Portaikko on maalattu helmenharmaalla. Seinissä on alkuperäistä sormipaneelia, joka on maalattu. Portaikko saa juhlakauden valot marraskuussa. Suuri lyhty on Cafelatte Lifestylesta. Stetson seinällä on Kimin ystäviltä saatu 50-vuotislahja rivitanssitunnin kera.
Kuvaussuunnittelu Mia Lundberg kuvat Hanna Linnakko teksti Jaana Kivipelto-Tulkki
Olympiavuonna 1952 valmistunutta taloa on remontoitu rakkaudella, vanhaa vaalien. Pihassa seisoo vuoden 1972 kuplavolkkari, joka odottaa kunnostusta.
Keskellä punatiilisiä taloja seisoo ryhdikäs rintamamiestalo ainoana puutalona. Pihan suurinta omenapuuta koristavat valot.
Perheen lemmikki Luna istuu vahtipaikallaan lasikuistin ovella. Kun pihaportti avataan, esittää Luna kokoaan isomman tervehdyksen. Innokasta tervehtijää rauhoittelee Mari, talon emäntä.
– Hei, tervetuloa!
Mari ja Kim ovat tulleet juuri töistä. On aika juoda yhdessä kahvit.
Kuisti on perheen lempipaikka ja Lunan vahtipaikka. Arkku on Kimin äidin perintöä. Lampaantaljat arkun päällä palvelivat pulkanlämmikkeinä, kun tytöt olivat pieniä.
Rintamamiestalossa pääsee kulkemaan mukavasti alakerran ympäri. Ruokailutila on keittiön ja olohuoneen välissä. Harmaan maton on Marin työkaveri virkannut hänelle 50-vuotislahjaksi. Nojatuoli on kihlajaislahja Marin suvulta.
Olympiavuoden talo
Mari tarjoaa omenapiirakkaa, jonka omenat on saatu oman pihan puista. Ne on istuttanut talon alkuperäinen omistaja. Hän oli kirvesmies, joka rakensi talon perheelleen Laajalahden huvila-alueelle. Ympärillä on ollut rintamamiestaloja, mutta nyt Marin ja Kimin talo on jäljellä ainoana.
Rakennustyöt aloitettiin 1950, ja talo valmistui olympiavuonna 1952. Rakennuskustannuksista on kuitit jäljellä: miljoonan markan rakennuskulut ovat nykyrahassa noin 33 ooo euroa.
– Ihailen sitä, miten huolella kaikki on tehty jiirejä myöten, Kim kehuu.
Siksi talossa on vaalittu vanhaa: esimerkiksi ikkunat on entisöity, ei vaihdettu uusiin.
– Puutalo on tapa elää, sillä se vaatii jatkuvaa huolenpitoa. Olen aina nauttinut puutöistä ja entisöintitaidon opettelin talon myötä, Kim sanoo.
Asuminen kävisi hankalaksi, jos kädentaitoa ei löytyisi omasta takaa.
– Onneksi Kim osaa tehdä itse, Mari kiittää.
Viikonlopun ateriat nautitaan isomman pöydän ääressä. Suuri astiakaappi on Tattarisuolta antiikkiliikkeestä, pöytä Kuisti-sisustusliikkeestä. Peili on Hietalahden kirpputorilta.
Harmaa ja valkoinen ovat päävärit kodin sisustuksessa. Sohvat ovat Ottomaanista Turusta, sohvapöytä Pentikistä. Tyynyt Himlan ja Tine K Homen mallistoa, sohvan torkkupeitto Cafelatte Lifestylesta. Kynttilänjalat sivupöydällä ovat Amerikan-tuliaisia, valaisin Kartellin Bourgie, kattovalaisin Moko. Tapetti on Laura Ashleyn mallistosta.
Täyskäännös suunnitelmiin
Reilut kuusitoista vuotta sitten Mari ja Kim etsivät uutta, isompaa kotia. Kotia oli etsitty jo vuoden päivät. Oli kierretty Käpylä ja Puu-Vallila, missä silloinen koti sijaitsi. Omakotitaloja ei etsitty, eikä suunnitelmissa ollut muuttoa Espooseen.
Eräänä lauantaina juhlittiin ystävien puutarhajuhlissa Porvoossa. Kun seuraavana päivänä mentiin katsomaan ensimmäistä omakotitaloa ja Espoon puolelta, muita ei tarvinnut enää kiertää.
Taloon muutettiin tammikuussa, kun Mari odotti nyt 15-vuotiasta Ellaa. Ajat olivat kiireisiä, oli paljon töitä ja remontoitavaa riitti. Kun Ella syntyi, yläkerran kylpyhuone saatiin viimeisteltyä sillä aikaa, kun Mari ja Ella olivat synnytys-
sairaalassa.
Vuosien varrella taloon on uusittu tai kunnostettu kaikki putkia ja ulkokattoa myöten. Öljylämmitys on vaihdettu ekologiseen maalämpöön ja viimeisimpänä talon ulkopinta on saanut uuden maalin.
– Vaikka vaalimme vanhaa, emme kuitenkaan halua taloon mummolatunnelmaa, Mari sanoo.
Modernia kulmaa tuodaan kotiin kalusteilla, valaisimilla ja tekstiileillä.
Keittiö uusittiin 16 vuotta sitten. Puustellin keittiö on kestänyt hyvin aikaa ja käyttöä. Ruokailuryhmä on Artekista kuten mös valaisin. Verhot on tehty Marimekon kankaasta, matto on Kodin 1:stä.
Taulu ruokapöydän yläpuolella on Marin opiskeluaikainen hankinta Raumalta. Kehykset löytyivät kotitalon kellarista. Hedelmät ovat Arabian perintö-astioissa. Jalallinen malja on Cafelatte Lifestylesta.
Kellarikerroksessa on vierashuone. Lipasto on Kimin äidin perintöä, sen päällä on tyttöjen tekemää taidetta. Opetustaulu on kirpputorilöytö.
Seuraavan remontin aika
Rintamamiestalon alkuperäinen huonejärjestys on toimiva, ja sellaisena se on haluttu pitää. Alakerran pääsee kiertämään ympäri. Eteisestä käydään keittiöön. Sieltä mennään ruokailuhuoneeseen ja sen kautta olohuoneeseen. Aurinko kiertää idän puolelle katsovasta keittiöstä illansuussa ruokailutilaan.
Yläkertaan noustaan helmenharmaalla maalattua portaikkoa pitkin. Portaikon seinissä on alkuperäistä sormipaneelia.
Yläkerrassa sijaitsevat vanhempien makuuhuone, remontissa rakennettu kylpyhuone ja tyttöjen, Ellan ja 14-vuotiaan Sennin huone. Tila on laajennettu ja jaettu kekseliäästi siten, että kummallakin tytöllä on oma, rauhallinen makuusoppi ja yhteisessä tilassa koulupöydät.
– Silti omien huoneiden tarve alkaa olla niin akuutti, että me aikuiset muutamme varmaankin kellarikerroksen vierashuoneeseen, Mari sanoo.
Kellarissa odottaa myös seuraava remonttikohde, sillä kodin sauna- ja pesutilat pääsevät seuraavaksi käsittelyyn.
– Haaveilen isosta ja toimivasta kodinhoitohuoneesta, Mari kertoo.
Makuuhuoneet sijaitsevat yläkerrassa. Vanhempien makuuhuoneen tapetti ja pöytävalaisin ovat Laura Ahleyn, peili Cafelatte Lifestyle -liikkeestä. Sängynpääty on tehty itse puutarhaliikkeestä hankitusta pajuaidasta. Vanha lypsyjakkara toimii yöpöytänä.
Ellan ja Sennin huoneeseen on rakennettu kummallekin oma makuusoppi. Sennin laji on vaihtunut voimistelusta tanssiin, mutta voimisteluteline on yhä käytössä. Ellan ja Kimin yhteinen laji on koripallo. Kristalli-kruunu katossa on Lastenhuoneesta.
Sennin makuusoppea koristaa hänen itse valitsemansa Eijffinger Pip Studion Early Bird -tapetti. Hylly on sisustusliike Olivasta, peili Pentikistä.
Yläkerran kylpyhuone rakennettiin, kun taloon muutettiin kohta 16 vuotta sitten. Kylpyhuoneen kalusteet ovat Idon mallistoa. Bambujakkara on Ikeasta, tikkaat Mokosta.
Kuistikauden päätös
Kodin valoisa kuisti on perheen yhteinen lempipaikka. Ikkunat ovat kolmeen suuntaan. Etelään antavien ikkunoiden edessä ovat satoisat omena-
puut ja vanhat, jo sammaleen pehmentämät pihakivet. Niiden eteen katettiin kesällä pitkä pöytä, kun vietettiin Ellan rippijuhlia.
Kuistilla vilvoitellaan saunan jälkeen ja nautitaan pitkistä viikonloppuaamiaisista. Kuistikausi aloitetaan varhain, jo pääsiäisenä. Perheen kesken vietetään marraskuussa pikkujoulut.
– Vietämme joulun aina Turussa, mistä olen kotoisin. Siksi on tärkeää pitää pienet juhlat myös omalla porukalla, Mari sanoo.
Aivan pian siis on se aika, kun kuistille hankitaan pikkuinen kuusi. Sytytetään kattokruunuun kynttilät ja kokoonnutaan yhdessä pöydän ympärille. Juhlistetaan kuistikauden päättymistä ja joulukauden alkamista.
Tytöt Ella (vas.) ja Senni ovat tehneet kuistin pöydän äitienpäivälahjaksi yhdessä Kimin kanssa. Kynttilänjalat ovat Loviisan Aitasta, lyhdyt ja tuoli Cafelatte Lifestylesta, matto Piirongista.
Koti
Laajalahdessa Espoossa.
Vuonna 1952 valmistunut rintamamiestalo, 4 h ja k, noin 107 m² + kellaritilaa 50 m².
Asukkaat
Mari, Kim, tyttäret Ella, 15,
ja Senni, 14, sekä
coton de tuléar Luna.
LUETUIMMAT
LUETUIMMAT
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2