Johanna Vireaho kuvat Hanna Marttinen
Lasin suojissa viherkasvit elävät huolettomasti kasvihuonemaisissa, kosteissa olosuhteissa. Korkeassa lasikuvussa on reikä ilman vaihtumiseksi, joten kuvun alla oleva istutus tarvitsee kastelua pari kolme kertaa vuodessa. Sen sijaan suljettu purkkiterraario selviää ilman kastelua ympäri vuoden.
Purkki, vati tai pullo astiaksi
Terraarion luomiseen tarvitset vain astian, multaa, salaojitukseksi soraa ja tietysti kasvit. Mieti ensimmäiseksi, mihin astiaan sen rakennat. Kannellinen lasipurkki käy, mutta voit tehdä terraarion myös erilliseen, lasikuvulla peitettävään astiaan. Astian ei tarvitse olla iso, kunhan saat kasvin tai kasvit mahtumaan astian sisälle. Jopa pullot sopivat terraarioksi, jos kasvin vain saa pujotettua suuaukosta.
Sulkasaniainen on mainio kasvi lasin sisälle tehtyihin istutuksiin. Kokeile myös muita saniaisia ja esimerkiksi minikokoisia maijojen ja mattien taimia tai pistokkaita.
Pitsilehti on oivallinen kasvi purkkiterraarioihin. Se kasvaa luonnossa trooppisissa metsissä maata peittäen.
Kostean ilmaston kasveja
Valitse kasvit vasta, kun istutusastia on valittu. Suunnittele istutus hitaasti kasvavista ja matalana pysyvistä lajeista, esimerkiksi trooppisten metsien maanpeittokasveista. Suljetussa terraariossa olosuhteet ovat kosteat, joten unohda kaktukset ja muut kuivissa paikoissa menestyvät mehikasvit. Suljetun terraarion trooppisiin olosuhteisiin sopivat esimerkiksi pitsilehti, pilkkulehti, piilokukka ja osa pienikokoisista saniaisista. Myös sammalet voivat menestyä terraarion olosuhteissa.
Kasvipistokkaita voi käyttää terraariokasveina, mutta nopea kasvu voi yllättää rajallisessa tilassa ja purkki täyttyä nopeasti. Kasveja voi myös leikata ja muotoilla, jos suuaukon koko sallii puutarhuroinnin ja hoidon.
Mieti terraarioistutukseen sopivat astiat ja pienikokoiset kasvit. Varaa kevytsoraa, multaa ja hetki aikaa viherpuuhaan. Kuvassa minikokoinen nukkumatti Amabilis Mint.
Istutuksessa voi käyttää apuna syömäpuikkoja, neulepuikkoja ja ruokalusikkaa. Jaa kasveja, pienennä minikasvin multapaakkua ja hyödynnä pistokkaita terraarioiden rakentamisessa. Hankalinta on saada juuripaakku kapean pullon suusta sisään.
Näin rakennat suljetun kasviterraarion
Tarvitset:
kannellisen lasipurkin
kevytsoraa, kiviä tai soraa
viherkasvimultaa
(halutessasi myös biohiiltä)
pieniä, hitaasti kasvavia viherkasveja tai pistokkaita
1. Laita astian pohjalle salaojitukseksi pari senttiä kevytsoraa, kiviä tai soraa. Lisää viherkasvimulta salaojituskerroksen päälle. Jos käytät biohiiltä, lisää sitä mullan joukkoon. Biohiili sitoo kosteutta ja ravinteita ja edesauttaa näin kasvien hyvinvointia.
2. Käytä istutuksessa työkaluina esimerkiksi syömäpuikkoja tai pitkiä pinsettejä. Tee puikolla kolo kasveja varten. Voit halutessasi jakaa viherkasvin taimipaakun myös pienempiin osiin, jotta saat kasvin mahtumaan astiaan. Tiivistä syömäpuikoilla tai lyijykynällä multaa ja varmista, että juuret ovat mullan peitossa.
Jos laitat istutukseen useita kasveja, voi olla helpointa istuttaa isoin ensin. Jätä kasveille hieman tilaa kasvuun; älä istuta purkkia täyteen äläkä kiinni lasiin. Jos haluat käyttää koristeena esimerkiksi kiviä, pientä ajopuukappaletta tai sammalta, lisää ne kasvien istutuksen jälkeen.
3. Puhdista lasi tarvittaessa esimerkiksi vanulappujen avulla. Pitkävartiset pinsetit ja syömäpuikot ovat hyviä työvälineitä, jos suuaukko on kapea. Suihkauta vettä suuaukosta, sulje kansi ja siirrä terraario hajavalon olosuhteeseen.
Suljetuissa terraarioissa menestyvät hajavalossa ja tasaisessa kosteudessa viihtyvät lajit. Avonaisiin istutuksiin valitaan valoisammassa ja kuivemmassa viihtyviä lajeja. Kuvassa viirivehka.
Unohda hoitaminen
Terraarion helppohoitoisuus perustuu yhteyttämiseen ja kasvin aineenvaihduntaan. Kun kasvit yhteyttävät valon vaikutuksesta, ne tuottavat kosteutta ja happea ja ravitsevat ja kastelevat itse itsensä. Lasin suojissa kasveille muodostuu oma ekosysteemi, josta ei haihdu vettä. Kasvit voivat elää suljetuissa olosuhteissa vailla hoitoa. Olosuhteet vastaavat trooppista sademetsää tai kasvihuonemaista tilaa, jossa on korkea ilmankosteus.
Älä riko terraarion ekosysteemin tasapainoa kastelemalla istutusta. Kastelu voi nostaa kosteuden liian korkeaksi, jolloin kasvien juuret eivät saa happea ja ne vähitellen mätänevät.
Jos pelkäät, että kasvit eivät saa tarpeeksi kosteutta, siirrä istutus mieluummin hieman valoisammalle paikalle. Valossa kosteutta alkaa pian tiivistyä lasin sisäpintaan. Jos tilanne ei muutu tällä, suihkauta hieman vettä sumupullosta.
Jos purkki on aivan kosteana vesipisaroista, voi sitä olla tarpeen tuulettaa kantta avaamalla ja siirtää istutus vähän varjoisammalle paikalle.
Lasimaljakko toimii istutusastiana terraariolle, kun se saa päälleen vielä lasikuvun. Lasimaljakkoa voi käyttää myös avonaisiin istutuksiin, mutta tarkkaile silloin, että et kastele liikaa. Lasin läpi näkee vesimäärän. Kuvassa hopea-aralia Filicifolia, sulkasaniainen ja begonian pistokas.
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2