TEKSTI TAINA LAAKSOHARJU, SUSIE HELSING NIELSEN JA LINE MARIE LAURSEN
KUVITUS ISABELLAS
KUVAT COLUMBUS LETH JA NIELS JENSEN
SUOMENNOS SIRPA PERÄMAA
KYLVÄMÄÄN!
Maaliskuussa on aika kylvää esimerkiksi pinaattia, purjoa, sellereitä ja monia yrttejä. Kukkien ystävät voivat alkaa kylvää kosmoskukkaa, samettiruusuja tai vaikkapa oppineidenkukkaa eli tsinniaa. Katso aina siemenpussista lajikohtaiset kylvöohjeet.
Lisätietoa ja hyvät kuvitetut kylvöohjeet: hyotykasviyhdistys.fi.
NÄIN TULPPAANIKIMPPU ILAHDUTTAA PITKÄÄN
Kun ostat kimpun tulppaaneja, anna niiden seistä käärepapereineen kylmässä vedessä muutama tunti ennen kun asetat ne maljakkoon. Kaada vain vähän vettä maljakkoon ja vaihda vesi mielellään päivittäin. Laita tulppaanit kylmään yön ajaksi. Silloin ne kestävät paljon pidempään.
LAITA YRTTEJÄ IKKUNALAUDALLE
Talvella kun kasvimaa on lumen alla, voit kasvattaa maistuvia yrttejä valoisalla ikkunalaudalla. Kun istutat kaupan tuoreet ruukkuyrtit isompaan ruukkuun, ne innostuvat kasvamaan.
OKSAT TUOVAT KEVÄÄN KOTIIN
Monet keväällä sisään tuodut oksat avaavat silmunsa maljakossa. Poimi muutama tuore koivunoksa tulppaanikimpun joukkoon, ja saat iloita somista hiirenkorvista tuota pikaa. Samalla kun leikkaat hedelmäpuita, ota maljakkoon kukkanuppuisia oksia. Valitse parin sentin paksuisia tai ohuempia,
kauniin muotoisia oksia. Leikkaa oksat mieluiten suojasäällä, jotta lämpötilaero ei ole huikea sisään tuotaessa. Leikkaa oksiin uudet imupinnat mieluiten veden alla, jottei ilma pääse leikkauspinnoille. Sekoita maljakkoon kuumaa vettä ja leikkokukkaravinnetta. Oksien vesi on hyvä vaihtaa viikottain.
TEE IDÄTYSKOKEILU
Tarkista vanhojen siementen itävyys, jottei kylvön jälkeen tule ikäviä yllätyksiä. Ota 10 siementä jokaisesta siemenpussista ja laita ne märälle talouspaperille tai pumpulille lautaselle. Peitä muovikelmulla ja laita lautanen valoisaan paikkaan huoneenlämpöön. Kun siemenet alkavat itää, näet itämisprosentin. Jos puolet itää, siemeniä tarvitaan kaksinkertainen määrä normaaliin verrattuna.
KASVATA OMA CHILISI
Paprikoilla, chileillä ja munakoisoilla on pitkä kasvuaika, joten ne kannattaa kylvää viimeistään nyt. Kasvatus on helppoa, ja varsinkin chileistä tulee hyvä sato ikkunalaudalla. Kylvä siemenet idätykseen sopivaan multaan, mielellään minikasvihuoneeseen tai vastaavaan, riittävän lämpimään (22–25 C) ja mahdollisimman aurinkoiseen paikkaan. Varo, ettei idätysastia ole liian kostea, poista esimerkiksi kansi kokonaan, kun siemenet ovat itäneet. Sitten kun taimissa on vähintään kaksi pientä lehteä, istuta kukin omaan astiaansa, jotta juuret saavat levitä rauhassa.
PESE RUUKUT JA IDÄTYSASTIAT
Ennen kuin alat idättää siemeniä tai ottaa pistokkaita, pese käytetyt ruukut ja idätysastiat saippuavedellä, koska niissä saattaa olla sieni-itiöitä, jotka voivat vahingoittaa pieniä pistokkaita ja herkkiä taimia. Sienet viihtyvät kosteassa maassa ja voivat nopeasti tappaa kaikki kasvit.
KASVATA OMAT AURINGONHATUT
Kylvä monivuotista auringonhattua mehiläisten ja perhosten iloksi. Ne nauttivat kukkien mettä. Siemenet itävät helposti, jos sekoitat ne kosteaan hiekkaan, laitat seoksen muovipussiin ja annat sen olla jääkaapissa n. 3 viikkoa. Levitä hiekka kylvömultaan kylvölaatikkoon, kastele ja hoida kuten muutenkin esikasvatettaessa. Puutarhaan istutetut taimet kukkivat seuraavana vuonna.
VAIHDA MULLAT
Katsopas viherkasvejasi! Maaliskuussa ne reppanat ovat säälittävimmillään. Lehtiä on kuollut ja varissut talven mittaan, ja elossa olevatkin näyttävät jokseenkin nuutuneilta. Vie ensiapuna kaikki kasvisi virkistävään suihkuun. Ota sitten sakset käteen ja leikkaa armotta huonot lehdet pois. Puuvartisia kasveja kuten limoviikunaa tai kiinanruusua kannattaa leikata ihan ronskisti muotoillen.
Uutta ruukkua tarvitsevat kasvit on hyvä vaihtaa tuoreeseen, hyvälaatuiseen multaan ja muutamaa senttiä suurempaan ruukkuun. Uudelleen istutetut kasvit alkavat heti piristyä talven jäljiltä ja tehdä uusia vahvoja versoja. Kaikkia kasveja ei suinkaan tarvitse joka vuosi istuttaa uudelleen. Monille riittää, että pintamultaa möyhitään ja lisätään tuoretta multaa pintaan. Aloita kasviesi säännöllinen lannoitus viimeistään nyt.
OTA PISTOKKAITA
Juuri keväällä monet viherkasvit lähtevät kasvamaan helposti pistokkaista. Ottamalla pistokkaita saat ilmaiseksi uusia kasveja vaikka ystäville annettavaksi. Muun muassa kultaköynnös, muratti, juorut, muorinkukat ja rahapuut tekevät uusia juuria lehtihankojen kohdalle, kun leikkaat versoista noin 10 cm:n pätkiä ja laitat ne joko vesilasiin tai suoraan hiekansekaiseen multaan. Poista alin lehtipari.
Jotkut lajit tuottavat uuden kokonaisen kasvin pelkästä lehdenpalasta. Tällaisia ovat esimerkiksi paavalinkukka, soilikki ja anopinkielet. Tarkista, että palassa on lehden keskisuonta mukana ja törkkää lehdet suoraan hiekansekaiseen multaan (esim. Kestomulta).
Mullanvaihdon yhteydessä voi ottaa jakotaimia kasveista, joilla on tapana tehdä sivuversoja. Tällaisia ovat mm. viirivehka ja punasarja eli kliivia.
PÄÄSIÄISHUPIA
Pääsiäinen ajoittuu tänä vuonna maalis–huhtikuun vaihteeseen. Kasvata komea pääsiäisasetelma ja kokeile pyhäpäivinä vanhoja pääsiäisleikkejä.
TUHTI KORISTERUOHO
Tavallista tuuheampi ja runsaampi pääsiäisruoho versoo ohranjyvistä tai vehnästä eli niin sanotusta kissanruohosta. Siemeniä myydään marketeissa ja lemmikkiliikkeissä. Valitse astia, johon saa muutaman sentin multakerroksen. Jyvät itävät parissa päivässä. Istuta pääsiäisruohon sekaan halutessasi pieniä sipulikukkia, esimerkiksi helmihyasintteja ja narsisseja.
MUNANVIERITYS
Leikin tarkoituksena on kerätä itselle mahdollisimman paljon munia. Jokainen osallistuja maalaa itselleen kolme keitettyä munaa tunnistettavalla värillä. Munia vieritetään vuorotellen alas loivaa mäkeä tai ramppia. Jos muna törmää toisen osallistujan munaan, vierittäjä saa osuman saaneen munan itselleen. Se, jolla ei ole enää munia jäljellä, joutuu leikistä ulos. Munanvieritystä voi leikkiä myös sisällä, jos rakentaa hiukan kaltevan rampin, jota myöten munia vieritetään lattialle.
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2