Artikkeli

Suklaalahja sulattaa sydämen

Kun kää­rit pa­ket­tiin it­se teh­ty­jä suk­laa­herk­ku­ja, voit ol­la var­ma lah­jan suo­si­os­ta.

Mint­tu-mai­to­suk­laa-sy­dä­met

noin 16 kes­ki­ko­kois­ta tai 24 pien­tä

2 1/2 dl veh­nä­jau­ho­ja

1 tl lei­vin­jau­het­ta

3 rkl kaa­ka­o­jau­het­ta

50 g peh­me­ää voi­ta tai

mar­ga­rii­nia

1 dl so­ke­ria

1 tl va­nil­ja­so­ke­ria

6 tip­paa pi­par­mint­tu­a­ro­mia

1 muna

1 kel­tu­ai­nen

Ko­ris­te­luun: 150 g mai­to­suk­laa­ta

1. Se­koi­ta kui­vat ai­neet ja peh­meä ras­va kes­ke­nään mo­ni­toi­mi­ko­nees­sa tai säh­kö­vat­kai­mel­la. Li­sää so­ke­rit, pi­par­mint­tu­a­ro­mi, muna ja kel­tu­ai­nen.. Se­koi­ta ta­sai­sek­si mas­sak­si.

2. Jau­ho­ta lei­vin­pöy­tä ke­vy­es­ti. Kau­li tai­ki­na suo­ra­kai­teen muo­toi­sek­si, va­jaan sen­tin pak­sui­sek­si le­vyk­si. Pai­na le­vyis­tä ha­lu­a­ma­si muo­toi­sia kek­se­jä. Nos­ta kek­sit lei­vin­pa­pe­roi­dul­le uu­ni­pel­lil­le.

3. Pais­ta kek­se­jä 175-as­tei­ses­sa uu­nis­sa 10–12 mi­nuut­tia koos­ta riip­pu­en. An­na kek­sien jääh­tyä ri­ti­län pääl­lä.

4. Su­la­ta suk­laa mik­ros­sa tai ve­si­hau­tees­sa. Kas­ta kek­si­pa­lat haa­ru­koi­den avul­la mai­to­suk­laa­seen ja nos­ta va­lu­maan ri­ti­läl­le. An­na suk­laa­pin­to­jen ko­vet­tua vii­le­äs­sä pai­kas­sa.

Val­mis­tu­sai­ka: noin 30 min.

Vai­keu­sas­te: mel­ko help­po

Hin­ta: noin 3,50 e

Puo­luk­ka-suk­laa­hil­lo

200 g pa­kas­te­puo­lu­koi­ta

3 rkl vet­tä

4 dl ruo­ko­ki­de­so­ke­ria

100 g tum­maa suk­laa­ta, jon­ka kaa­ka­o­pi­toi­suus vä­hin­tään 70 %

1. Nos­ta puo­lu­kat, vesi ja so­ke­ri kat­ti­laan ja an­na kie­hua il­man kant­ta 10 mi­nuut­tia.

2. Ota kat­ti­la lie­del­tä ja an­na se­ok­sen jääh­tyä 10 mi­nuut­tia. Li­sää pa­loi­tel­tu suk­laa. Se­koi­ta, kun­nes suk­laa on täy­sin su­la­nut. Pur­ki­ta seos puh­tai­siin purk­kei­hin.

Val­mis­tu­sai­ka: noin 30 min.

Vai­keu­sas­te: help­po

Hin­ta: noin 3,50 e

Suk­laa­tof­feet

20–25 kpl

2 dl kuo­hu­ker­maa

2 dl so­ke­ria

3 rkl ruo­ko­so­ke­ri­sii­rap­pia

1 rkl kaa­ka­o­jau­het­ta

25 g voi­ta

1. Nos­ta kor­ke­a­reu­nai­seen kat­ti­laan ker­ma, so­ke­ri, sii­rap­pi ja sii­vi­löi­ty kaa­ka­o­jau­he. Kuu­men­na ai­nek­set ja se­koi­ta, kun­nes so­ke­ri on täy­sin su­la­nut.

2. An­na se­ok­sen kie­hua koh­ta­lai­sel­la läm­möl­lä 20–30 mi­nuut­tia lie­den te­hos­ta riip­pu­en. Tof­fee on val­mis­ta, kun ti­pau­tat ti­pan se­os­ta kyl­mään ve­teen ja se jäh­met­tyy kiin­te­äk­si ja voit pyö­ri­tel­lä sii­tä pal­lon. Var­mim­min oi­ke­an koos­tu­muk­sen saat, kun mit­taat se­ok­sen läm­pö­ti­lan so­ke­ri­mit­ta­ril­la, eli kun se on 125 as­tet­ta.

3. Se­koi­ta ras­va val­mii­seen tof­fee­seen. Kaa­da seos lei­vin­pa­pe­ril­la vuo­rat­tuun, noin 15 x 20 cm:n pik­ku­vuo­kaan ja nos­ta vii­le­ään. Kun tof­fee jäh­met­tyy, leik­kaa se an­nos­pa­loik­si te­rä­väl­lä veit­sel­lä. Kää­ri pa­lat sel­lo­faa­niin ja säi­ly­tä tof­feet vii­le­äs­sä.

Val­mis­tu­sai­ka: noin 40 min.

Vai­keu­sas­te: mel­ko help­po

Hin­ta: noin 1,50 e

Suk­laa-vii­ku­na­pal­lot

noin 25 kpl

1 pus­si (200 g) kui­vat­tu­ja,

peh­mei­tä vii­ku­noi­ta

1 pkt (150 g) man­te­li­mas­saa

50 g rou­hit­tua ap­pel­sii­ni-kro­kant­ti­suk­laa­ta, esim. Ma­ra­bou

3 rkl kaa­ka­o­jau­het­ta

1 rkl kon­jak­kia

Pin­nal­le: kaa­ka­o­jau­het­ta

1. Aja vii­ku­nat ja man­te­li­mas­sa te­ho­se­koit­ti­mel­la ta­sai­sek­si mas­sak­si.

2. Rou­hi suk­laa hie­nok­si. Li­sää suk­laa­rou­he, kaa­ka­o­jau­he ja kon­jak­ki vii­ku­na-man­te­li­mas­saan. Pyö­räy­tä ai­nek­set se­kai­sin.

3. Li­sää pie­nik­si rou­hit­tu suk­laa, kaa­kao ja kon­jak­ki ja pyö­räy­tä ai­nek­set se­kai­sin.

4. Pyö­rit­te­le noin ruo­ka­lu­si­kal­li­nen se­os­ta kä­sien vä­lis­sä pal­loik­si.

5. Kie­rit­te­le pal­lot kaa­ka­o­jau­hees­sa. Säi­ly­tä kyl­mäs­sä.

Val­mis­tu­sai­ka: noin 20 min.

Vai­keu­sas­te: mel­ko help­po

Hin­ta: noin 6 e

Suk­laa­lei­pä

2 isoa tai 4 pie­nem­pää

Tai­ki­na:

5 dl mai­toa

50 g hii­vaa

1 1/2 dl so­ke­ria

1 tl suo­laa

1 dl kaa­ka­o­jau­het­ta

2 dl kau­ra­hiu­ta­lei­ta

noin 11 dl veh­nä­jau­ho­ja

150 g voi­ta tai mar­ga­rii­nia

Pin­nal­le: noin 40 g tum­maa suk­laa­ta

1. Se­koi­ta kä­den­läm­pöi­seen mai­toon hii­va, so­ke­ri ja suo­la. Se­koi­ta kaa­ka­o­jau­he, kau­ra­hiu­ta­leet sekä 3 dl veh­nä­jau­hois­ta kes­ke­nään ja li­sää se­ok­seen.

2. Vis­paa se­os­ta kun­nol­la muu­ta­ma mi­nuut­ti. Li­sää lo­put jau­hois­ta ja peh­meä ras­va. Alus­ta tai­ki­nak­si. An­na ko­ho­ta kak­sin­ker­tai­sek­si.

3. Jaa tai­ki­na kah­teen tai nel­jään osaan. Pyö­rit­te­le tai­ki­na­pa­lois­ta jau­ho­te­tul­la lei­vin­pöy­däl­lä pit­kä­no­mai­set lei­vät ja kään­nä päis­tä hie­man kier­teel­le.

4. Nos­ta suk­laa­lei­vät pel­lil­le ja an­na ko­ho­ta 15 mi­nuut­tia. Pais­ta 200-as­tei­ses­sa uu­nis­sa 25 mi­nuut­tia.

5. Su­la­ta tum­maa suk­laa ja tee sil­lä ko­ris­te­rai­to­ja lei­piin.

Val­mis­tu­sai­ka: noin 1 t + ko­ho­tus noin 45 min.

Vai­keu­sas­te: mel­ko help­po

Hin­ta: noin 2,50 e

Ku­vaus­tar­vik­keet: Nau­hat ja pa­pe­rit Tii­ma­ri ja Si­nel­li.

Kat­ri Schrö­der

Reet­ta Pa­sa­nen