Jutta Ylä-Mononen kuvat Jaanis Kerkis
Tervetuloa Pietarsaareen!
Pietarsaaresta kotoisin olevalla Johanna Högvägillä oli parikymppisenä selkeät suunnitelmat lähteä opiskelemaan Ruotsin puolelle Uumajaan. Kunnes kuvaan astui Pietarsaaressa musiikkia opiskellut Johan Nybäck, jota kukaan ei oikeastaan tunne sillä nimellä. Rakkaus Johaniin eli Nisseen sai Johannan muuttamaan suunnitelmansa. Hän alkoi opiskella ensin taidetta ja sen jälkeen muotoilua Uudessakaarlepyyssä. Pariskunta asettui Pietarsaareen.
Vanhasta talosta helpompaan asumiseen
Edellinen koti oli vanhassa puutalossa. Sen kunnostaminen vaati paljon aikaa ja vaivaa, mutta Johanna sanoo rakastaneensa taloa. Perhe asui siellä kymmenen vuotta. Yksikään seinä ei ollut suora ja jokaikisestä nurkasta veti. Talvipakkasilla oli jäätävän kylmä.
– Vanhan talon omistajan täytyy rakastaa ikuista nikkarointia. Siihen kuluu uskomattoman paljon aikaa. Ensin se tuntui kivalta, mutta lopulta halusimme päästä vähän helpommalla ja tehdä vapaa-aikanamme muutakin kuin remontoida taloa. Perheeseemme oli syntynyt kaksi lasta, Alvin ja Signe, joiden kanssa halusimme viettää aikaa, sanoo Nisse.
Mielessä modernimpi koti ja kavereita lapsille
Vanhassa talossa lasten leikkejä oli vaikea valvoa samalla, kun laittoi ruokaa tai teki muita kotitöitä. Tuon tuosta oli juostava katsomaan, mitä lapset puuhaavat.
– Kun lapset kasvoivat, huomasimme ettei naapurustossa ollut saman ikäisiä kavereita. Silloin aloimme harkita muuttoa omakotialueelle, jossa asuisi muitakin lapsiperheitä, sanoo Johanna.
Johanna oli katsellut eri talovalmistajien mallistoja sillä silmällä jo jonkin aikaa. Hän oli ihastunut Kannustalon Latoon. Kun päätös uuden talon rakentamisesta oli tehty ja sopiva tontti löydetty Kivilösin kaupunginosasta, valinta oli selvä. Ulla Koskisen suunnitteleman Ladon suuri yhtenäinen keittiö, ruokailutila ja olohuone kuulostivat täydelliseltä pienten lasten kanssa.
Ammattirakentajat avuksi ja mikrosemnettiä lattiaan
Alusta asti oli selvää, että talon rakentaminen jätetään ammattilaisten huoleksi. Johanna ja Nisse olivat molemmat sitä mieltä, ettei heillä ole siihen aikaa eikä vaadittavia taitoja. Pienten lasten vanhempina he halusivat, että rakentaminen sujuisi mahdollisimman nopeasti ja helposti. He olivat tietoisia siitä, että yhteisen unelman toteuttaminen voi käydä raskaaksi, jos arjen pyörittäminen ja rakentaminen vievät molemmat oman veronsa.
Johanna ja Nisse valitsivat talopakettitoimituksen, jossa Kannustalo pystytti talon elementit tontille. Kaikki ulkopuolelta oli sen jälkeen valmista, kattoa myöten. Pietarsaarelainen rakennusalan yritys palkattiin tekemään sisätyöt. Aikaa siihen kului puolisen vuotta. Perhe pääsi muuttamaan uuteen kotiinsa maaliskuussa 2017.
Rakentaminen sujui vauhdilla ammattilaisten käsissä eikä suurempia ongelmia ilmennyt. Lattian valun kanssa tosin koettiin jännittäviä hetkiä, kun tekijät käyttivät epähuomiossa väärää materiaalia ja pinta jäi muhkuraiseksi. Työmiehet tunnustivat virheensä, mutta päänvaivaa aiheutti se, kuinka muhkurat saadaan korjattua. Ratkaisu onneksi löytyi: sementin päälle valettiin kolmen millin kerros mikrosementtiä.
Johanna ja Nisse ovat mikrosementtilattiaan enemmän kuin tyytyväisiä. Pinta näyttää elävältä, ja jalkojen alla lattia tuntuu talvella lämpöiseltä ja kesällä viileältä. Kylmän, vetoisen puulattian jälkeen he osaavat arvostaa sitä, ettei talvisaikaan tarvitse aina olla villasukat jalassa.
Etätyölle tilat ja musiikille studio
Huolella suunniteltuun kotiin saatiin yhdistettyä paitsi kaikki perheelle tärkeät tilat myös Johannalle ja Nisselle omat työtilat. Johannan työhuone on kodin yhteydessä ja Nissen musiikkistudio erillisessä 30 neliön tilassa. Alun perin sen paikalle oli suunnitteilla autotalli, mutta Nissen studiotila tuntui lopulta tärkeämmältä. Nisse säveltää elektropoppia, toimii musiikkituottajana, freelance-muusikkona ja opettaa musiikkia Yrkesakademin i Österbottenissa.
Johannalla on oma muotoilualan yritys Highway Design. Hän tekee työkseen kirjojen kuvituksia sekä kuosi- ja graafista suunnittelua. Johannalla on Japanissa ja Tukholmassa toimiva agentti, Scandinavian Pattern Collection. Sen kautta Johannan kuoseja on päätynyt muun muassa japanilaisen Uniqlon tuotteisiin. Hän on mukana myös kuviollisia paperituotteita suunnittelevassa Mönsterkollektivet Fyran -ryhmässä sekä Anna ja Liisa -nimisessä muotoiluyrityksessä.
Pensasaidan läpi mummolaan
Lapset ovat saaneet naapurustosta paljon kavereita, ja kouluunkin on vain muutaman kilometrin matka.
Takapihalla mahtuu pelaamaan jalkapalloa, joka on Pietarsaaren Jarossa pelaavan Alvinin intohimo. Pihalla on myös tilavat häkit perheen kääpiöluppakorvakaneille. Pitkäkarvaiset kanit tarkenevat asua ulkona ympäri vuoden. Se on ollut mieleinen ratkaisu eläinrakkaille lapsille, koska allergioiden takia lemmikkejä ei voisi pitää sisällä.
Muutama vuosi sitten Johannan äiti muutti keskustan kerrostaloasunnosta samalle alueelle. Viereisellä kadulla asuvan isoäidin luokse Alvin ja Signe pujahtavat hetkessä pensasaitojen läpi. On sekä lasten että isoäidin mielestä hauskaa, että he voivat syödä aamiaista yhdessä ja lapset voivat juosta isoäidin luokse yökylään.
– Sanotaan, että täytyy rakentaa kolme taloa ennen kuin osaa ottaa suunnittelussa ja rakentamisessa kaiken huomioon ja on täysin tyytyväinen lopputulokseen. Kotimme oli meille muuttohetkellä täydellinen, mutta lasten kasvaessa tarpeet muuttuvat. Rakentaminen oli niin hauskaa, että voisimme ryhtyä siihen uudestaan jonkun vuoden kuluttua. Nyt talo on vielä tarpeisiimme sopiva, Johanna sanoo.
KOTI
Pietarsaaressa
Vuonna 2017 valmistunut Kannustalon Lato, 5 h + avokeittiö, 148 m² + studiotila 30 m².
ASUKKAAT
Muotoilija Johanna Högväg ja musiikinopettaja, musiikkituottaja Johan ’’Nisse’’ Nybäck sekä lapset Alvin, 12, ja Signe, 9.
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2