Karoliina Hellbergin maalaus on ostettu Unnalle syntymälahjaksi. Rottinkituolit ja -pöytä löytyivät erikseen Tori.fi:stä kuten myös Ateljée Lyktanin seinävalaisin. Luonnonvalkoinen marokkolainen vintagematto on Etsystä. Artekin Golden Bell -kattovalaisin ostettiin ystävältä, jolle se jäi ylimääräiseksi.
Jonna Dahlberg Kuvat Riitta Sourander
Maija ja Wille löysivät perheelleen uuden kodin ensimmäisenä koronakeväänä.
Elettiin ensimmäistä koronakevättä, kun asuntomarkkinat hiljenivät. Neliöt herttoniemeläiskodissa olivat käymässä niukoiksi, ja Maija ja Wille alkoivat katsella tilavampaa kotia pienen Unna-tyttärensä kanssa. Luonto lähellä oli yksi ehdoton kriteeri uutta asuinseutua valitessa.
Koti löytyikin naapurikylästä, merellisestä Tammisalosta. Vuonna 1961 rakennetun rivitalon upeat portaat ja tammilistat tuntuivat pariskunnasta heti oman oloisilta. Myös oma suuri takapiha toimisi olohuoneen jatkeena kesäaikaan.
Uusin hankinta on tamminen pöytä. Vanhan ja huteran ruokapöydän tilalle piti löytää tukevampi. Kun käytettynä ei löytynyt unelmien pöytää, hankittiin elämäntilanteeseen sopiva pöytä edullisesti Ikean löytönurkasta. Ilmari Tapiovaaran Aslak-tuolit olivat alun perin hurjan väriset, oranssi-vihreät. Ne maalautettiin mustiksi. Maalaamosta tultuaan tuolit olivat kuin uudet. Valaisin on Umagen Asteria. Taustalla näkyy työnurkkaus.
Keittiökaappien tamminen viiluviimeistely oli Maijan ja Willen mieleen, mutta tasot ja laatoitus kaipasivat muutosta. Wille rakastaa keittiössä oloa ja kokkaa paljon. Kahdella uudella alakaapilla saatiin lisää laskutilaa. Kauniit ja kestävät kivitasot tilattiin mittojen mukaan ja vaihdettiin tiskiallas ja hana uusiin. Tummanvihreät pystylaatat löytyivät Värisilmästä. Pistorasiat päädyttiin vaihtamaan mustiin. Unna piirtelee usein ruokapöydän päässä, kun isä puuhaa keittiössä.
JOS KERRAN SOHVAKIN SOPII
Perheellä oli Maijan ideoima ja piirtämä sohva, johon he olivat olleet tyytyväisiä. Se haluttiin ehdottomasti mukaan uuteen kotiin. Asuntonäytöllä he mittasivat tarkasti olohuoneen. Sohva loksahti millilleen paikkaan ja ratkaisi näin asuntokaupat.
– Usein vieraat kysyvät, mistä ihmeestä tämmöinen on löytynyt. Suunnittelimme sen niin, että sen moduulit voi asetella myös parisängyksi ja niiden pyörillä liikkuvien osien sisällä on säilytystilaa. Puuseppä Sasu Rissanen valmisti sen, Maija kertoo.
Asuntoon päästiin muuttamaan heti. Remonttia tehtiin pääosin itse, pikkuhiljaa huone kerrallaan, asunnon ja aikakauden henkeen tutustuen ja omia tarpeita rauhassa pohtien.
Maijan ideoima ja piirtämä sohva on olennainen osa kodin sisustusta. Puuseppä Sasu Rissanen valmisti sen. Metsänvihreä kangas löytyi Hakolan mallistosta. Tyynyissä on Jenni Ropen suunnitelema Tilkku-kangas sekä jämäkkä pellavasekoite-raitakangas Marimekolta. Momonon vihreäkuvioiset Utopia-tyynyt on suunnitellut Raino Ranta. Artekin vanha hylly on hankittu käytetyn tavaran liikkeestä. Armi Tevan seinälautanen on pariskunnan tilaustyönä teettämä.
PUUSEPPÄÄ AINA TARVITAAN
Wille on tv- ja elokuva-alan yrittäjä. Ruoka on hänen toinen intohimonsa ja hän tekee cateringkeikkoja sivutyönään. Maija on strategia- ja yrityskulttuurimuotoilija suomalaisessa kasvuyrityksessä. Lähes kaikki sisustuksessa on ostettu käytettynä tai tehty itse. Wille ja Maija ovat itse suunnitelleet monia kalusteita. Puuseppä on valmistanut ne heidän piirustustensa mukaan, elleivät he ole itse nikkaroineet niitä.
– Kierrättäminen ja käsin tekeminen ovat meille tärkeitä asioita, pariskunta kertoo.
Kun Wille teki dokumenttielokuvaa jurvalaisesta puuseppäperinteestä, hän tutustui paikalliseen puuseppään ja mieltyi tämän kädenjälkeen. Oli luontevaa tilata häneltä omaan kotiin hylly.
Jokaisella esineellä on Maijan ajatuksissa sielu ja tarina. On oleellista tietää, kuka sen on tehnyt, missä ja minkälaisissa olosuhteissa.
– Kun jotakin ostetaan uutena, vaikka Pesuliisu-pyykkiteline, maksamme mielellämme laadusta ja vastuullisesta tekotavasta.
Perheen hyvä ystävä on tekstiilitaiteilija Eri Shimatsuka. Eteisen seinällä on häneltä silkki-painotyö ja taidetekstiili. Työhuoneessa on hänen suunnittelemansa matto.
– Tuntuu hyvältä, että kotona on ystävän teoksia ja hänen suunnittelemiaan tuotteita, Maija sanoo.
Tuovi Eskolan teokset kiinnittivät Maijan huomion galleria Huudon Mielikuvien Marrakesh -näyttelyssä. Puinen reliefi Hopeasalava oli Maijan ensimmäinen suurempi taidehankinta. Makuuhuoneen kirjahyllyn pariskunta suunnitteli yhdessä, Pinterestin ideoiden avustuksella. Wille toteutti hyllyn yhdessä tutun timpurin kanssa. Hyllyn ja seinän sävy on Tikkurilan Serpentiini.
TUNNELMAN AINEKSET
Värit tuovat iloa arkeen. Asunnon seinät haluttiin pitää hillittyinä, jotta väritunnelma syntyisi juuri tekstiileillä ja taideteoksilla.
– Näin taideteokset saavat arvoistaan ilmaa ympärilleen eivätkä huku sisustukseen, sanoo Maija.
Oikealla valaistuksella on suuri vaikutus kodin tunnelmaan. Maija ja Wille käyttävät usein kattovalaisimen sijasta monia pieniä, pehmeävaloisia kohde- ja tunnelmavalaisimia. Talviaikaan erityisesti Willelle on tärkeää, että aterioidaan yhdessä kynttilänvalossa.
Kylpyhuoneen ja alakerran wc:n suunnitteli Alva Interiors. Naapurit suosittelivat sisustussuunnittelija Suvi Pokelaa, johon olivat olleet tyytyväisiä. Betoniallas on 16Juin-merkkinen. Maijan haave kylpyammeesta toteutui. Nauhaikkunoiden edestä siirrettiin pois edellisen asukkaan korkeat kaapit. Kylpyhuoneesta tuli valoisa ja ihana. Kelimmatto on löytö Herttoniemen pihakirpputorilta.
INSPIROIVA VUOSIKYMMEN
Sisustamisen lähtökohtana Willellä ja Maijalla on talon rakennusvuosi ja sen tyylilaji. Muutto 1950-luvun talosta Herttoniemestä 1961 rakennettuun rivitaloon sai heidät tutkimaan 1960-luvun henkeä. Keittiö tuotiin takaisin 60-luvulle.
– Valitsimme vihreät pystylaatat 60-luvun mukaisesti, ja ne olivat sattumalta trendikkäät. Toisen aikakauden asunnossa olisimme valinneet toisenlaiset laatat, Wille kertoo.
Kylpyhuoneen ja pikkuvessan suunnitteluun otettiin mukaan Alva Interiorsin perustanut sisustussuunnittelija Suvi Pokela. Hän teki väri- ja kaluste-ehdotukset, jotka osuivat nappiin. 60-luvun nauhaikkunat otettiin esiin ja suihkukaapin tilalle asennettiin kylpyamme. Edellinen asukas oli tukkinut kylppärin ikkunat korkeilla kaapeilla.
Keramiikanteon myötä Maija alkoi uudella tavalla arvostaa ja keräillä keraamisia esineitä, sillä hän tietää mikä määrä työvaiheita niissä on. Seinähylly ideoitiin yhdessä. Jurvalainen puuseppä rakensi hyllyn Willen tekemän piirustuksen pohjalta.
KIINNOSTUS KERAMIIKKAAN
Kiinnostus taiteeseen näkyy perheen toimissa ja kodissa monilla tavoilla.
Maijan oma keramiikan tekeminen alkoi pari vuotta ennen koronaa.
– Pitkän aikaa oli tuntunut kaipuu käsillä tekemiseen. Aloitin työväenopiston keramiikkakurssilla. Siellä sai tehdä ihanan vapaasti ja opetella, Maija kertoo.
Korona keskeytti harrastuksen, mutta Maija toivoo sille jatkoa.
Matti Pikkujämsän apinamaalaus on Unnan nimiäislahja kummitädiltä. Unna taiteilee ahkerasti, ylähyllyllä on hänen tekemiään töitä.
Sinikeltainen teos ostettiin Wernelle syntymälahjaksi. Taiteilija Kerttu Saali luonnehtii sitä näin: ”Teos vei ajatukseni talven ja kevään murroskohtaan, juuri kevään ensimmäisiin päiviin, kun valon väri alkaa vähän lämmetä ja kevään merkkejä alkaa olla ilmassa.” Kun vanhemmat kyselivät tuolloin 5-vuotiaan Unnan ajatuksia teoksesta, hän kertoili aivan samankaltaisia ajatuksia kuin taiteilija. Olucen Atollo-valaisin oli Maijan haave monta vuotta. Se löytyi laajasalolaisen kuolinpesän tyhjentäjän pihamyynnistä. Tummanvihreässä Iittalan ruukussa kasvaa kilpipiilea.
TILAUS TAITEILIJALLE
Maija alkoi hankkia taidetta kotiin vähän ennen Unnan syntymää. Hän ihastui HAM-gallerian näyttelyssä Karoliina Hellbergin maalauksiin, mutta ne oli ehditty kaikki myydä.
– Otin yhteyttä suoraan Karoliina Hellbergiin ja keksin tilata maalauksen Unnalle syntymälahjaksi. Unnan toinen nimi on Vanamo, ja tässä rakkaassa maalauksessa puutarhan kukkameressä kasvaa myös pieniä vanamonkukkia.
Maija kertoo hankkivansa mielellään nuorten, uraansa aloittavien taiteilijoiden töitä.
– Olen huomannut, että nuoret taitelijat tekevät mielellään myös tilaustöitä, ja usein teosten arvo nousee vuosien saatossa.
Wernelle Maija hankki raskaana ollessaan Kerttu Saalin keltasävyisen maalauksen. Kuvataideakatemian lopputyönäyttelyssä muuan Saalin työ herätti Maijan mielenkiinnon, mutta se oli jo myyty. Maija otti nytkin yhteyttä suoraan taiteilijaan. Hän pääsi Kerttu Saalin työhuoneelle valitsemaan työn alla olevista teoksista mieleisensä ja siihen ilmeikkäät, veistokselliset puukehykset.
Kun Willen ja Maijan lapset joskus muuttavat omiin koteihinsa, he saavat maalaukset mukaansa.
Unna sai valita itse seinävärin ja on ollut tyytyväinen siihen. Minni Havaksen villapeite on Unnan päiväpeittona. Valaisin on Ikeasta.
Werne nukkuu yläkerran työhuoneessa. Suuri Nami-villamatto on Eri Shimatsukan Finartelle suunnittelema. Muuramen laatikostot Wille löysi vanhan tavaran liikkeestä. Hän nikkaroi isänsä kanssa niiden varaan koko huoneen pituisen työtason.
KOTI
Helsingissä
Vuonna 1961 rakennettu rivitalo kahdessa kerroksessa, 4 h + k + ruokailutila ja kph, 85 m2.
ASUKKAAT
Maija, Wille ja lapset
Unna, 7, ja ja Werne, 1. Instagramissa @maija_v ja @bettercallwille
LUETUIMMAT
LUETUIMMAT
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2