Artikkeli

Koti ja keit­tiö 05/05

Rosma­rii­ni­sii­ra­pilla sivelty omenapiirakka

Vaahdota voi ja sokeri. Lisää muna koko ajan sekoittaen. Sekoita mausteet vehnäjauhoihin. Lisää ne muihin aineksiin ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi...

Poh­ja­tai­ki­na:

100 g voi­ta tai mar­ga­rii­nia

1/2 dl fa­rii­ni­so­ke­ria

1 muna

1 tl jau­het­tua ka­ne­lia

1/2 tl jau­het­tua kar­de­mum­maa

3 dl veh­nä­jau­ho­ja

Täy­te:

1 dl pais­ton­kes­tä­vää ap­ri­koo­si­hil­loa

2–3 ome­naa (ha­pan la­ji­ke)

1 rkl sit­ruu­na­me­hua

Ros­ma­rii­ni­sii­rap­pi:

1/2 dl cal­va­dos­ta

1/2 dl vaa­le­aa mus­co­va­do- tai ruo­ko­ki­de­so­ke­ria

1 rkl sil­put­tua tuo­ret­ta ros­ma­rii­nia

1. Vaah­do­ta voi ja so­ke­ri. Li­sää muna koko ajan se­koit­ta­en. Se­koi­ta maus­teet veh­nä­jau­hoi­hin. Li­sää ne mui­hin ai­nek­siin ja se­koi­ta no­pe­as­ti ta­sai­sek­si tai­ki­nak­si.

2. Pai­ne­le tai­ki­na pyö­re­än pii­ras­vuo­an poh­jal­le ja reu­noil­le. Le­vi­tä tai­ki­nal­le ap­ri­koo­si­hil­lo. Kuo­ri ome­nat ja leik­kaa ne ohuik­si vii­pa­leik­si. Pirs­kot­te­le vii­pa­leil­le sit­ruu­na­me­hua tum­mu­mi­sen es­tä­mi­sek­si. Aset­te­le vii­pa­leet li­mit­täin hil­lo­ker­rok­sen pääl­le.

3. Pais­ta pii­rak­kaa 200-as­tei­sen uu­nin kes­ki­ta­sos­sa noin 25 mi­nuut­tia.

4. Mit­taa pan­nuun cal­va­dos ja so­ke­ri. Kuu­men­na kie­hu­vak­si sil­loin täl­löin se­koi­tel­len, kun­nes so­ke­ri on ko­ko­naan liu­en­nut. Li­sää ros­ma­rii­ni ja kei­tä ko­koon muu­ta­ma mi­nuut­ti, kun­nes seos hie­man sa­ke­nee.

5. Va­le­le läm­min ros­ma­rii­ni­sii­rap­pi val­miin pii­ra­kan pääl­le. Voit tar­joil­la pii­ra­kan kans­sa va­nil­ja­jää­te­löä tai vaah­do­tet­tua va­nil­ja­kas­ti­ket­ta.

Vink­ki! Cal­va­dok­sen ti­lal­la voi käyt­tää ome­na­sii­de­riä tai -vii­niä.

LUE KOTI & KEITTIÖ

LUE KOTI & KEITTIÖ