MARI HARJULA • KUVAT FABIAN BJÖRK KOTI JA KEITTIÖ 3/2015
2–3 kpl
1 ½ dl vehnäjuurta (ks. ohje alla)
2 ½ dl ruisjauhoja
4 ½ dl vehnäjauhoja
1 pss (11 g) kuivahiivaa
2 tl hienoa merisuolaa
1 rkl tummaa siirappia
1 dl siemensekoitusta (auringonkukan-,kurpitsan- ja pinjansiemeniä)
3 dl kylmää vettä
Vuokiin:
öljyä
Pinnalle:
siemensekoitusta
1. Valmista taikina. Sekoita vehnäjuuri, jauhot, hiiva, mausteet ja siemenet kulhossa. Vaivaa parin minuutin ajan, lisää vesi ja jatka
vaivaamista vielä noin 15 minuuttia. Anna kohota noin tunnin ajan.
2. Kaada taikina leivinpöydälle ja työstä hetken. Jaa taikina 2–3 osaan vuokien koosta riippuen. Öljyä vuoat ja muotoile taikinapalat
vuokiin. Anna kohota noin tunnin ajan.
3. Voitele leivät vedellä ja ripottele päälle siemeniä. Jauhota leivät vielä. Paista uunissa 175 asteessa noin 40 minuuttia. Poista vuoat ja
laita leivät pellille tai ritilälle ja jatka niiden paistamista vielä 15 minuuttia.
Vehnäjuuri
2 dl vehnäjauhoja
1 ¼ dl vettä
(2 tl hunajaa tai maustamatonta
jogurttia tai hieman raastettua omenaa)
Lisäksi:
1 ½ dl vehnäjauhoja/päivä
1 dl kädenlämpöistä vettä/päivä
1. Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi. Sekoita vesi ja jauhot kulhossa. Lisää halutessasi juureen hunajaa, maustamatonta jogurttia tai raastettua omenaa, mikä edistää juuren käymistä. Peitä kulho kannella tai tiiviisti kelmulla ja anna sen käydä huoneenlämmössä vuorokausi.
2. Lisää toisena päivänä juureen noin 1 ½ dl vehnäjauhoja ja 1 dl kädenlämpöistä vettä. Siirrä juuri jääkaappiin. Lisää jauhoja ja vettä myös kolmantena ja neljäntenä päivänä. Viidentenä päivänä juuri on valmista käytettäväksi.
3. Säilytä juurta ilmatiiviissä rasiassa jääkaapissa. Ruoki sitä pienellä määrällä vehnäjauhoja ja vettä 1–2 kertaa viikossa, jotta se pysyy toimintakuntoisena. Kun käytät juurta, lisää siihen aina sen verran vettä ja jauhoja, kuin käytät juurta.
4. Voit säilyttää juurta myös pakastimessa. Sulata juuri ja ruoki sitä parin päivän ajan ennen käyttöä samalla tavalla vedellä ja jauhoilla kuin jääkaapissa säilytettävää juurtakin.
VINKKI: Saat leipään rapean kuoren, kun laitat paistamisen ajaksi uunin pohjalle kulhon, jossa on vettä.
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2