Keittiössä tehdään paljon ruokaa. Heidi kokeilee mielellään uusia reseptejä ja Ella on innostunut leipomisesta. ”Saarekkeella onkin todella kiva leipoa, kun tilaa on reilusti”, Heidi sanoo.
Teksti ja kuvat Anna Riikonen
Mitä me olemme oikein ostaneet? Kysymys oli Heidin ja Sampon mielessä, kun he ensimmäistä kertaa astuivat uuteen kotiinsa loppuvuodesta 2020. Se oli Hitas-asunto Helsingin Koskelasta, ja he olivat ennen ostamista nähneet asunnosta ainoastaan pohjapiirroksen. Päiväkotimatkoilla he olivat vilkuilleet ulkopuolelta, miten talon rakennustyöt edistyvät, mutta he saivat astua sisään vasta muuttotarkastuksen koittaessa.
Hakolan Lazy-sohva kestää, vaikka Ella pomppii sen päällä päivittäin. Sohva on myös mukava lukupaikka. Klaus Haapaniemen tyynyt ja huopa ovat kulkeneet mukana vuosia. Finarten Dyyni-matto hankittiin ja kannettiin uuteen kotiin ennen muuttokuorman saapumista. Nikarin sivupöydällä on &Traditionin Flowerpot-pöytälamppu. Maalaus seinällä on Katja Tukiaisen: ”Ostimme sen häälahjaksi saamillamme rahoilla vuonna 2015. Teos on minulle kotimme rakkaimpia esineitä.”
– Oli todella jännittävää tulla katsomaan asuntoa ensimmäistä kertaa, onhan tämä ensimmäinen omistusasuntomme. Olimme ostaneet kodin paperilla, emmekä olleet nähneet edes mallinnuksia siitä, miltä valmiissa kodissa tulisi näyttämään, sanoo Heidi.
Muuttotarkastuksen tekeminen on sikäli vähän ikävää, että sen tarkoitus on etsiä virheitä ja epäkohtia, jotka sitten korjataan ennen muuttoa. Onneksi mitään suurempia vikoja ei löytynyt.
– Ensikäynnillä emme voineet jäädä fiilistelemään uutta kotia, vaan huomio oli virheiden etsimisessä. Alusta alkaen koti kuitenkin tuntui omalta, ja olimme tyytyväisiä tekemiimme valintoihin.
RAITIOVAUNULLA PERILLE
Kolmihenkinen perhe asui aiemmin Arabianrannassa kaksiossa, mutta Ellan kasvaessa tuli tarve lastenhuoneelle.
– Olimme toivoneet löytävämme kodin Arabianrannasta, Käpylästä tai Koskelasta. Halusin asua ratikkareitin varrella, vaikka matka keskustaan kestääkin ratikalla aika kauan. Se on minulle henkinen juttu. Oli onnekas sattuma, että löysimme tämän Hitas-kohteen juuri toivomaltamme alueelta ja satuimme vielä saamaan haluamamme asunnon. Vältyimme ravaamasta asuntonäytöissä ja pääsimme suoraan valitsemaan materiaaleja ja miettimään sisustusta, Heidi kertoo.
Heidi aloitti sisustuksen suunnittelun listaamalla kaikki olemassa olevat huonekalut. Hän piirsi Photoshopilla asunnon pohjan. Sitten hän rupesi siirtelemään huonekaluja näytöllä ja etsimään niille sopivia paikkoja. Heidin toive oli, ettei juuri mitään uutta tarvitsisi hankkia.
Heidi ja Sampo pohtivat, millainen heidän unelmakotinsa olisi, kun päästään muuttamaan vuokralta omistusasuntoon. Molemmat toivoivat selkeyttä ja rauhallisuutta, mutta kotoisalla tavalla.
– Meille oli tärkeää, että vanhat kalusteemme löytävät paikat uudestakin kodista. Olemme valinneet tietyt esineet ja huonekalut, ja haluamme, että ne kulkevat mukanamme kodista toiseen.
Ensimmäinen uusi kaluste tähän kotiin oli Tylkolta mittojen mukaan tilattu valkoinen hyllykkö käytävässä. Se osoittautui niin hyväksi, että Heidi ja Sampo tilasivat Tylkolta hyllyn myös makuuhuoneeseen. Viimeiseksi Tylkon hyllystö tilattiin olohuoneeseen.
KIRJAT KUULUVAT KOTIIN
Kun oli muuton aika, pariskunta tuskaili kirjalaatikoiden määrää.– Mietimme, pitäisikö kirjoista luopua tilan puutteen vuoksi, mutta karsimme lopulta vain muutaman laatikollisen. Kirjat tuovat kotoisuutta.
Olohuoneeseen muutti aluksi vanhemmilta peritty Lundia-hyllystö, joka oli kulkenut mukana kaikissa Heidin asunnoissa. Se oli moneen kertaan purettu ja kasattu, ja Heidi ja Sampo halusivat sen tilalle rauhallisemman kokonaisuuden. Tilattiin uusi hylly mittojen mukaan, ja Lundian hylly sai uuden elämän Heidin työhuoneella.
– Olen huono luopumaan. Muutin Helsinkiin melkein 20 vuotta sitten, ja ostin vasta nyt ensimmäisen oman kirjahyllyn.
Lastenhuoneeseen olisi ollut tarjolla Heidin ja Ruoko Designin suunnittelema kaluste, Doggy-sänky, mutta Heidin harmiksi se ei mahtunut Ellan huoneeseen. Sinne hankittiin Ikean parvivuode, jonka alla on leikkitilaa.
TÄSMÄLLEEN OIKEA VÄRI
Kuvittajana työskentelevä Heidi on aina ollut kiinnostunut sisustamisesta. Hän inspiroituu lukemalla kotimaisia ja ulkomaisia sisustuslehtiä ja etsii ideoita selailemalla Instagramia ja Pinterestiä. Värit ovat Heidille hyvin tärkeässä roolissa. Hän haaveili kellertävistä seinistä olohuoneeseen.
– Saatan inspiroitua jonkin taideteoksen väripaletista ja miettiä, miten se toimisi sisustuksessa. Olen värisävyjen ja tummuusasteiden kanssa supertarkka. Joudun hulluuden partaalle, jos en tahdo löytää täsmälleen oikeaa värisävyä. Kun löysin tämän oljenvärisen seinämaalin Cover Storyn valikoimista, tiesin heti, että tämä on sävy, josta olin haaveillut.
Heidi on kuvittajana itseoppinut. Hän tekee pääasiassa tuotteita lapsille, mutta toiveissa on laajentaa asiakaskuntaa ja katsoa miten kuvitustyyli soveltuu aikuisten tuotteisiin. Voi olla, että valikoimaan palaavat silkkihuivit, joita Heidi teki vuonna 2015.
Ennen uraansa kuvittajana Heidi työskenteli vuosia suomalaisen muotoilun parissa Design Forum Finlandilla sekä World of Tre -designliikkeessä. Heidin arvostus suomalaista ja skandinaavista muotoilua kohtaan näkyy sisustuksessa.
– Muotoilu ja etenkin tuotemuotoilu ovat aina kiinnostaneet minua valtavasti. Arvostan vanhoja klassikoita, joita meiltäkin löytyy. Alvar Aallon suunnittelemat huonekalut ja valaisimet ovat ajattomia, ne toimivat hyvin yhteen uudempien suomalaisten ja skandinaavisten kalusteiden ja esineiden kanssa.
Makuuhuoneen sängynpääty on Ruoko Designin valmistama. &Traditionin Setago-valaisimet toimivat lukulamppuina yöpöydillä.
KYLÄ KAUPUNGISSA
Suurin osa uuden talon asunnoista oli korvamerkitty lapsiperheille. Pihalla saattaa olla iltaisin kymmeniä lapsia, ja Ellalle löytyy aina leikkikavereita.
Sampon ja Heidin mielestä yksi parhaista asioista uudessa kodissa on ollut talon yhteisöllinen luonne.
– En osannut kuvitella, että Helsingissä voi asua näin – tämä on kuin kyläyhteisö. Järjestämme yhdessä pihajuhlia ja kierrätämme lasten vaatteita. Jos joku on vailla tikkaita, sellaiset voi helposti lainata naapurilta. Asukkaat ovat samanhenkistä porukkaa, ja on mukavaa, että talossa asuu paljon samanikäisiä lapsia, Heidi sanoo.
TUNTUU JA NÄYTTÄÄ OMALTA
Ensikatselmuksen jälkeen kotia nyt ehditty käyttää pari vuotta, ja Sampo ja Heidi ovat todenneet, että se on tosiaan tuntunut ja näyttänyt heidän kodiltaan, niin kuin alkuvaikutelma lupasi.
– En usko, että olisimme löytäneet parempaa tai meille sopivampaa kotia, vaikka olisimme etsineet pidempään. Tuntuu että kaikki vain loksahti paikoilleen, Heidi sanoo ja jatkaa.
– Koti on rauhoittumisen paikka, jossa on hyvä olla. Meistä on mukavaa kutsua ystäviä ja perhettä kylään, ja on tärkeää, että koti on sellainen paikka, mihin on kiva tulla.
Artekin klassikkopöytä on vuosia vanha nettitorilöytö. Artekin 2nd Cyclestä hankitut tuolit olivat osa vuoden 2012 Helsingin World Design Capital -päänäyttelyä, jota Heidi oli työstämässä. Kun tapahtuma oli ohi, hän lunasti tuoleista kuusi itselleen. Ikkunan edessä oleva penkki on yksi Heidin harvoista heräteostoksista. Hän osti sen Poiat-muotoilutoimiston varaston tyhjennyksestä. Monikäyttöinen penkki on kiva lisä, kun vieraita tulee syömään.
Koti
Helsingin Koskelassa vuonna 2020 valmistuneessa kerrostalossa, 3 h + k + rt, 71,5 m².
Asukkaat
Kuvittaja Heidi Valkola, puoliso Sampo ja tytär Ella, 5.
Heidi Instagramissa @heidivalkola.
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2