Johanna Vireaho
Kuvat Sari Tammikari
Koti ja keittiö 8/2016
Mikä: Pieni mutta suurelta vaikuttava puutarhakeidas, 779 m². Missä: Lohjalla, kasvuvyöhykkeellä 1B. Puutarhaa hoitaa: Puutarhuri Sirpa Lehtinen perheensä kera.
Autotallin takana on puutarhurin työpiste. Sieltä avautuu viettelevän vehreä näkymä talolle. Huonemainen tunnelma syntyy kerroksellisella vehreydellä.
Huoliteltu, monilajinen ja kerroksellinen istutusalue tien reunalla herättää lohjalaisella omakotitaloalueella huomiota. Kivimuurin päällä levittäytyvät kuivuutta kestävät maksaruohot ja kurjenpolvet, niiden päällä näkymää vehreyttävät erilaiset katajat ja vuorimännyt. Korkeutta tien vierustan istutukseen tuovat mongolianvaahteran monihaaraiset rungot, joiden yllä latvus tuo varjoa ja suojaa. Hoidettu nurmikaistale luo viimeistellyn vaikutelman.
Valkoinen varjolilja kurkistelee istutuksista kohti korkeuksia.
– Halusin tien vierustalle ja tonttia rajaamaan yksilajisen pensasaidan sijaan runsaan istutusalueen. Ikivihreät havut tuovat talvellakin suojaa ja vehreyttä, kertoo puutarhan omistaja, puutarhuri ja maisemasuunnittelijaksi pian valmistuva Sirpa Lehtinen.
Tien reunan kivimuuri vaati hikeä ja aikaa. Muutaman vuoden ajan Sirpa keräsi tienpenkoilta sopivia kiviä. Kun oma selkä alkoi temppuilla, avusti mies kivimuurin rakentamisessa ja kivien kantamisessa. Mies sommitteli ja Sirpa neuvoi.
Sirpan puutarhatyöpiste sijaitsee tontin nurkkauksessa, autotallin päädyssä suuren köynnöshortensian suojissa.
– Tilasin kaivurin poistamaan nurmikon, ostin kasveja ja sommittelin niitä mieleiseen järjestykseen.
Kun Lehtiset ostivat talon 19 vuotta sitten, oli ympärillä vain kuivaa nurmea eikä yhtään puuta.
Kohti keidasta
Puutarhaa on luotu pala palalta elämäntilanteiden muuttuessa. Ensimmäisenä kesänä pihalle rakennettiin pergola, joka toimii kesäisenä oleskelu- ja ruokailutilana.
Pihaa luotiin aluksi lasten ehdoilla. Paikkansa saivat niin trampoliini, leikkimökki, hiekkalaatikko kuin keinutkin. Lapset saivat syödä marjoja useista marjapensaista.
Saksankurjenmiekan kukat vaikuttavat lähietäisyydeltä suorastaan eksoottisilta.
– Odottelin vain, koska saan kasvit ja minun paratiisini niiden paikalle, nauraa Sirpa.
Lasten kasvaessa ja leikkien muuttuessa sai Sirpa valloittaa tilaa pala palalta kukkapenkeilleen ja istutusalueilleen. Nurmikko pieneni ja Sirpa istutti pihalle puita tunnelmaa ja korkeutta tuomaan.
Värivaihtelua syntyy myös värikäslehtisillä kasveilla, kuten kääpiöhappomarjoilla, haltiankukilla ja purppuraheisiangervolla.
– Tasaisella maalla syntyy vaihtelua ja tunnelmaa puilla. Puut tuovat suojaa, luonnetta ja toimivat myös tilanjakajina. Ne kasvavat suhteellisen hitaasti, joten istutus kannattaa tehdä uuteen pihaan pikimmiten, jotta niiden luomasta tunnelmasta pääsee myös nauttimaan.
Laventelit kukittavat sisäänkäyntiä. Vanha kukkahylly löytyi Kierrätys-keskuksesta. Se jatkaa elämäänsä pihamaalla.
Puutarhan kerroksellisissa istutusalueissa kasvaa satoja eri kasvilajeja ja lajikkeita. Sirpa ei keräile mitään tiettyä, vaan hankkii puutarhaansa mieleisiä taimia kokeiluun. Ammattilainen tunnustaa, että taimilappujen suositukset eivät aina pidä paikkaansa, siksi kokeiluja on kiva tehdä omallakin pihalla.
Vielä palanen nurmea
Puutarha elää jatkuvasti. Siirtourakkaa ei täällä pelätä, vaikka kasvit olisivat kookkaitakin. Sirpa kaivoi vuosi sitten yhdessä kohdassa liian kookkaiksi kasvaneet mongoliavaahterat pois. Ruskamaiset lehdet omaava keijunkukka vaikutti vihreänä aikana myös liian värikkäältä ja sai häädön.
Erilaiset materiaalit yhdistyvät kauniisti. Puuterassin reuna aaltoilee liuskekivien mukaan. Liuskekivien väleihin saa sammal asettua.
– Puutarhan pitää miellyttää omistajia, ei ulkopuolisia. Puutarha on parhaimmillaan voimavara ja hyvän olon tuoja. Miksi pitäisi katsella kasveja, jotka eivät miellytä, Sirpa kysyy.
Tasainen savimaa on saanut korkeuseroja. Pergolan viereen rakennettiin ja toteutettiin allaskumin avulla vesiallas. Kaivetut maamassat muovattiin pieneksi kukkulaksi, jonka yksityiskohdaksi päätyivät vanhat 1960-luvun talon porraskaiteet. Kaide muodostaa kukkulan ylitse sillan. Sirpa on toteuttanut myös istutusalueet pieninä kumpareina nurmikon päälle.
Erilaiset lehdet, kukat ja lehtivärit tuovat istutuksissa vaihtelua.
– Olen levittänyt pohjalle sanomalehteä tukahduttamaan nurmikon kasvua ja sitten kärrännyt multaa päälle. Kyllä nurmi aikanaan alle maatuu, Sirpa vinkkaa.
Nurmikkoa on jäljellä noin 40 m². Haaveissa siintää pikkuhavujen alue ja kuusikulmainen lasikasvihuone.
Idearikkautta
Sirpa on taitava sommittelemaan eri kasveista kokonaisuuksia. Puutarhassa kukkivat vain valkoiset, vaaleanpunaiset, lilat ja siniset kukat. Harmoninen väripaletti miellyttää silmää. Kukkavärien lisäksi Sirpa kiinnittää huomiota kasvien lehtiväreihin ja on valinnut vihreän rinnalle myös tumma- ja hopealehtisiä kasveja.
Ikivihreät kasvit luovat ryhtiä ja vihreää taustaa kukille, kuten marjakuusi varjoliljoille. Etualalla sinikuunliljaa ja valkoinen särkynytsydän.
– Erilaiset lehtivärit tuovat vaihtelua istutusalueissa yhtä lailla kuin kukatkin. Myös erilaiset lehtimuodot lisäävät istutuksissa mielenkiintoa.
Sirpa on ideoinut puutarhaansa monenlaisia alueita ja tiloja. Aktiiviselle puutarha-ammattilaiselle on oma työskentelytila, ja pergolan terassilla on leppoisiin päivänpaistatteluhetkiin aurinkotuolit ja lepopaikka.
Kivet ja kasvillisuus maisemoivat allasta.
– Puutarhan ajattelu kodin tapaan huoneisiin jaettuna tilana ja toimintoina helpottaa tasaisen pihamaan hahmottelua.
Puutarhan seininä toimivat aidat, puut ja pensaat, mattona matalat maanpeiteperennat, kivet, sammal ja nurmikko.
– Liuskekivipolkua olemme tehneet pienissä erissä, koska kivet ovat kalliita. Luonnonkiven tunnelma on kuitenkin niin hieno, että emme ole halunneet tehdä kompromissia.
Kompostilla on oma katos puutarhurin työpisteellä.
Sirpa on sisustanut puutarhaa myös luonnosta löytynein aartein ja kierrätysmateriaalein. Tyyli on selkeytynyt aiemmasta. Vanhoista esineistä voi syntyä puutarhaan kaunis yksityiskohta, mutta runsas kierrätysmateriaalien käyttö ei välttämättä sovi kaikkiin puutarhoihin.
Kottikärryjen ruosteinen tunnelma jatkuu istutuksen ruosteen sävyissä, jossa kasvaa mm. kuningasbegoniaa, murattia, tarhatähtisilmää, harsotyräkkiä, arabiansulkahirssiä ja hurmehappomarja.
Pieni musta pilvi pilkottaa
Puutarhurin paratiisissakaan ei aina ole vain onnenhetkiä. Sirpan puutarhassa herkuttelee joukko lehtokotiloita, joita hän kerää säännöllisesti pois.
– Ruskeat lehtokotilot voivat koitua maanvaivaksi, joten niiden torjuntaan kannattaa oikeasti ryhtyä. Yksi kotilo voi tehdä kesän aikana 400 munaa, joista kasvaa sitten lisää kasveja syöviä tuholaisia. Kerään kotilot purkkiin ja kaadan päälle etikkaa. Käytän myös Ferromolia, joka sisältää vaikuttavana aineena luonnon rautafosfaattia.
Pionin nuput lupailevat muhkeaa kukintaa. Jotta pioniryhmän ilme pysyy siistinä, leikkaa Sirpa lakastuvat kukat hyvissä ajoin pois, jotta ne eivät varista terälehtiään kukkapenkkiin.
Vaikka puutarhassa ei ole näkyvissä rikkakasvin rikkakasvia, vakuuttaa Sirpa niiden valloittavan puutarhan laitamia. Vuohenputkikasvuston hän taklaa tasaisin väliajoin. Kitkemisen Sirpa sanookin olevan rikkakasvien torjunnassa paras ja tehokkain torjuntakeino.
Valkoinen morsiusleinikki on kuin istutuksen siro pitsi.
– Monet puutarhakasvitkin voivat päätyä rikkakasvin osaan. Vuohenkelloa kitken omasta puutarhasta edelleen, sillä se leviää vallattomasti. Väriminttua rajoitan kitkemällä. Sinipallo-ohdake siementää liiaksi, joten leikkaan sen kukinnot pois ennen kuin siemenet kypsyvät ja varisevat maahan. Vuorenkilpi pitää puolestaan hyvin nopeasti leviävää viiruhelpiä aisoissa. ◽
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2