TEKSTI LENA SOFIA ANDERSSON JA TAINA LAAKSOHARJU •
KUVAT EVA S. ANDERSSON
KOTI JA PUUTARHA 2/2013
Basilikaa voi hyvin viljellä ruukuissa. Asettele ruukut suojaisaan paikkaan äläkä päästä multaa kuivumaan. Kehäkukat ja sidesalaatit ovat hyviä naapureita.
On vaikeaa löytää toista kasvia, jolla olisi yhtä paljon arvostettuja ominaisuuksia kuin basilikalla. Maustebasilika Ocimum basilicum on yksi vanhimmista lääkintään käytetyistä kasveista niin idän kuin Euroopankin maissa. Vanhat kirjoitukset ylistävät basilikan hyviä ominaisuuksia. Jäännöksiä kasvista on löydetty 5000 vuotta sitten rakennetusta egyptiläisestä pyramidista.
Saksassa 1100-luvulla elänyt abbedissa ja tiedenainen Hildegard Bingeniläinen kirjasi ylös basilikan moninaisia lääkinnällisiä ominaisuuksia. Sillä voitiin alentaa kuumetta ja yskää, parantaa melankoliaa ja hysteriaa sekä ruoansulatusvaivoja.
Tosin basilikasta varoiteltiinkin: antiikin kreikkalaiset ja roomalaiset epäilivät yrttiä niin vahvaksi, että se saattoi aiheuttaa mielenvikaisuutta, mutta toisaalta he myös parantelivat sillä potenssiaan.
Vanhat viisaudet ovat saaneet vahvistusta, sillä nykyisin tiedämme, että basilikassa on eteeristä öljyä, jonka on todettu ehkäisevän tulehduksia ja auttavan lihaskramppeihin.
Kokeile erimakuisia ja -näköisiä basilikoja, vaihtoehtoja erilaisiin ruokiin on tarjolla useita.
Arvokas tuliainen idästä
Basilikan nimi on todennäköisesti johdettu kreikan sanasta vasilikos, joka tarkoittaa kuninkaallista. Kun yrtillä lääkittiin kuninkaallisten vaivoja, se tuli tunnetuksi kuninkaiden yrttinä. Basilika on nauttinut suurta arvostusta näihin päiviin saakka. Tosin arvostus on nykyisin enemmänkin kulinaarista kuin lääkinnällistä, sillä basilika voi virittää melkein minkä tahansa ruokalajin uudelle tasolle.
Basilikojen suvusta löytyy noin 150 lajia, jotka kasvavat etupäässä Afrikassa ja Aasiassa. Basilika saapui Eurooppaan todennäköisesti jo Aleksanteri Suuren aikoihin noin 350 vuotta ennen ajanlaskun alkua. Basilikaa alettiin kuitenkin tuoda runsaammin vasta 1500-luvulla Intiasta, ja silloin sen viljely ja käyttö yleistyi erityisesti luostarien yrttipuutarhojen vaikutuksesta.
Muutama yrttiruukku pöydän keskellä houkuttelee maustamaan suoraan ruukusta lautaselle.
Pestoon ja likööriin
Basilika on tärkeässä asemassa esimerkiksi Thaimaan ja Italian ruokakulttuurissa. Eri mailla on omat suosikkilajinsa: Idässä suositaan mausteisia thai-, anis- ja kanelibasilikoja lämpimissä ruoissa. Välimeren maissa suosituin on perinteinen maustebasilika. Italiassa basilikaa riivitään ainakin tomaattia ja valkosipulia sisältäviin ruokiin sekä luonnollisesti pestoon.
Basilikan lehdet lisätään ruokaan vasta aivan viimeisenä ennen tarjoilua, jotta aromit vapautuvat sopivasti ruokailijoiden nuuhkittaviksi.
Basilikasta saatavaa öljyä käytetään esimerkiksi kosmetiikkateollisuuden voiteissa ja tuoksuissa sekä kuuluisan Chartreuse-liköörin mausteena.
Pullealehtinen hurmuri on saanut tärkeän roolin myös pohjoismaisessa keittiössä. Basilika on löytänyt tiensä esimerkiksi perunasalaattiin ja lihan tai kalan kanssa tarjottaviin kastikkeisiin. Parhaimmillaan basilika on tuoreena, mutta sitä voidaan myös pakastaa tai kuivata. Basilikaruukku rehottaa lähes jokaisessa keittiössä.
Basilikan kasvatus
Lämpimissä maissa basilika kylvetään suoraan avomaalle, mutta meidän on kasvatettava taimet sisällä itse tai ostettava ne kaupasta. Basilika rakastaa lämpöä, ja avomaalle sen voi istuttaa vasta hallanvaaran jälkeen kesäkuun alussa. Siemenestä kasvatettaessa taimikasvatus aloitetaan huhtikuussa kylvämällä 2–4 siementä ruukkua kohden. Siemenet peitetään vain hyvin kevyesti. Basilika pitää hieman ravinteikkaammasta mullasta kuin yrtit yleensä. Siemenet itävät parissa viikossa kosteassa mullassa. Multa ei saa kuivua tai itäminen estyy.
Suojaa taimia pahimmalta paahteelta esimerkiksi valoverholla. Ennen ulos istuttamista taimet latvotaan eli niiltä katkaistaan latvat, jotta ne tuuheutuvat ja vahvistuvat. On myös tärkeää totuttaa ne pikkuhiljaa ulkoilmaan eli karaista ne ennen lopullista istuttamista. Hyviä kasvukumppaneita ovat tomaatit ja yrtit, tosin basilika tarvitsee vettä enemmän kuin muut yrtit.
Kreikassa viljellään pikkubasilikaa Ocimum basilicum susp. minimum istutusten reunakasvina. Kasvutapa on tiivis pallo.
Ihmeelliset vivahteet
Suurin osa basilikalajeista tuottaa eteeristä öljyä. Eri lajeista löytyy uskomaton kirjo erilaisia makuvivahteita; kokeile vaikka pippurilta, sitruunalta, kanelilta ja limetiltä maistuvia basilikoja.
Pyhäbasilika Ocimum tenuiflorum on saanut nimensä siitä, että hindut ja buddhalaiset käyttävät tätä noin 25-senttiseksi kasvavaa lajia pyhien temppeleidensä lähettyvillä. Pyhäbasilikan uskotaan raikastavan ilmaa ja se on kauniin muotoinenkin. Sitä käytetään ainoastaan hieman kypsennettynä esimerkiksi vokkiruoissa. Maku on pippurinen ja muistuttaa anista ja minttua.
Sitruunaisia makuja arvostavat ilahtuvat sitruunabasilikasta Ocimum basilicum ’Citriodorum’. Makua kuvaillaan raikkaaksi muttei happamaksi.Sopii erityisen hyvin salaatteihin ja jälkiruokiin. Sitruunabasilikalajike ’Pesto Perpetuo’ on paitsi hyvänmakuinen, myös erittäin kaunis kasvi vaaleareunaisine lehtineen.
Mausta muhennos tai pata paprikabasilikalla Ocimum selloi, joka poikkeaa ulkonäöltään tavallisesta basilikasta nyhälaitaisilla lehdillään. Nyhälaitainen tarkoittaa pyöreähampaista sahalaitaa. Maku muistuttaa vihreää paprikaa, ja lehdet voi kuivattaa, syödä tuoreeltaan salaateissa tai niistä voi tehdä vaikka yrttisuolaa. Siemeniä voi yrittää tilata netistä.
Tavallisesta basilikasta on myös erilaisia muunnoksia, esimerkiksi pikkubasilika Ocimum basilicum susp. minimum, jota toisinaan kutsutaan kreikkalaiseksi basilikaksi. Se on todella sievän pyöreä ja kompakti, ja sopii erittäin hyvin ruukkuviljelyyn. Pienissä lehdissä on intensiivinen basilikan aromi.
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2