JOHANNA VIREAHO
KUVAT SARI TAMMIKARI
Koti ja Keittö 9/2015
MIKÄ: Suomalaisittain toteutettu japanilaishenkinen puutarha, 1 050 m². MISSÄ: Espoossa. PUUTARHAA HOITAVAT: Irma ja Keijo Kahila.
Altaan ympärillä polveilevat luonnonkivet ja leikatut koristepensaat.
Yksi ihastuu romanttiseen ruusutarhaan, toinen tiukkaan muotopuutarhaan, kolmas menettää sydämensä japanilaishenkisten puutarhojen harmoniselle tunnelmalle. Jotain viettelevää japanilaistyylisissä puutarhoissa on, toteavat espoolaiset Irma ja Keijo Kahila.
– Puutarhamme oli perinteinen rintamamiestalon hyötypuutarha, jossa kasvoi suuria omenapuita. Tämä on lapsuudenkotini, johon palasin uudestaan 1970-luvulla. Vehreällä tontilla oli kukkaloistoa, hyötytarha, luumu- ja omenapuita, mutta kun kävimme Viherpajassa ja tutustuimme sen japanilaishenkiseen näytepuutarhaan, tiesimme mihin suuntaan puutarhaamme muokata ja kehittää, kertoo Keijo.
Liuskekiveys johdattaa sisäänkäynnille, jota reunustaa vanha tuija ja komea japaninvaahtera.
KAIVAUKSIA PUUTARHASSA
Tätä ennen Kahilat olivat saaneet lahjaksi bonsain, jonka säännöllinen muoto, muotoilu ja kurinalainen kasvutapa viehättivät. Muuten heillä ei ollut kosketusta japanilaistyyliseen puutarhaan. Vuonna 1995 Kahilat tekivät ensimmäisen vesialtaan puutarhaansa.
Altaassa uiskentelee karppeja ja kultakaloja. Luonnon-kivin maisemoidussa altaassa kasvaa lumpeita ja raatetta.
Innostus piharemonttiin vei mennessään ja jo seuraavana vuonna puutarhassa kaivettiin uudestaan, tällä kertaa entistä isommalta alalta ja uutta allasta. Kuukaudessa pariskunta teki uudet istutusalueet ja istutti kaikki kasvit altaan äärelle. Kasvivalintojen tueksi pariskunta luki paljon kirjoista ja lehdistä japanilaisista ja japanilaishenkisistä puutarhoista ja niihin sopivista kasveista.
Talon punamultainen väritys sopii japanilaisen puutarhan tunnelmaan. Kadulle päin istutuksissa näkyvät erilaiset havut ja vanhat omenapuut.
KOLME ALLASTA
Nyt puutarhassa on jo kolme vesiallasta, joissa uiskentelee karppi ja kultakaloja. Allasmuovin avulla toteutetut altaat on huolellisesti maisemoitu kivillä. Liuskekivet, seulanpääkivet ja erilaiset luonnonkivet altaan reunalla luovat luonnollista vaikutelmaa. Kivet ovat kauniisti sammaloituneet. Pumppu kierrättää vettä, jotta altaiden vesi pysyy kirkkaana. Myös altaan kasvillisuus, raate, kalla ja lumme puhdistavat vettä.
Porrastetulta patiolta näkee puutarhan vehreyden ja vesialtaat. Siltaa pitkin astellaan peremmälle puutarhaan.
– Vesialtaiden huolto sujuu aika vaivattomasti, kun kalojen ja kasvien avulla löytyy sopiva luonnon tasapaino. Kannattaa kiinnittää allasta rakentaessa huomiota siihen, etteivät valumavedet sateella valuisi altaaseen. Meillä sateisimpina aikoina savimaan valumavedet samentavat joskus vettä. Kalat ruokimme kerran päivässä ja sopivin annoksin.
Purot ja putoukset tuovat puutarhaan veden äänet. Kivet saavat rauhassa sammaloitua ja saniaiset asettua kivien lomaan.
Kalat talvehtivat syvimmässä altaassa, jonka syvyys on noin metrin verran. Siihen laitetaan talveksi pumppu, joka hapettaa altaan vettä. Syksyllä kalat ruokitaan reilummin, jotta ne selviävät talven horrosajan altaassa. Kalojen lisäksi allas kerää muutakin pieneliöstöä. Vesiliskot uiskentelevat altaassa kalojen kanssa sulassa sovussa ja sudenkorennot lennähtävät taitonäytöksiä altaan äärellä.
Hernesypressin takana pilkottaa puutarhaa kiertävä polku. Kun koko puutarha ei näy kerralla yhdellä silmäyksellä, kutsuu polku astumaan peremmälle.
IKIVIHREÄ PUUTARHA
Aluksi pariskunta istutti altaan ympäristöön runsaasti perennoja, kuten siperiankurjenmiekkaa ja jaloangervoita. Perennat tuntuivat peittävän turhankin helposti siron vesialtaan. Tuntui helpommalta istuttaa tilalle muun muassa japaninangervoita ja koivuangervoa, jotka sietävät leikkaamista hyvin, ja runsaasti eri havukasveja. Ikivihreät havut istuvat tunnelmaan erinomaisesti ja näyttävät talven paljaina kuukausinakin hyviltä. Kukkivien perennojen vähentäminen rauhoitti puutarhaa.
Pilvimäiseen muotoon leikatut marjakuuset ja niiden edustalla pyöreäksi muotoillut angervot luovat harmonisen kulkureitin.
Kukkaloistoakin on tarjolla. Alkukesästä atsaleat värittävät havujen vihreyttä, kesän mittaan aina joku perennoista kukkii muutaman viikon ajan. Atsaleatkin saivat siirron etäämmälle puutarhassa, kun niiden väri tuntui liian vahvalta kukinnan aikaan.
Marjakuuset kestävät hyvin muotoilua. Irma alkoi leikata marjakuusia, kun ne kasvoivat liian suuriksi.
– Emme kaipaa tänne värikästä kukkaloistoa. Valot ja varjot ovat tämän kaltaisessa puutarhassa kukkaloistoa merkityksellisempiä. Meille tärkeintä on tunnelma ja vehreys. Autamme muun muassa saniaisia ja sammalta asettumaan puutarhaan. Leikattujen puiden ja pensaiden muodot ja eri vihreän sävyt tuovat miellyttävää vaihtelua ja kontrastia, kertoo Irma.
Erilaiset muodot ja sirojen japaninvaahteroiden lehdet luovat kauniin kokonaisuuden. Aina ei tarvita kukkaloistoa.
SAKSITTAVAA RIITTÄÄ
Kahilat itse kuvailevat puutarhaansa oman tyylisekseen, eivät japanilaiseksi. Ehkä puutarhaa voisi luonnehtia suomalaiseksi puutarhaksi, joka on saanut vaikutteita japanilaisista puutarhoista. Suomalaisessa luonnossa ja puutarhassa on paljon kasveja ja elementtejä, joilla voi luoda samankaltaista tunnelmaa. Ja moni tavallinen puutarhakasvi taipuu hienosti puutarhasaksien alla.
Neidonhiuspuu viihtyy hyvin bonsaina. Bonsain kasvua ohjaillaan toivotun malliseksi leikkaamalla, erilaisin metallilangoin taivuttamalla ja sitomalla.
– Grillin vieressä kasvaneet marjakuuset kasvoivat niin suuriksi, että aloimme leikata niitä. Näimme kuvan japanilaisittain muotoilluista havuista ja pitihän sitä kokeilla. Marjakuuset ovat muutenkin mukavia, sillä ne korjaavat kevätahavavauriot. Varsinkin kartiomarjakuusten kartiomainen ja monirunkoinen kasvutapa sopii pilvimäisiin leikkauksiin. Aluksi leikatut marjakuuset olivat vähän tylsiä, mutta ne leviävät mukavasti ja silloin niiden tunnelma on jo aivan toisenlainen, kertoo Keijo.
Keijo on tehnyt bonsairuukuille omat alustat ja taustaseinän. Bonsaita onkin tarkoitus katsella, joten paikalla, taustalla ja alustalla on merkitystä.
Leikattavaa riittää pitkin sesonkia, sillä puutarhassa kasvaa 25 marjakuusta ja yli sata angervoa, jotka saavat pyöreitä muotoja puutarhasaksien avulla. Marjakuusia leikataan huhtikuussa, angervoita pitkin kesää kasvutahdin mukaan. Harjaantunut käsi on tottunut työskentelemään pensassaksien kanssa ja leikkaaminen sujuu rutiinilla.
– Leikkaan, karsin ja vasta myöhemmin katselen etäältä. Kannattaa tarttua rohkeasti oksa- ja pensassaksiin. Kokeilemalla oppii. Pensassaksilla saa tasaista pintaa helposti. Oksasaksilla napsitaan sieltä täältä, rohkaisee Keijo.
Mantsurianjalopähkinä omaa komeat lehdet. Puusta saa nopeasti komean päivänvarjon, jonka siimekseen on mukava istahtaa näkymiä ihailemaan.
Kahiloiden kokemuksen mukaan hyviä kasveja muotoiluun ja leikkaamiseen ovat vuorimännyt, eri pensasangervot, marjakuuset ja tuhkapensaat. Koivu- ja japaninangervot näyttävät talven paljaana aikana kauniilta, kun niiden varpumainen pallomaiseksi leikattu kasvusto pilkottaa lumikerroksen alta. Monien puiden kasvu on yllättänyt ja niitä pidetään leikkaamalla kurissa rajoittaen luonnollista kasvutahtia. Hemlokit ja mantsurianjalopähkinät ovat hujahtaneet kohti korkeuksia.
Vesialtaaseen rakennetulla minisaarella kasvaa atsalea. Alppiruusut ja atsaleat eivät tarvitse suurta kasvualaa.
– Jos haluaa pienen puun pihalle, kannattaa istuttaa katsura. Se on siro, kaunis ja viehättävän eksoottinen. Katsura saa myös hienon ruskavärin. Sen lehdet tuoksuvat piparkakkumaiselta tipahdellessaan syksyllä maahan. Japaninvaahterat ovat myös hienoja, joskin vähän arkoja. Kestävin lienee japaninverivaahtera. Koreanvaahterat muistuttavat hienolehtisiä japaninvaahteroita, mutta ovat talvenkestävämpiä. Myös mantsurianvaahtera on kaunis pihapuuna tai pensasmaisen monirunkoisena.
Kiinankatajan taimi sopii hyvin bonsaikasvatukseen. Vuosikasvujen typistys ja säännöllinen muotoilu tuovat kauniin lopputuloksen.
HARRASTUKSENA BONSAIT
Puutarhahurahduksen myötä syntyi myös into bonsaiharrastukseen. Kauniisti muotoiltuja bonsaita kasvaakin puutarhassa maahan ja ruukkuihin istutettuina. Monet suomalaisen luonnon ja puutarhan kasvit taipuvat hoitajansa tahdon mukaisesti bonsaiksi. Pensashanhikit, japaninvaahterat, vuorimännyt, kartiovalkokuuset, vaahterat ja lehtikuuset kasvavat harmonisesti bonsairuukuissa.
– Bonsait ovat meillä parhaiten hoidettuja kasveja. Niitä leikataan säännöllisesti ja muotoillaan haluttuun muotoon. Talveksi bonsait talvetetaan ikkunallisessa viileässä talvehtimishuoneessa, kertoo Irma.
Taponlehden lehdet levittäytyvät matalaksi mattomaiseksi kasvustoksi havujen katveessa.
Bonsait on aseteltu harkitusti pöydälle yksityiskohdaksi, talon punamultaista seinää vasten tai tumman riukuaidan eteen varta vasten tehdyille jalustoille.
– Bonsaita kuuluu katsella ja olennainen osa harrastusta on sopivan alustan ja taustan löytäminen. Tietenkin kasvi ja ruukku ovat tärkeitä, mutta oikeassa paikassa ne pääsevät oikeuksiinsa.
Japanilaiset puutarhat ovat usein rajattuja ja aidan suojissa. Bambusermi antaa kauniin taustan kasveille ja kivilyhdylle. Riippanutkansypressi sopii suojaisan paikan pikkupuuksi.
Kahilat nauttivat puutarhapuuhista puoli vuotta. Vaikka puutarhassa tekemistä riittää, on pihaelämä mieleen. Kesäpäivinä ruoanlaitto siirtyy grillin äärelle ja ruokailuhetket patiolle.
– Ehdimme myös istua alas nauttimaan tunnelmasta. Meille tärkeintä kuitenkaan ei ole lopputulos, vaan tekeminen! Irma ja Keijo sanovat kuin yhdestä suusta
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2