Sanna Kekäläinen kuvat Reetta Pasanen
Pistaasikierrepulla
45 min + 1 t 45 min . työläs . noin 14 e
2 pullakakkua, yhteensä noin 20 palaa
Pullataikina
100 g voita
2 ½ dl täysmaitoa
25 g hiivaa
1 dl sokeria
2 tl kardemummaa
1 tl suolaa
1 pieni kananmuna
noin 8 dl vehnäjauhoja
Pistaasitäyte:
200 g kuorettomia, suolattomia pistaasipähkinöitä (esimerkiksi Urtekram)
150 g huoneenlämpöistä voita
1 dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
2 rkl raastettua (luomu)sitruunankuorta
Voiteluun:
1 kananmuna
1. Sulata voi. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Liuota maitoon hiiva.
2. Sekoita joukkoon sokeri, kaneli, suola ja kananmuna.
3. Lisää noin puolet jauhoista desilitra kerrallaan ja vatkaa taikinaa hetken aikaa. Sekoita taikinaan vähitellen loput jauhoista kädellä vaivaten. Lisää loppuvaiheessa voisula. Alusta taikinaa, kunnes se on kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoista ja kädestä.
4. Peitä taikinakulho liinalla tai kelmulla. Anna kohota lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi (noin 45 minuuttia).
5. Valmista täyte taikinan kohotessa. Hienonna pähkinät tehosekoittimessa. Lisää voi, sokerit ja sitruunankuori. Aja tasaiseksi tahnaksi.
6. Jaa kohotettu taikina kahteen osaan. Käsittele yksi pala kerrallaan. Kauli taikinapala uunipellin kokoiseksi levyksi. Kääri rullaksi. Leikkaa rulla pitkittäin kolmeen osaan siten, että rulla jää ylhäältä yhteen. Letitä pulla. Käännä pullaletti kiepiksi tai pyöräytä kranssiksi. Nosta pyöreään kakkuvuokaan tai valurautaiseen paistinpannuun. Käsittele toinen pala taikinaa samalla tavalla.
7. Anna kohota liinalla peitettynä 20–30 minuuttia.
8. Voitele kananmunalla.
9. Paista 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia. Peitä pulla foliolla, jos se saa liikaa väriä.
Marinoi lohi marokkolaisittain, niin saat tuttuun raaka-aineeseen uutta ytyä. Tarjoa vartaat salaatin, kuskusin, perunoiden tai riisin kanssa.
Japanilaisissa yakitori-vartaissa on pieneen muotoon pakattuna paljon hyvää makua. Teriyakin tyyppistä kastiketta sivellään vartaille paiston aikana ja loppu kastike tarjotaan herkkutikkujen kyytipoikana. Kokeile myös kirsikkatomaatti-gnocchivartaita ja viimeistele ne pestolla meheviksi.
Photography: Reetta Pasanen
Marinoi lohi marokkolaisittain, niin saat tuttuun raaka-aineeseen uutta ytyä. Tarjoa vartaat salaatin, kuskusin, perunoiden tai riisin kanssa.
Japanilaisissa yakitori-vartaissa on pieneen muotoon pakattuna paljon hyvää makua. Teriyakin tyyppistä kastiketta sivellään vartaille paiston aikana ja loppu kastike tarjotaan herkkutikkujen kyytipoikana. Kokeile myös kirsikkatomaatti-gnocchivartaita ja viimeistele ne pestolla meheviksi.
Photography: Reetta Pasanen
Viikunapossu sopii juhlapöytään ja valmistuu kinkkua nopeammin.
Reetta Pasanen
Italialainen gorgonzolapasta on simppeli ja mehevän maukas.
Reetta Pasanen
LUETUIMMAT
LUETUIMMAT
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2