Fredrik rakensi komean kasvihuoneen vanhoista ikkunoista. Sokkeli muurattiin tiilistä. Kasvihuone aikaistaa ja pidentää kasvukautta.
Johanna Vireaho kuvat Hanna Marttinen
Tervetuloa Siuntioon!
Hersen perhe muutti maalle ja saa nyt nauttia todellista lähiruokaa.
Keittiöpuutarha tuottaa sadon lisäksi hyvää mieltä ja kauneutta. Veera arvostaa terveellistä ja lähituotettua ruokaa.
Kesän aurinko ja lämpö ovat tehneet tehtävänsä. Kasvihuoneessa tuoksuu basilika ja viljelylaatikoissa kasvavat rehevästi tomaatit, jotka ovat tuottaneet satoa pitkin kesää. Siuntiolaisten Veera ja Fredrik Hersen perheen ruokapöydässä nautitaan itse kasvatetuista vihanneksista, juureksista ja yrteistä.
Ihan itsekseen ei sato ole keittiötarhassa kypsynyt, vaan täällä puutarhuroidaan ammattilaisen avustuksella. Fredrik omistaa sisarensa kanssa toisessa polvessa toimivan inkoolaisen Torrbacka Trädgård -nimisen puutarhan, joka kasvattaa yrttejä, tomaatteja ja kurkkuja kauppojen valikoimiin, mutta myös hyötykasveja kotipuutarhureille.
Kotioloissa keittiöpuutarhan pääpuutarhurina toimii kuitenkin Veera.
– Muutimme Siuntioon seitsemän vuotta sitten. Kaupungissa asuessamme kävimme paljon ravintoloissa ja hifistelimme ruoalla kotioloissa, Veera kertoo ja jatkaa:
– Täällä maalla tuntuu luontevalta kasvattaa ruokaa itse. Eihän laadukkaita yrttejä ja vihanneksia voi saada enää lähempää ja tuoreempina kuin omalta kotipihalta. Tykkäämme laittaa terveellistä ja aistuvaa ruokaa.
Kotipiha tarjoaa runsaasti makuelämyksiä ja mahdollisuuksia vihannesten kasvatukseen. Muutamasta viljelylaatikosta ja ruukustakin saa maistuvaa satoa.
Malli ruotsalaisesta lehdestä
Keittiöpuutarhalle löytyi paikka avaralta pihamaalta.
– Paikka on entistä harjoitusraviradan pohjaa, johon olemme tehneet nurmikon ja aloittaneet puutarhan luomisen, Fredrik kertoo.
Keittiöpuutarhan komeana keskuksena on englantilaistyylinen, puurunkoinen kasvihuone, jonka Fredrik rakensi muutama kesä sitten. Veera haaveili kasvihuoneesta, ja mieleinen malli tuli vastaan ruotsalaisessa puutarhalehdessä. Pian haaveilu vaihtui ideointiin, materiaalien hankintaan ja mittailuun.
Näyttävä kasvihuone on rakennettu vanhojen ikkunoiden ympärille. Kasvihuoneen sokkeli on muurattu punasavitiilistä, katto on tehty valoa läpäisevästä valokatteesta.
Pariovet ja aukeavat kattoluukut varmistavat, että kasvihuoneessa toimii tuuletus ja ilma pääsee kiertämään. Tomaateille, kasvihuonekurkuille ja viiniköynnöksille on rakennettu kookkaat istutusaltaat, joihin mahtuu kunnolla multaa.
Kasvihuonetta kaunistavat vanhan ajan pelargonit ja yrttiruukut, joista lämpöä rakastava basilika lukeutuu perheen suosikkiyrtteihin. Kesällä kasvihuoneessa on myös aitoviikuna, jonka pariskunta talvettaa maakellarissa.
– On mukava testata kasvatusta kotiolosuhteissa, kun kaupallisissa kasvihuoneissa viljely sujuu vähän eri metodein ja olosuhteetkin ovat vähän erilaiset. Veera kuitenkin päättää, mitä kokeillaan ja viljellään kotipihalla, sanoo Fredrik.
Tomaatti rakastaa lämpöä ja ravinteita. Se arvostaa myös tasaista kastelua. Kuvassa tummia tomaatteja tekevä Chocolate Cherry.
Talvikurpitsat kasvavat köynnöstäen, ja pitkiin versoihin voi kehittyä useita kurpitsoja.
Tomaattien paratiisi
Kasvihuoneen viljelylaatikoissa kasvaa vieri vieressä useita tomaattilajikkeita. Taimet on istutettu kumppanuuskasvin basilikan kanssa vieretysten, ja korkeat kirsikkatomaatit ja runkotomaatit on tuettu naruin.
– Nyt halutaan kasvattaa monipuolisesti erilaisia tomaattilajikkeita, kuten erivärisiä tomaatteja. Erityisesti kirsikkatomaatit tuntuvat houkuttavan kotipuutarhureita. Omiin suosikkilajikkeisiimme lukeutuvat muun muassa Sungold, Black Cherry, Favorita ja Garden Berry, Fredrik kertoo.
Kirsikkatomaatit ovat ylipäätään pariskunnan ja lasten suosikkeja. Kirsikkatomaattien pienet tomaatit ovat makeita ja maistuvia, kuin karkkeja. Ne ovatkin parhaita tuoreeltaan nautittuina.
Kirsikkatomaattien kasvukorkeus voi sen sijaan yllättää. Moni mieltää kirsikkatomaatin matalaksi, mutta nimi viittaa hedelmän kokoon.
Pariskunta neuvoo kastelemaan tomaatteja tasaisesti. Tomaatti pitää myös ravinteikkaasta maasta ja lannoituksesta.
– Olen istutuksen yhteydessä muokannut multaan kompostimultaa ja kompostoitua hevosenlantaa. Lisään ruohosilppua katteeksi kesän mittaan, vinkkaa Veera.
Kasvihuoneen kivipatiolla on tilaa pienelle istuskelualueelle ja yrttiruukuille.
Viiniköynnöksen tertut saavat kypsyä pitkään, jotta rypäleet ehtivät makeutua.
Vuoroviljelyä lavoilla
Viljelylaatikoista muodostuva keittiöpuutarha notkuu satoa. Veera on nikkaroinut viljelylaatikot itse, ja käytävät on katettu kivituhkalla. Viisi kookasta lavaa on varattu monivuotisten kasvien kasvatukseen, seitsemän lavaa täyttyy vuosittain yksivuotisilla kasveilla. Kevättyöt alkavat lavojen kunnostuksella, jolloin Veera lisää multaan kompostia ja kompostoitua hevosenlantaa.
Yksivuotisten laatikoissa Veera vaihtelee kasveja ja niiden paikkoja vuoroviljelyn tapaan vuosittain, vaikka kovin tarkkaa viljelykiertoa hän ei noudata. Yleensä kasvatuksessa on kesäkurpitsaa, talvikurpitsaa, tomaatteja, yrttejä, lehtikaalia, papuja, munakoisoa, mangoldia, ananaskirsikkaa, uudenseelanninpinaattia, chilejä ja paprikaa. Myös valkosipuli saa joka vuosi paikkansa keittiötarhan lavoista.
Monivuotisissa laatikoissa on tilaa raparperille, maa-artisokalle, mansikalle, köynnöspinaatille ja parsalle. Myös osa yrteistä, kuten ruohosipuli, lipstikka, minttu, rakuuna, oregano ja salvia viihtyvät laatikoissa monivuotisina. Kesän mittaan Veera lisää laatikoihin katteeksi ruohosilppua, joka pitää mullan kosteana, vähentää rikkaruohoja ja samalla ravitsee kasveja.
Lehtikaalista voi poimia satoa pakkasiin asti. Valitsemalla eri lajikkeita saa keittiöpuutarhaan myös mielenkiintoa ja värivaihtelua.
Ihanat yrtit, satoisa lehtikaali
Veera haluaa joka vuosi kokeilla jotain uutta ja kasvattaa taimia myös siemenistä.
– Olen esimerkiksi kasvattanut osan parsoista ja kuukausimansikat siemenestä. Myös muita taimia kasvatan itse, vaikka osa tulee tietysti Torrbacka Trädgårdista. Tänä vuonna testissä on parsasalaatti, valkoinen kurkku, uusia talvikurpitsa- ja ruusupapulajikkeita ja bataattia, Veera luettelee.
Yrttejä pariskunta suosittelee kaikille kasvatettavaksi. Jopa pienestä ruukusta saa mahtavasti satoa ja makua lautaselle. Talon terassilla on lisää tilaa yrttien kasvatukseen. Terassilta yrtit on helppo hakea keittiöön ja käyttöön. Yrtit myös kaunistavat ruukkupuutarhaa.
– Me käytämme paljon yrttejä. Basilika, persilja ja timjami ovat meillä ehkä eniten käytössä. Pakastamme yrttisatoa syksyn ja talven varalle.
Yrttien lisäksi lehtikaali lukeutuu suosikkeihin.
– Se on terveellinen, koristeellinen ja pysyy kasvimaalla hyvänä jopa talvelle asti. Olemme keränneet lehtikaalia jopa tammikuussa, Veera kertoo.
Veera tekee munakoisosta yleensä moussakaa. Munakoiso sopii erinomaisesti myös pannulla paistettavaksi tai grillattavaksi.
Puutarha
Siuntiossa
Idyllinen kasvihuone ja keittiöpuutarha 200 m².
Puutarhaa hoitavat
Veera ja Fredrik Herse, lapset Elsa ja Edwin.
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2