Artikkeli

TEKS­TI LENA SO­FIA AN­DERS­SON JA TAI­NA LAAK­SO­HAR­JU •

KU­VAT EVA S. AN­DERS­SON

KOTI JA PUU­TAR­HA 2/2013

Rakastettu basilika

Basilikaa on arvostettu kautta aikojen sen kulinaaristen ja lääkinnällisten ominaisuuksien vuoksi. Anna basilikalle puutarhasta tai parvekkeelta kaikkein lämpimin kasvupaikka ja se palkitsee sinut ruhtinaallisesti.

Basilikaa voi hyvin viljellä ruukuissa. Asettele ruukut suojaisaan paikkaan äläkä päästä multaa kuivumaan. Kehäkukat ja sidesalaatit ovat hyviä naapureita.

Basilikaa voi hyvin viljellä ruukuissa. Asettele ruukut suojaisaan paikkaan äläkä päästä multaa kuivumaan. Kehäkukat ja sidesalaatit ovat hyviä naapureita.

On vai­ke­aa löy­tää tois­ta kas­via, jol­la oli­si yh­tä pal­jon ar­vos­tet­tu­ja omi­nai­suuk­sia kuin ba­si­li­kal­la. Maus­te­ba­si­li­ka Oci­mum ba­si­li­cum on yk­si van­him­mis­ta lää­kin­tään käy­te­tyis­tä kas­veis­ta niin idän kuin Eu­roo­pan­kin mais­sa. Van­hat kir­joi­tuk­set ylis­tä­vät ba­si­li­kan hy­viä omi­nai­suuk­sia. Jään­nök­siä kas­vis­ta on löy­det­ty 5000 vuot­ta sit­ten ra­ken­ne­tus­ta egyp­ti­läi­ses­tä py­ra­mi­dis­ta.

Sak­sas­sa 1100-lu­vul­la elä­nyt ab­be­dis­sa ja tie­de­nai­nen Hil­de­gard Bin­ge­ni­läi­nen kir­ja­si ylös ba­si­li­kan mo­ni­nai­sia lää­kin­näl­li­siä omi­nai­suuk­sia. Sil­lä voi­tiin alen­taa kuu­met­ta ja ys­kää, pa­ran­taa me­lan­ko­li­aa ja hys­te­ri­aa sekä ruo­an­su­la­tus­vai­vo­ja.

To­sin ba­si­li­kas­ta va­roi­tel­tiin­kin: an­tii­kin kreik­ka­lai­set ja roo­ma­lai­set epäi­li­vät yrt­tiä niin vah­vak­si, et­tä se saat­toi ai­heut­taa mie­len­vi­kai­suut­ta, mut­ta toi­saal­ta he myös pa­ran­te­li­vat sil­lä po­tens­si­aan.

Van­hat vii­sau­det ovat saa­neet vah­vis­tus­ta, sil­lä ny­kyi­sin tie­däm­me, et­tä ba­si­li­kas­sa on etee­ris­tä öl­jyä, jon­ka on to­det­tu eh­käi­se­vän tu­leh­duk­sia ja aut­ta­van li­hask­ramp­pei­hin.

Kokeile erimakuisia ja -näköisiä basilikoja, vaihtoehtoja erilaisiin ruokiin on tarjolla useita.

Kokeile erimakuisia ja -näköisiä basilikoja, vaihtoehtoja erilaisiin ruokiin on tarjolla useita.

Ar­vo­kas tu­li­ai­nen idäs­tä

Ba­si­li­kan nimi on to­den­nä­köi­ses­ti joh­det­tu krei­kan sa­nas­ta va­si­li­kos, joka tar­koit­taa ku­nin­kaal­lis­ta. Kun yr­til­lä lää­kit­tiin ku­nin­kaal­lis­ten vai­vo­ja, se tuli tun­ne­tuk­si ku­nin­kai­den yrt­ti­nä. Ba­si­li­ka on naut­ti­nut suur­ta ar­vos­tus­ta näi­hin päi­viin saak­ka. To­sin ar­vos­tus on ny­kyi­sin enem­män­kin ku­li­naa­ris­ta kuin lää­kin­näl­lis­tä, sil­lä ba­si­li­ka voi vi­rit­tää mel­kein min­kä ta­han­sa ruo­ka­la­jin uu­del­le ta­sol­le.

Ba­si­li­ko­jen su­vus­ta löy­tyy noin 150 la­jia, jot­ka kas­va­vat etu­pääs­sä Af­ri­kas­sa ja Aa­si­as­sa. Ba­si­li­ka saa­pui Eu­roop­paan to­den­nä­köi­ses­ti jo Alek­san­te­ri Suu­ren ai­koi­hin noin 350 vuot­ta en­nen ajan­las­kun al­kua. Ba­si­li­kaa alet­tiin kui­ten­kin tuo­da run­saam­min vas­ta 1500-lu­vul­la In­ti­as­ta, ja sil­loin sen vil­je­ly ja käyt­tö yleis­tyi eri­tyi­ses­ti luos­ta­rien yrt­ti­puu­tar­ho­jen vai­ku­tuk­ses­ta.

Muutama yrttiruukku pöydän keskellä houkuttelee maustamaan suoraan ruukusta lautaselle.

Muutama yrttiruukku pöydän keskellä houkuttelee maustamaan suoraan ruukusta lautaselle.

Pes­toon ja li­köö­riin

Ba­si­li­ka on tär­ke­äs­sä ase­mas­sa esi­mer­kik­si Thai­maan ja Ita­li­an ruo­ka­kult­tuu­ris­sa. Eri mail­la on omat suo­sik­ki­la­jin­sa: Idäs­sä suo­si­taan maus­tei­sia thai-, anis- ja ka­ne­li­ba­si­li­ko­ja läm­pi­mis­sä ruo­is­sa. Vä­li­me­ren mais­sa suo­si­tuin on pe­rin­tei­nen maus­te­ba­si­li­ka. Ita­li­as­sa ba­si­li­kaa rii­vi­tään ai­na­kin to­maat­tia ja val­ko­si­pu­lia si­säl­tä­viin ruo­kiin sekä luon­nol­li­ses­ti pes­toon.

Ba­si­li­kan leh­det li­sä­tään ruo­kaan vas­ta ai­van vii­mei­se­nä en­nen tar­joi­lua, jot­ta aro­mit va­pau­tu­vat so­pi­vas­ti ruo­kai­li­joi­den nuuh­kit­ta­vik­si.

Ba­si­li­kas­ta saa­ta­vaa öl­jyä käy­te­tään esi­mer­kik­si kos­me­tiik­ka­te­ol­li­suu­den voi­teis­sa ja tuok­suis­sa sekä kuu­lui­san Chart­reu­se-li­köö­rin maus­tee­na.

Pul­le­a­leh­ti­nen hur­mu­ri on saa­nut tär­ke­än roo­lin myös poh­jois­mai­ses­sa keit­ti­ös­sä. Ba­si­li­ka on löy­tä­nyt tien­sä esi­mer­kik­si pe­ru­na­sa­laat­tiin ja li­han tai ka­lan kans­sa tar­jot­ta­viin kas­tik­kei­siin. Par­haim­mil­laan ba­si­li­ka on tuo­ree­na, mut­ta sitä voi­daan myös pa­kas­taa tai kui­va­ta. Ba­si­li­ka­ruuk­ku re­hot­taa lä­hes jo­kai­ses­sa keit­ti­ös­sä.

Ba­si­li­kan kas­va­tus

Läm­pi­mis­sä mais­sa ba­si­li­ka kyl­ve­tään suo­raan avo­maal­le, mut­ta mei­dän on kas­va­tet­ta­va tai­met si­säl­lä it­se tai os­tet­ta­va ne kau­pas­ta. Ba­si­li­ka ra­kas­taa läm­pöä, ja avo­maal­le sen voi is­tut­taa vas­ta hal­lan­vaa­ran jäl­keen ke­sä­kuun alus­sa. Sie­me­nes­tä kas­va­tet­ta­es­sa tai­mi­kas­va­tus aloi­te­taan huh­ti­kuus­sa kyl­vä­mäl­lä 2–4 sie­men­tä ruuk­kua koh­den. Sie­me­net pei­te­tään vain hy­vin ke­vy­es­ti. Ba­si­li­ka pi­tää hie­man ra­vin­teik­kaam­mas­ta mul­las­ta kuin yr­tit yleen­sä. Sie­me­net itä­vät pa­ris­sa vii­kos­sa kos­te­as­sa mul­las­sa. Mul­ta ei saa kui­vua tai itä­mi­nen es­tyy.

Suo­jaa tai­mia pa­him­mal­ta paah­teel­ta esi­mer­kik­si va­lo­ver­hol­la. En­nen ulos is­tut­ta­mis­ta tai­met lat­vo­taan eli niil­tä kat­kais­taan lat­vat, jot­ta ne tuu­heu­tu­vat ja vah­vis­tu­vat. On myös tär­ke­ää to­tut­taa ne pik­ku­hil­jaa ul­koil­maan eli ka­rais­ta ne en­nen lo­pul­lis­ta is­tut­ta­mis­ta. Hy­viä kas­vu­kump­pa­nei­ta ovat to­maa­tit ja yr­tit, to­sin ba­si­li­ka tar­vit­see vet­tä enem­män kuin muut yr­tit.

Kreikassa viljellään pikkubasilikaa Ocimum basilicum susp. minimum istutusten reunakasvina. Kasvutapa on tiivis pallo.

Kreikassa viljellään pikkubasilikaa Ocimum basilicum susp. minimum istutusten reunakasvina. Kasvutapa on tiivis pallo.

Ih­meel­li­set vi­vah­teet

Suu­rin osa ba­si­li­ka­la­jeis­ta tuot­taa etee­ris­tä öl­jyä. Eri la­jeis­ta löy­tyy us­ko­ma­ton kir­jo eri­lai­sia ma­ku­vi­vah­tei­ta; ko­kei­le vaik­ka pip­pu­ril­ta, sit­ruu­nal­ta, ka­ne­lil­ta ja li­me­til­tä mais­tu­via ba­si­li­ko­ja.

Py­hä­ba­si­li­ka Oci­mum te­nuif­lo­rum on saa­nut ni­men­sä sii­tä, et­tä hin­dut ja bud­d­ha­lai­set käyt­tä­vät tätä noin 25-sent­ti­sek­si kas­va­vaa la­jia py­hien temp­pe­lei­den­sä lä­het­ty­vil­lä. Py­hä­ba­si­li­kan us­ko­taan rai­kas­ta­van il­maa ja se on kau­niin muo­toi­nen­kin. Sitä käy­te­tään ai­no­as­taan hie­man kyp­sen­net­ty­nä esi­mer­kik­si vok­ki­ruo­is­sa. Maku on pip­pu­ri­nen ja muis­tut­taa anis­ta ja mint­tua.

Sit­ruu­nai­sia ma­ku­ja ar­vos­ta­vat ilah­tu­vat sit­ruu­na­ba­si­li­kas­ta Oci­mum ba­si­li­cum ’Cit­ri­o­do­rum’. Ma­kua ku­vail­laan raik­kaak­si mut­tei hap­pa­mak­si.So­pii eri­tyi­sen hy­vin sa­laat­tei­hin ja jäl­ki­ruo­kiin. Sit­ruu­na­ba­si­li­ka­la­ji­ke ’Pes­to Per­pe­tuo’ on pait­si hy­vän­ma­kui­nen, myös erit­täin kau­nis kas­vi vaa­le­a­reu­nai­si­ne leh­ti­neen.

Maus­ta mu­hen­nos tai pata pap­ri­ka­ba­si­li­kal­la Oci­mum sel­loi, joka poik­ke­aa ul­ko­nä­öl­tään ta­val­li­ses­ta ba­si­li­kas­ta ny­hä­lai­tai­sil­la leh­dil­lään. Ny­hä­lai­tai­nen tar­koit­taa pyö­re­ä­ham­pais­ta sa­ha­lai­taa. Maku muis­tut­taa vih­re­ää pap­ri­kaa, ja leh­det voi kui­vat­taa, syö­dä tuo­reel­taan sa­laa­teis­sa tai niis­tä voi teh­dä vaik­ka yrt­ti­suo­laa. Sie­me­niä voi yrit­tää ti­la­ta ne­tis­tä.

Ta­val­li­ses­ta ba­si­li­kas­ta on myös eri­lai­sia muun­nok­sia, esi­mer­kik­si pik­ku­ba­si­li­ka Oci­mum ba­si­li­cum susp. mi­ni­mum, jota toi­si­naan kut­su­taan kreik­ka­lai­sek­si ba­si­li­kak­si. Se on to­del­la sie­vän pyö­reä ja kom­pak­ti, ja so­pii erit­täin hy­vin ruuk­ku­vil­je­lyyn. Pie­nis­sä leh­dis­sä on in­ten­sii­vi­nen ba­si­li­kan aro­mi.

LUE KOTI & KEITTIÖ

LUE KOTI & KEITTIÖ