Artikkeli
Kampasimpukoiden valmistus vaatii muutaman niksin, jotta lopputulos on mehukas. Kun annat simpukoiden sulaa jääkaapissa rauhassa ja kuivaat pinnan ennen nopeaa paistamista, simpukka pitää nesteen paremmin sisällään ja paistopinnasta tulee kauniin ruskea. Sienten umaminen maku pyöristää voisen valkoviiniliemen superherkulliseksi.

Kampasimpukoiden valmistus vaatii muutaman niksin, jotta lopputulos on mehukas. Kun annat simpukoiden sulaa jääkaapissa rauhassa ja kuivaat pinnan ennen nopeaa paistamista, simpukka pitää nesteen paremmin sisällään ja paistopinnasta tulee kauniin ruskea. Sienten umaminen maku pyöristää voisen valkoviiniliemen superherkulliseksi.

Suvi Rüster ku­vat Mart­ti Jär­vi

Simpukkasesongin avaa kampasimpukka-sienipasta

Simpukoiden valmistaminen on yllättävän yksinkertaista. Pannulla käyneet kampasimpukat pyöräytetään pastan joukkoon ja sitten onkin valmista!

Kam­pa­sim­puk­ka-sie­ni­pas­ta

20 min . help­po . 16 e

4 an­nos­ta

noin 150 g kam­pa­sim­pu­koi­ta

1 dl hie­non­net­tu­ja, puh­dis­tet­tu­ja sie­niä

1 val­ko­si­pu­lin­kyn­si

½ pu­nai­nen chili

250 g spa­get­tia tai lin­gui­ne­pas­taa

2 rkl voi­ta

½ dl val­ko­vii­niä

½ dl pas­tan kei­tin­vet­tä

1 dl raas­tet­tua par­me­saa­nia

1 dl hie­non­net­tua leh­ti­per­sil­jaa

sor­mi­suo­laa ja mus­ta­pip­pu­ria myl­lys­tä.

1. Jos kam­pa­sim­pu­kat ovat jäi­siä, su­la­ta sim­pu­koi­ta jää­kaa­pis­sa muu­ta­man tun­nin ajan tai ota sim­pu­kat pak­kauk­ses­ta lau­ta­sel­le huo­neen­läm­pöön su­la­maan noin tun­nik­si.

2. Ta­put­te­le kam­pa­sim­pu­kat ta­lous­pa­pe­ril­la kui­vik­si.

3. Puh­dis­ta ja hie­non­na sie­net. Kuo­ri ja hie­non­na val­ko­si­pu­lin­kyn­si. Huuh­te­le ja hal­kai­se chili.

4. Pais­ta sie­niä kuu­mal­la pan­nul­la, kun­nes niis­tä ir­ron­nut nes­te on haih­tu­nut pan­nul­ta. Nos­ta sie­net lau­ta­sel­le.

5. Lai­ta pas­ta kie­hu­maan suo­lal­la maus­tet­tuun ve­teen.

6. Kuu­men­na pan­nul­la voi. Li­sää val­ko­si­pu­lit ja chi­lit. Pais­ta se­koi­tel­len pari mi­nuut­tia. Li­sää kam­pa­sim­pu­kat. Pais­ta noin mi­nuut­ti mo­lem­min puo­lin. Li­sää val­ko­vii­ni ja pas­tan kei­tin­vet­tä. Kie­hau­ta ja kei­tä pari mi­nuut­tia.

7. Kaa­da al den­tek­si kyp­sen­net­ty pas­ta lä­vik­köön ja sii­tä kam­pa­sim­pu­koi­den jouk­koon. Nos­te­le ke­vy­es­ti se­kai­sin. Li­sää raas­tet­tua par­me­saa­nia ja leh­ti­per­sil­jaa. Vii­meis­te­le sor­mi­suo­lal­la ja mus­ta­pip­pu­ril­la.

Kampasimpukoiden valmistus vaatii muutaman niksin, jotta lopputulos on mehukas. Kun annat simpukoiden sulaa jääkaapissa rauhassa ja kuivaat pinnan ennen nopeaa paistamista, simpukka pitää nesteen paremmin sisällään ja paistopinnasta tulee kauniin ruskea. Sienten umaminen maku pyöristää voisen valkoviiniliemen superherkulliseksi.

Kampasimpukoiden valmistus vaatii muutaman niksin, jotta lopputulos on mehukas. Kun annat simpukoiden sulaa jääkaapissa rauhassa ja kuivaat pinnan ennen nopeaa paistamista, simpukka pitää nesteen paremmin sisällään ja paistopinnasta tulee kauniin ruskea. Sienten umaminen maku pyöristää voisen valkoviiniliemen superherkulliseksi.

Tie­sit­kö?

Si­ni­sim­pu­koi­den pa­ras se­son­ki on syys­kuus­ta huh­ti­kuul­le. Suo­meen si­ni­sim­pu­kat tuo­daan useim­mi­ten Ruot­sis­ta, Nor­jas­ta tai Tans­kas­ta.

Kes­tä­vän ke­hi­tyk­sen pe­ri­aat­teel­la vil­jel­lyt si­ni­sim­pu­kat ei­vät kuor­mi­ta ve­sis­tö­jä. Päin­vas­toin, si­ni­sim­pu­kat puh­dis­ta­vat ve­sis­töä ra­vin­teis­ta suo­dat­ta­mal­la ra­vin­nok­seen ve­des­tä pie­ne­li­öi­tä. Täs­tä sa­mas­ta syys­tä Suo­men ve­si­a­lu­eil­ta ke­rät­ty­jen sim­pu­koi­den syö­mis­tä tu­li­si vält­tää, sil­lä sim­pu­kat ke­rää­vät it­seen­sä hai­tal­li­sia si­ni­le­vä- ja ym­pä­ris­tö­myrk­ky­jä. Eko­lo­gi­sis­ta syis­tä myös vil­li­si­ni­sim­pu­koi­den syö­mis­tä tu­li­si vält­tää, sil­lä nii­den ke­räys­ta­pa va­hin­goit­taa me­ren­poh­jan eli­ös­töä.

Tuo­ree­na myy­tä­vät si­ni­sim­pu­kat ovat edul­li­sia. Hin­taan vai­kut­taa myyn­ti­tis­kin pal­ve­lu. Jos sim­pu­koi­ta ei käy­dä läpi os­to­het­kel­lä, pi­laan­tu­nei­den sim­pu­koi­den hä­vik­ki on ko­ti­kok­kaa­jal­le suu­rem­pi ja hin­ta sik­si ma­ta­lam­pi. Ota hä­vik­ki huo­mi­oon ja va­raa sim­pu­koi­ta pää­ruo­ak­si 500 g/ruo­kai­li­ja. Säi­ly­tä tuo­reet si­ni­sim­pu­kat kyl­mäs­sä ja il­ma­vas­sa pa­ke­tis­sa val­mis­tus­het­keen as­ti ja kok­kaa ruo­ak­si os­to­päi­vä­nä.

LUE KOTI & KEITTIÖ

LUE KOTI & KEITTIÖ