Milla Kuusinen
kuvat Kirsi-Marja Savola
Mikä: Asunto 1890-luvulla rakennetussa monen perheen puutalossa, 4 h + k + kellariateljee, 150 m². Missä: Turun Linnanfältissä. Täällä asuu: Taiteilija ja opettaja Raimo Mattsson vaimonsa Irenen ja poikansa Diegon kanssa.
Olohuoneen seinällä on Raimon maalaus. Pyöreä matto ja tyynynpäällinen ovat Irenen virkkaamia. Vanha sohva uudistettiin Ikean sohvanpäällisellä. Harmaat tyynyt ovat Ahvenanmaalta City Blommor -liikkeestä. Kattokruunu on Loviisan Aitasta. Kirpputorilta ostettu lipasto on maalattu valkoiseksi. Pyöreä peili ja nojatuoli on hankittu Ikeasta.
Turun kaupunki suunnittelee uutta puukaupunkialuetta Linnanfälttiin, Turun linnan lähistölle. Taiteilija ja opettaja Raimo Mattsson on asunut perheensä kanssa Linnanfältin alueella jo 17 vuotta. Mattssonien pihapiiri tulee jäämään modernin puukaupunginosan sivuun edustamaan kunniakkaasti vanhoja puutaloja. He asuvat korttelin vanhimmassa talossa, joka on kestänyt sodan pommitukset sinnikkäästi, vaikka toinen pääty saikin hieman osumaa ja paloi osittain. Sinisen talon pihapiirissä on ruokakuntia yhteensä kolmetoista.
Olohuoneessa ja vierashuoneessa on säilytetty lautalattia. Ryijymatto on Askosta. Raimo sai Ireneltä 40-vuotislahjaksi ”Frasier-tuoliksi” kutsutun nojatuolin. Irene päällysti kirppistuolin uudella kankaalla. Myös tyyny on kirpputorilta. Lehtiteline on Ikeasta ja valaisin Mokosta. Kattovalaisin on Irenen isän pelastama vanha sairaalavalaisin. Tikkaat olivat asunnon vintillä.
MUUNTUVA KOTI
Nurkat ovat vähän vinossa ja tunnelma on kotoisa. Kun Raimo ja Irene aikoinaan ostivat asunnon, se oli vain kahden huoneen kokoinen. Koti on kasvanut perheen myötä. Kylmään vinttiin rakennettiin makuuhuoneet Diegolle ja vanhemmille sekä wc ja kodinhoitohuone. Olohuoneeksi ostettiin naapuriasunnosta lohkaistu huone, ja musiikki- ja vierashuoneeksi lisää tilaa. Samalla saatiin kapea käytävänpätkä, joka vuorattiin hyllyillä kirjastoksi.
Kaappi on Kiikasta vanhan tavaran kaupasta. Raimon maalaus on toinen puuaiheisista teoksista, joista Mattssonit eivät aio luopua. Pöytävalaisin on kirpputorilta.
NAVETASTA ATELJEEKSI
Talon kellarissa on aikoinaan ollut navetta. Kun kellari otettiin asuinkäyttöön, siitä tehtiin ensin huone perheen esikoiselle Rasmukselle. Nyt Raimo on vallannut tilan ateljeeksi. Kellarin lattia on kauttaaltaan maaliroiskeissa. Seiniin nojailee maalauksia, ja yhden teoksen takana on piilossa kaappi, jossa on Raimon musiikkilaitteet. Keskellä huonetta törröttää järkälemäinen pilari, joka on maalattu valkoiseksi. Ateljeessa Raimo maalaa iltaisin ja öisin akryylitöitään, ja Irene on tyytyväinen maalijälkien vähentymisestä yläkerrassa.
Kellariateljeen keskellä on kivenlohkareista pinottu tukipilari, joka on maalattu valkoiseksi.
LATINOVÄRITYS SEESTYI
Seinät ja monet kalusteet on maalattu valkoisiksi, ja lattiatkin hohtavat valkoisina. Maaliroiskeista ei tosiaan näy jälkeäkään. Kirkkaankeltaisen nojatuolin päälle on puettu valkoinen huppu. Irene selittää:
– Sisustusmakumme on muuttunut ääripäästä toiseen. Värikylläisestä latinokodista tuli melkein yhdessä yössä valkoinen. Oliko se sitten aikuistumista tai rauhoittumista? Ireneä naurattaa.
Ruokailutilan oviaukkoa kiertävät Ikean koristevalot. Musta rahi ja vanha jakkara ovat saaneet Irenen virkkaamat päälliset. Zebranopuinen ruokapöytä on tutun puusepän valmistama. Tuolit ostettiin Ikean löytönurkasta.
Vahvan väriset huonekalut miellyttivät silmää aikansa, mutta sitten ne saivat maalia ja uutta kangasta päälleen. Kodin tunnelma rauhoittui. Valkoiselle maalille oli käyttöä myös keittiössä. Kaapistojen välitilan vanhat laatat maalattiin peittoon valkoisella ja säästyttiin laatoittamiselta.
Lattiavalaisin on koottu maalaustelineestä ja kirpputorilta löytyneestä valaisimesta.
MOOTTORISAHA JA KIRVES
Remontit tehdään Mattssoneilla suurilta osin itse. Useimmiten välineeksi riittää maalisuti, mutta kun kaadetaan seiniä, otetaan käyttöön moottorisaha ja kirves. Remonttitaidot Irene ja Raimo hankkivat Kanadassa vuonna 1986, kun he asuivat vuoden verran sukulaisen luona. Silloin Raimo työskenteli remonttifirmassa.
Ison hakaneulan Irene on saanut lahjaksi, ja patalappu on itse virkattu. Munakello on ystävän tuliainen Sveitsistä. Punainen Lingon-pyyhe on Minna Rundbergin suunnittelema.
– Se oli kasvattava kokemus kaiken kaikkiaan, Irene toteaa.
Keittiö suunniteltiin ja asennettiin itse. Perityt ja uudet säilytyskalusteet viihtyvät selätysten. Mummin vitriinissä säilytetään astioita. Kiiltävät keittiönkaapit ovat Kalustetukusta ja vetimet Ikeasta. Kolmespottinen valaisin tiskipöydän yllä on K-Raudasta.
Vuosi remonttihommissa valmisti asumaan vanhassa puutalossa, jossa on koko ajan pientä puuhaa ja kunnostusta.
Keittiön punaiseen maalaukseen Raimo haki veistosmaisuutta. Rullakaihtimet ovat Tyger & Sånt -sisustusliikkeestä. Keittiön pöytä on itse suunniteltu. Sen alaosa on entisen asukkaan ompelupöytä. Pöytälevyn maalipinnan alla on koululaisten töherryksiä, sillä se on peräisin koulusta. Teollisuushenkinen riippuvalaisin on City Blommor -liikkeestä Maarianhaminasta. Kaitaliina on Minna Rundberg ArtDesign -liikkeestä.
OMAN PIHAN PORUKKA
Alkuaikoina naapureilla ei ollut kovin paljon yhteistä keskenään. Vuosien saatossa taloihin alkoi tulla yhä enemmän lapsiperheitä.
Kylpyhuoneen peili on Bauhausista. Hana ja kulhoallas ovat Svedbergin. Allaskaappi on sovellettu itse kulhoaltaalle sopivaksi. Saippuapullo on Wiklundilta.
Autojen tilalle tehtiin leikkipaikka ja istutettiin kukkia ja kasveja. Nyt pihapiiriä muutetaan yhdessä oman näköiseksi ja oloiseksi.
Yläkerta oli 17 vuotta sitten kylmää vinttiä. Makuuhuoneen pyörivä nojatuoli on Irenen lahja Raimolle. Riippuvalaisin ja yöpöydät ovat Ikeasta. Seinäpeili on vanha. Päiväpeitto on Indiskasta. Tyynyt ovat Ikeasta ja H&M Homesta. Pienet putkimaljakot ovat Piia Jaalan kukkakaupasta.
Naapurien kanssa ollaan paljon tekemisissä varsinkin kesäisin. Juhlat ja illanistujaiset järjestyvät kuin itsestään, kun kaikki kerääntyvät pihalle. Yhteistä pihasaunaa lämmitetään ahkerasti. Lapset saavat rauhassa leikkiä autoilta rauhoitetulla pihalla. He tuovat paljon eloa ja iloa kortteliin. Talvisin pihalla on hiljaisempaa, kun arkea pyöritetään sisätiloissa.
Talon vieressä on niitty, jonka heinät nostetaan loppukesällä seipäille kuivumaan.
Joku naapureista on kuitenkin aina kehittelemässä jotain uutta tai remontoimassa nurkkiaan.
– Olemme läheisiä ja seurailemme toistemme tekemisiä. Muiden remontit inspiroivat tekemään muutoksia omassakin kodissa, Irene kertoo.
– Kahta samanlaista asuntoa ei taida täältä löytyä, kaikissa on omat virityksensä ja persoonansa, Raimo säestää.
LUETUIMMAT
LUE KOTI & KEITTIÖ
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
LUE KOTI & KEITTIÖ
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ