Artikkeli

San­na Ke­kä­läi­nen ku­vat Reet­ta Pa­sa­nen

Pistaa­si­kier­re­pulla on vastustamattoman hyvää

Pistaa­si­päh­ki­nöillä ja sitruu­nan­kuo­rella maustettu pullaherkku letitetään ja kiepautetaan kakkuvuokaan tai kranssiksi.

Pis­taa­si­kier­re­pul­la

45 min + 1 t 45 min . työ­läs . noin 14 e

2 pul­la­kak­kua, yh­teen­sä noin 20 pa­laa

Pul­la­tai­ki­na

100 g voi­ta

2 ½ dl täys­mai­toa

25 g hii­vaa

1 dl so­ke­ria

2 tl kar­de­mum­maa

1 tl suo­laa

1 pie­ni ka­nan­mu­na

noin 8 dl veh­nä­jau­ho­ja

Pis­taa­si­täy­te:

200 g kuo­ret­to­mia, suo­lat­to­mia pis­taa­si­päh­ki­nöi­tä (esi­mer­kik­si Ur­tek­ram)

150 g huo­neen­läm­pöis­tä voi­ta

1 dl so­ke­ria

1 rkl va­nil­ja­so­ke­ria

2 rkl raas­tet­tua (luo­mu)sit­ruu­nan­kuor­ta

Voi­te­luun:

1 ka­nan­mu­na

1. Su­la­ta voi. Läm­mi­tä mai­to kä­den­läm­pöi­sek­si. Liu­o­ta mai­toon hii­va.

2. Se­koi­ta jouk­koon so­ke­ri, ka­ne­li, suo­la ja ka­nan­mu­na.

3. Li­sää noin puo­let jau­hois­ta de­si­lit­ra ker­ral­laan ja vat­kaa tai­ki­naa het­ken ai­kaa. Se­koi­ta tai­ki­naan vä­hi­tel­len lo­put jau­hois­ta kä­del­lä vai­va­ten. Li­sää lop­pu­vai­hees­sa voi­su­la. Alus­ta tai­ki­naa, kun­nes se on kim­moi­saa ja ir­to­aa kul­hon reu­nois­ta ja kä­des­tä.

4. Pei­tä tai­ki­na­kul­ho lii­nal­la tai kel­mul­la. An­na ko­ho­ta läm­pi­mäs­sä pai­kas­sa kak­sin­ker­tai­sek­si (noin 45 mi­nuut­tia).

5. Val­mis­ta täy­te tai­ki­nan ko­ho­tes­sa. Hie­non­na päh­ki­nät te­ho­se­koit­ti­mes­sa. Li­sää voi, so­ke­rit ja sit­ruu­nan­kuo­ri. Aja ta­sai­sek­si tah­nak­si.

6. Jaa ko­ho­tet­tu tai­ki­na kah­teen osaan. Kä­sit­te­le yk­si pala ker­ral­laan. Kau­li tai­ki­na­pa­la uu­ni­pel­lin ko­koi­sek­si le­vyk­si. Kää­ri rul­lak­si. Leik­kaa rul­la pit­kit­täin kol­meen osaan si­ten, et­tä rul­la jää yl­hääl­tä yh­teen. Le­ti­tä pul­la. Kään­nä pul­la­let­ti kie­pik­si tai pyö­räy­tä krans­sik­si. Nos­ta pyö­re­ään kak­ku­vuo­kaan tai va­lu­rau­tai­seen pais­tin­pan­nuun. Kä­sit­te­le toi­nen pala tai­ki­naa sa­mal­la ta­val­la.

7. An­na ko­ho­ta lii­nal­la pei­tet­ty­nä 20–30 mi­nuut­tia.

8. Voi­te­le ka­nan­mu­nal­la.

9. Pais­ta 200-as­tei­ses­sa uu­nis­sa noin 30 mi­nuut­tia. Pei­tä pul­la fo­li­ol­la, jos se saa lii­kaa vä­riä.