Teksti Isabellas ja Taina Laaksoharju
Kuvat Isabellas
AIKA KARSIA OMENANALUT
Jos sinulla on omenapuita, nyt voi alkaa karsia hedelmänalkuja, jotta muille omenille jää voimaa kehittyä. Nuorille ja pienille omenapuille taas tulisi jäädä voimia kasvaa vahvoiksi, joten silloin kannattaa poistaa kaikki omenat – jos vain raaskit.
PANOSTA PISTOKKAISIIN
Jos haluat kokeilla juurruttaa uusia kasveja, nyt on hyvä ajankohta irrottaa pistokkaita. Älä irrota pistokkaita pensaista, jotka ovat kovin pehmeitä. On tärkeää, ettei pistokkaassa ole kukkia tai kukkien nuppuja. Ne estävät kasvia kasvamasta.
POIMI PARSAT
Nyt on viimeinen mahdollisuus korjata parsasatoa. Tämän jälkeen parsat kannattaa jättää rauhaan loppusesongiksi, jotta niiden juuret ehtivät kerätä voimia seuraavaksi kaudeksi. Tuoreiden versojen poimiminen rasittaa kasvia, sillä se estää elintärkeää yhteyttämistä. Sudi parsat sitruunalla ja grillaa.
TUKEA KASVEILLE
Tue pionit, ritarinkannukset, palavatrakkaudet ja muut korkeaksi kasvavat perennat keppien, ristikoiden ja muiden tukirakennelmien avulla ajoissa, ennen kuin ne lakoontuvat. Tuet katoavat lähes näkymättömiin, kun kasvit tuuheutuvat ja kasvavat niiden ympärille.
NITISTÄ VILLIVERSOT
Ruusujen, pähkinäpensaiden, jalosyreenien ja muiden vartettujen kasvien villiversot pitää kitkeä juuresta asti, jotta ne eivät verso uudestaan. Poista maa versojen juurilta ja irrota jokainen verso käsin. Jos vain leikkaat ne irti, ne kasvavat takaisin.
ISTUTA CHILIT JA KURKKU
Kasvihuone tarjoaa tarpeeksi lämpöiset olot chilille ja kurkulle. Lämpimillä seinustoillakin chili useimmiten tuottaa hyvin palkoja. Maan lämpötilan tulee olla 18–20 astetta, jotta taimet lähtevät kasvamaan. Tarkista ennen istuttamista, ettei taimissa ole tuholaisia ja jos on, sumuttele esimerkiksi nokkosvedellä.
Nokkosvesi: Sullo ämpäriin nokkosenlehtiä. Kaada vettä niin, että lehdet peittyvät. Parin kolmen päivän päästä siivilöi sumutuspulloon ja laimenna hieman. Sumuttele kasvit. Kastellen torjuu kasvimaalta mm. sipulikärpästä ja kaalin ja porkkanan tuholaisia. Kun annat liuoksen olla pidempään, saat nokkoskäytettä, joka haisee pahalle mutta on erittäin hyvä typpilannos. Laimennussuhde 1:10.
AIKA ISTUTTAA KYLMÄNARATKIN
Kesäkuussa on jo niin lämmin, että kylmälle herkät kasvit kuten purjot voi istuttaa ulos. Liian kylmä ilma saa purjon muodostamaan sisälleen varren, josta kasvaa kukinto sen sijaan, että se muodostaisi lehtiä. Istuta purjot 8–10 cm:n välein. Kastele hyvin ja lisää multaa niiden ympärille. Tämän multausoperaation voi toistaa myöhemminkin, etenkin jos pidät nimenomaan purjon vaaleasta osasta.
Nyt voit myös kylvää pavut ja istuttaa kesäkurpitsat ja basilikat.
KUIVAN KESÄN VARALTA
Jos sateita tulee niukasti, muista kastella peruna- ja mansikkamaa huolellisesti. Jos peruna ja mansikka eivät saa tarpeeksi vettä, kun mukulat ja marjat kehittyvät, marjoista tulee pieniä ja kuivia ja perunoistakin vaatimattomia. Puutarhuri kastelee aina illansuussa, kun haihtuminen on vähäisintä, ja kerralla reilusti. Kastele vielä hitaasti kymmeneen laskien sen jälkeen, kun mielesi tekisi jo siirtyä eteenpäin. Kastele mieluummin kerran viikossa reilusti kuin joka ilta liian vähän.
NYPPIMÄLLÄ LISÄÄ KUKKIA
Monet perennat ehtivät kukkia toisenkin kerran, kun muistat nyppiä tai leikata jo kukkineet kukkavarret. Leikkaa pois latva niin, että jäljelle jää 2–3 alulla olevaa lehtiparia. Kasvi synnyttää uuden verson jokaisesta lehtihangasta. Nyppimisestä hyötyvät myös monet yksivuotiset kukat: muun muassa hernekasvit, oppineittenkukat eli zinniat, kosmoskukat ja asterit. Kesäkukista lisäksi orvokit, petuniat, marketat, samettikukat ja kesädaaliat hyötyvät kuihtuneiden kukkien poistamisesta. Juhannuksen tienoilla on hyvä leikata orvokit ja petuniat melko rajustikin, jotta ne eivät veny liikaa. Leikkaus saa ne haaromaan ja tekemään valtavasti uusia kukkia.
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2