Kampasimpukoiden valmistus vaatii muutaman niksin, jotta lopputulos on mehukas. Kun annat simpukoiden sulaa jääkaapissa rauhassa ja kuivaat pinnan ennen nopeaa paistamista, simpukka pitää nesteen paremmin sisällään ja paistopinnasta tulee kauniin ruskea. Sienten umaminen maku pyöristää voisen valkoviiniliemen superherkulliseksi.
Suvi Rüster kuvat Martti Järvi
Kampasimpukka-sienipasta
20 min . helppo . 16 e
4 annosta
noin 150 g kampasimpukoita
1 dl hienonnettuja, puhdistettuja sieniä
1 valkosipulinkynsi
½ punainen chili
250 g spagettia tai linguinepastaa
2 rkl voita
½ dl valkoviiniä
½ dl pastan keitinvettä
1 dl raastettua parmesaania
1 dl hienonnettua lehtipersiljaa
sormisuolaa ja mustapippuria myllystä.
1. Jos kampasimpukat ovat jäisiä, sulata simpukoita jääkaapissa muutaman tunnin ajan tai ota simpukat pakkauksesta lautaselle huoneenlämpöön sulamaan noin tunniksi.
2. Taputtele kampasimpukat talouspaperilla kuiviksi.
3. Puhdista ja hienonna sienet. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Huuhtele ja halkaise chili.
4. Paista sieniä kuumalla pannulla, kunnes niistä irronnut neste on haihtunut pannulta. Nosta sienet lautaselle.
5. Laita pasta kiehumaan suolalla maustettuun veteen.
6. Kuumenna pannulla voi. Lisää valkosipulit ja chilit. Paista sekoitellen pari minuuttia. Lisää kampasimpukat. Paista noin minuutti molemmin puolin. Lisää valkoviini ja pastan keitinvettä. Kiehauta ja keitä pari minuuttia.
7. Kaada al denteksi kypsennetty pasta lävikköön ja siitä kampasimpukoiden joukkoon. Nostele kevyesti sekaisin. Lisää raastettua parmesaania ja lehtipersiljaa. Viimeistele sormisuolalla ja mustapippurilla.
Kampasimpukoiden valmistus vaatii muutaman niksin, jotta lopputulos on mehukas. Kun annat simpukoiden sulaa jääkaapissa rauhassa ja kuivaat pinnan ennen nopeaa paistamista, simpukka pitää nesteen paremmin sisällään ja paistopinnasta tulee kauniin ruskea. Sienten umaminen maku pyöristää voisen valkoviiniliemen superherkulliseksi.
Tiesitkö?
Sinisimpukoiden paras sesonki on syyskuusta huhtikuulle. Suomeen sinisimpukat tuodaan useimmiten Ruotsista, Norjasta tai Tanskasta.
Kestävän kehityksen periaatteella viljellyt sinisimpukat eivät kuormita vesistöjä. Päinvastoin, sinisimpukat puhdistavat vesistöä ravinteista suodattamalla ravinnokseen vedestä pieneliöitä. Tästä samasta syystä Suomen vesialueilta kerättyjen simpukoiden syömistä tulisi välttää, sillä simpukat keräävät itseensä haitallisia sinilevä- ja ympäristömyrkkyjä. Ekologisista syistä myös villisinisimpukoiden syömistä tulisi välttää, sillä niiden keräystapa vahingoittaa merenpohjan eliöstöä.
Tuoreena myytävät sinisimpukat ovat edullisia. Hintaan vaikuttaa myyntitiskin palvelu. Jos simpukoita ei käydä läpi ostohetkellä, pilaantuneiden simpukoiden hävikki on kotikokkaajalle suurempi ja hinta siksi matalampi. Ota hävikki huomioon ja varaa simpukoita pääruoaksi 500 g/ruokailija. Säilytä tuoreet sinisimpukat kylmässä ja ilmavassa paketissa valmistushetkeen asti ja kokkaa ruoaksi ostopäivänä.
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2