FABIAN BJORK
Suvi Rüster
Lämmin linssi-ruusukaalisalaatti ja hillottu inkiväärikastike
4 annosta
300 g ruusukaalia
1 prk (380 g) kypsiä vihreitä linssejä
1 prk (390 g) latva-artisokan sydämiä suolaliemessä
1 dl tuoreita hienonnettuja yrttejä, esimerkiksi violettia basilikaa ja korianteria
3 rkl oliiviöljyä
2 rkl sitruunamehua
1 rkl hunajaa
½ tl suolaa
Hillottu inkiväärikastike:
1 dl garia eli hillottua inkivääriä
1 dl soijakastiketta
1 dl appelsiinimarmeladia
2 rkl riisiviinietikkaa
1 rkl ruokosokeria
1. Valmista ensin inkiväärikastike. Hienonna hillottu inkivääri. Mittaa kaikki ainekset kattilaan ja keitä miedolla lämmöllä 10 minuuttia.
2. Huuhtele ruusukaalit lävikössä ja leikkaa isoimmat puoliksi. Esikypsennä ruusukaaleja kiehuvassa, suolalla maustetussa vedessä 3–4 minuuttia. Valuta lävikössä. Huuhtele linssit siivilässä. Valuta artisokansydämet suolaliemestä. Hienonna yrtit.
3. Kuumenna oliiviöljy paistinpannulla. Lisää ruusukaalit. Paista sekoitellen 3–5 minuuttia, kunnes ruusukaalit ovat hieman ruskistuneet. Lisää artisokat ja linssit. Mausta sitruunamehulla, hunajalla ja suolalla. Sekoita joukkoon puolet hillotusta inkiväärikastikkeesta. Tarjoile loput kastikkeesta erikseen, jolloin jokainen voi maustaa salaattia mieleisekseen.
Valmistusaika: 30 min
Vaikeusaste: helppo
Hinta: 15 e
Rapeat seesamiahvenet
4 annosta
400 g ahvenfileitä
1 tl suolaa
noin 6 rkl kuorittuja seesaminsiemeniä
Paistamiseen:
yhden sitruunan raastettu kuori
50 g voita
1. Pyyhkäise ahvenfileiden pinta kuivaksi talouspaperilla. Mausta suolalla. Pyörittele fileet seesaminsiemenissä.
2. Pese sitruuna ja raasta siitä kuori.
3. Sulata voi paistinpannulla. Lisää sitruunankuoriraaste. Nosta pannulle ahvenfileet. Paista 2–3 minuuttia molemmin puolin ahvenfileiden paksuudesta riippuen.
Valmistusaika: 15 min
Vaikeusaste. helppo
Hinta: 15 e
FABIAN BJORK
Pimientos de padrón -paprikat virittyvät osaksi ihanaa kreikkalaista meze-alkuruokapöytää tai napostelupalaksi, kun grillattujen paprikoiden päälle murustelee hyvää fetajuustoa ja villirukolaa. Vihreät paprikat eivät ole kovin tulisia, mutta joukossa saattaa olla vähän terävämmänkin makuisia yksilöitä.
Kreikan Kyproksen saaren helmi, mintulla maustettu halloumi paistuu grillissä sisältä ihanan pehmeäksi. Perunavartaisiin halloumi kannattaa paloitella melko isoiksi kuutioiksi, muuten sitä on vaikea pujotella varrastikkuihin. Kesäkurpitsapihvitaikinan joukkoon raastettu halloumi antaa makuun tujakkaa suolaisuutta, pitää pihvin kasassa ja rapeuttaa sen pinnan.
Pataleipätaikinoita voi varioida lähes loputtomasti. Olennaista sitkoisen reikäisen ja päältä rapeakuorisen leivän valmistamisessa on pitkä kohotusaika ja kuumassa padassa paistaminen. Tässä leivässä maistuvat pellavan- ja auringonkukansiemenet, speltti ja omena. Parhaiten pataleivän kuori kypsyy rapeaksi valurautapadassa, jonka saa kuumennettua tulikuumaksi, mutta leivän voi paistaa myös teräskattilassa.
Pimientos de padrón -paprikat virittyvät osaksi ihanaa kreikkalaista meze-alkuruokapöytää tai napostelupalaksi, kun grillattujen paprikoiden päälle murustelee hyvää fetajuustoa ja villirukolaa. Vihreät paprikat eivät ole kovin tulisia, mutta joukossa saattaa olla vähän terävämmänkin makuisia yksilöitä.
Kreikan Kyproksen saaren helmi, mintulla maustettu halloumi paistuu grillissä sisältä ihanan pehmeäksi. Perunavartaisiin halloumi kannattaa paloitella melko isoiksi kuutioiksi, muuten sitä on vaikea pujotella varrastikkuihin. Kesäkurpitsapihvitaikinan joukkoon raastettu halloumi antaa makuun tujakkaa suolaisuutta, pitää pihvin kasassa ja rapeuttaa sen pinnan.
Pataleipätaikinoita voi varioida lähes loputtomasti. Olennaista sitkoisen reikäisen ja päältä rapeakuorisen leivän valmistamisessa on pitkä kohotusaika ja kuumassa padassa paistaminen. Tässä leivässä maistuvat pellavan- ja auringonkukansiemenet, speltti ja omena. Parhaiten pataleivän kuori kypsyy rapeaksi valurautapadassa, jonka saa kuumennettua tulikuumaksi, mutta leivän voi paistaa myös teräskattilassa.
Mari Lahti
Heviosaston bataattisose toimii loistavasti pikasämpylätaikinan nesteenä ja tekee sämpylöistä kostean meheviä ja hieman makeita. Koska sämpylät leivotaan gluteenittomista jauhoista, taikinan joukkoon sekoitetaan psylliumia, joka tekee rakenteesta vähemmän murenevaisen. Nämä pikasämpylät maistuvat ehdottomasti parhailta vastapaistettuina.
FABIAN BJORK
Uunissa kypsyvä hillo on superhelppo valmistaa: marjat pellille, loraus vettä, sokeria ja mieleisiä mausteita joukkoon ja uuni hoitaa loput. Kirpeän makea marjahillo maistuu ihanalta voimakkaiden juustojen, muurikkalettujen ja vaniljajäätelön kanssa. Pieni ripaus mustapippuria terävöittää maun. Tuias-keramiikkamuki Skafferista Porvoosta.
Uunissa kypsyvä hillo on superhelppo valmistaa: marjat pellille, loraus vettä, sokeria ja mieleisiä mausteita joukkoon ja uuni hoitaa loput. Kirpeän makea marjahillo maistuu ihanalta voimakkaiden juustojen, muurikkalettujen ja vaniljajäätelön kanssa. Pieni ripaus mustapippuria terävöittää maun. Tuias-keramiikkamuki Skafferista Porvoosta.
LUETUIMMAT
LUETUIMMAT
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2