. Pyörittele taikinapaloista jauhotetulla leivinpöydällä pitkänomaiset leivät ja käännä päistä hieman kierteelle.
4. Nosta suklaaleivät pellille ja anna kohota 15 minuuttia. Paista 200-asteisessa uunissa 25 minuuttia.
5. Sulata tummaa suklaa ja tee sillä koristeraitoja leipiin.
Valmistusaika: noin 1 t + kohotus noin 45 min.
Vaikeusaste: melko helppo
Hinta: noin 2,50 e
Kuvaustarvikkeet: Nauhat ja paperit Tiimari ja Sinelli.
Katri Schröder
Reetta Pasanen
LUETUIMMAT
LUE KOTI & KEITTIÖ
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
LUE KOTI & KEITTIÖ
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ