Artikkeli

Ku­vat JYT­TE BRIK­NER, HEL­LE GROU­LEFF, LARS RA­NEK , NIELS JEN­SEN, JA­COB VAL­LING, JES BUUS­MANN JA JET­TE LA­DE­GAARD

Teks­ti SU­SIE HEL­SING NIEL­SEN, NA­TAS­HA GRØNLUND, LINE MA­RIE LAUR­SEN JA TAI­NA LAAK­SO­HAR­JU

Puutarhurin kalenteri: Heinäkuu

YRT­TI­KU­KAT OVAT PER­HOS­TEN JUH­LAA

Jos et ah­ke­ras­ti poi­mi yrt­tie­si sa­toa, ne al­ka­vat per­hos­ten ja am­pi­ais­ten suu­rek­si ilok­si kuk­kia. An­na nii­den kuk­kia lop­puun ja leik­kaa ku­kin­not sit­ten pois, niin saat naut­tia tuo­rei­ta yrt­te­jä vie­lä tal­ven tu­loon as­ti.

KAS­TE­LE KOM­POS­TI

Jos ha­lu­at pi­tää kom­pos­tin käyn­nis­sä, on tär­ke­ää, et­tei se pää­se kui­vu­maan. Kas­te­lus­sa on tär­ke­ää nos­taa kaik­ki ma­te­ri­aa­li kom­pos­tis­ta ja ase­tel­la se sit­ten ta­kai­sin ker­ros ker­ral­laan. Kas­te­le jo­kai­nen ker­ros huo­lel­li­ses­ti.

MA­KEI­DEN VII­NI­RY­PÄ­LEI­DEN SA­LAI­SUUS

Vii­ni­köyn­nös­tä tu­lee kar­sia, jot­ta vii­ni­ry­pä­leis­tä tu­lee ma­kei­ta ja her­kul­li­sia. Pois­ta en­sin kaik­ki ok­sat, jois­sa ei kas­va kuk­ka­ver­so­ja. Leik­kaa sit­ten uloim­mat ok­sat, jot­ka on tar­peel­lis­ta pois­taa, jot­ta ry­pä­le­ter­tut saa­vat au­rin­koa. Voit las­kea, et­tä 70 pro­sent­tia uloim­mis­ta ok­sis­ta tu­lee kar­sia. Lo­puis­sa köyn­nök­sis­sä tu­lee ol­la kuu­des­ta seit­se­mään leh­teä jäl­jel­lä jo­kais­ta mar­ja­tert­tua koh­den. Näin var­mis­tat kas­vil­le riit­tä­vän au­rin­gon­va­lon sekä so­pi­van mää­rän leh­tiä ma­kei­den ry­pä­lei­den kas­vat­ta­mi­seen.

VÄL­TÄ JAU­HOI­SET PE­RU­NAT

Jos kas­vi­maa­si pe­ru­nois­ta tu­lee jau­hoi­sia, syy voi ol­la la­jik­kees­sa tai sii­nä, et­tä pe­ru­nat ovat saa­neet näi­vet­tyä maa­han. Pe­ru­noi­den keit­to­kes­tä­vyy­den voi var­mis­taa pois­ta­mal­la maan­pääl­li­set ver­sot elo­kuus­sa. Näin es­tät pe­ru­noi­den jau­hoon­tu­mi­sen keit­tä­es­sä. Pois­ta­mal­la kas­vin väl­tät myös pe­ru­na­ru­ton tart­tu­mi­sen.

TEE OMA OH­DA­KE­BA­RO­MET­RI

Oh­da­ket­ta voi käyt­tää sään en­nus­ta­mi­seen. Leik­kaa nip­pu kuk­ki­via oh­dak­kei­ta, jätä mu­kaan hie­man vart­ta. Sido oh­dak­keet yh­teen ja jätä kui­vu­maan si­sä­ti­loi­hin muu­ta­mak­si päi­väk­si. Sit­ten voit­kin ri­pus­taa oh­da­ke­ni­pun ulos paik­kaan, joka on suo­jas­sa sa­teel­ta. Seu­raa, mi­ten oh­da­ke käyt­täy­tyy eri sää­ti­lois­sa ja huo­maat, et­tä au­rin­koi­sel­la sääl­lä oh­da­ke on avoin­na, kun taas sa­teel­la se sul­keu­tuu.

KI­LIS­TE­TÄÄN JÄÄ­TEEL­LÄ

Tee oma jää­tee­se­koi­tus pi­hal­la kas­va­vis­ta yr­teis­tä. Poi­mi kan­nuun esi­mer­kik­si pi­par­mint­tua ja sit­ruu­na­me­lis­saa, yh­dis­tä sit­ruu­na­tim­ja­mia ka­mo­mil­lan ja vä­ri­min­tun kans­sa tai tee lak­rit­si­tee­tä anik­ses­ta, ii­so­pis­ta ja leh­ti­fen­ko­lis­ta.

KYY­TIÄ KUIH­TU­NEIL­LE

Nypi kuih­tu­neet ku­kat pe­ren­nois­ta ja ruu­suis­ta, niin ne te­ke­vät enem­män kuk­kia ja kuk­ki­vat pi­tem­pään. Leik­kaa ku­kat mah­dol­li­sim­man al­haal­ta var­res­ta saa­dak­se­si pa­rem­man tu­lok­sen. Jos ha­lu­at ot­taa sie­me­niä tal­teen, jätä muu­ta­ma kuih­tu­nut kuk­ka ke­hit­ty­mään sie­men­ko­dik­si.

LUE KOTI & KEITTIÖ

LUE KOTI & KEITTIÖ