Artikkeli

MARI HAR­JU­LA • KU­VAU­SA­VUS­TA­JA MIIA HÄR­KÖ­NEN • KU­VAT FA­BI­AN BJÖRK­Ko­ti ja keit­tiö 8/2015     

Seesamisiika ja salaatti

Aasia­lais­hen­kinen kalasalaatti syntyy seesa­mi­pa­nee­ra­tusta siiasta ja inkivää­ri­see­sa­mi­kas­ti­keella höystetystä salaatista.

4 an­nos­ta

2–4 (600 g) sii­ka­fi­lee­tä

Pa­nee­raus:

1 rkl öl­jyä

1 rkl ja­pa­ni­lais­ta soi­ja­kas­ti­ket­ta

2–3 rkl see­sa­min­sie­me­niä

Pais­ta­mi­seen:

öl­jyä

Sa­laat­ti:

1 l sa­laat­ti­se­koi­tus­ta

pie­ni pala var­hais­kaa­lia

1–2 pork­ka­naa

6–8 re­tii­siä

1 ra­sia (250 g) mi­ni­luu­mu­to­maat­te­ja

In­ki­vää­ri-see­sa­mi­kas­ti­ke:

1 ½ tl mi­so­tah­naa

2 rkl rii­si­vii­nie­tik­kaa

1 ¼ tl hu­na­jaa

1 rkl raas­tet­tua in­ki­vää­riä

1 rkl see­sa­mi­öl­jyä

1 ½ tl li­men me­hua

1. Val­mis­ta en­sin kas­ti­ke. Se­koi­ta kaik­ki kas­tik­keen ai­nek­set kes­ke­nään ja an­na kas­tik­keen maus­tua.

2. Val­mis­ta sa­laat­ti. Leik­kaa kaa­li ohuik­si sui­ka­leik­si. Kuo­ri pork­ka­nat ja raas­ta kar­ke­ak­si raas­teek­si tai leik­kaa kuo­ri­ma­veit­sel­lä pit­kit­täin ohuik­si sui­ka­leik­si. Vii­pa­loi re­tii­sit. Hal­kai­se to­maa­tit.

3. Se­koi­ta öl­jy ja soi­ja­kas­ti­ke kes­ke­nään. Si­ve­le öl­jy-soi­ja­se­os­ta sii­ka­fi­lei­den pin­taan. Lai­ta see­sa­min­sie­me­net lau­ta­sel­le, pai­na fi­lei­den nah­ka­puo­li see­sa­min­sie­me­niin niin, et­tä ne tart­tu­vat fi­leen nah­kaan ta­sai­ses­ti.

4. Kuu­men­na pan­nu ja pais­ta fi­lei­tä öl­jys­sä nah­ka­puo­li alas­päin, kun­nes ne ovat kyp­siä.

5. Ko­koa suo­raan lau­ta­sil­le tai an­nos­va­dil­le sa­laat­ti ja ka­la­fi­leet. Vii­meis­te­le in­ki­vää­ri-see­sa­mi­kas­tik­keel­la.

Vink­ki! Saat sa­laa­tis­ta ruo­kai­sam­man, kun li­säät sii­hen esi­mer­kik­si udon-noo­de­lei­ta kyp­sen­net­ty­nä.