Johanna Vireaho kuvat Hanna Marttinen
Kokoa kukkivat pelargonit aurinkoiselle paikalle. Erilaiset pelargonit, ruukut ja ajan patinoimat esineet luovat rennon ja välittömän kokonaisuuden.
1. Valitse rehevä pelargoni
Flamingoon ja koralliin vivahtavat riippapelargoni ja tulppaanipelargoni kukkivat trendiväreissä. Alaspäin laskeutuvan riippapelargonin kumppaniksi sopii esimerkiksi hentokasvuinen, vihreälehtinen pronssisara Mint Curls. Sinkkiämpärissä kukkii tulppaanipelargoni Red Pandora.
Valitse mahdollisimman reheväkasvuinen ja pensasmainen yksilö ennemmin kuin yhden tai kahden kukan heikkokasvuinen kasvi. Kiinnitä huomiota enemmän nuppujen määrään kuin auenneisiin kukkiin.
2. Tutuimmat lajikkeet
Australianvillipelargoni kasvaa rennosti, alaspäin laskeutuen. Se sopiikin korkeisiin ruukkuihin, jalallisiin kasvulaatikoihin ja amppeleihin.
Tutuimpia ovat vyöhykepelargonit, jotka on lajiteltu lajikeryhmiin kukan, lehden tai kasvutavan mukaan. Etuliitteet miniatyyri, tähti tai ruusunnuppu kuulostavatkin kyllä houkuttavammilta kuin asiallinen vyöhykepelargoni. Puutarhalta voi ostoskoriin tarttua myös riippa-, enkeli- ja tuoksupelargoneja.
3. Istuta kesäkukkamultaan
Pelargoneja voi lisätä pistokkaista. Kuvassa kookkaaksi, jopa kaksimetriseksi kasvavan luonnonlajin Pelargonium papilionaceum pistokas, liuskalehtisen lääkepelargonin Pelargonium radensin pistokas, kukkanupullinen vyöhykepelargoni ja tuoksupelargoni Attar of Rose -lajikkeen pistokas.
Istuta pelargonit voimakkaaseen ja lannoitettuun kesäkukkamultaan. Ruukussa on hyvä olla reikä ja reilu salaojituskerros, jotta vesi ei seiso juurilla.
4. Valitse seuralaiset tarkoin
Pelargonin kukinnot kestävät pitkään myös leikkokukkana. Kerää tarjottimelle pieniä pulloja ja maljakoita ja asettele kukkia niihin. Kesäpöydän katseenvangitsija on valmis.
Kun valitset pelargonille seuralaisia samaan ruukkuun, mieti istutuksen vieruskaveri huolella, jotta se ei kilpaile samasta kasvutilasta. Pelargoni on nimittäin primadonna: se voi tykätä huonoa reheväkasvuisten kasvien seurassa.
5. Anna ravinteita ja valoa
Ruusunnuppupelargoni Appleblossom Rosebud on vanha lajike vuodelta 1870. Sen voimakkaan kerrannaiset kukat ovat valkoisia, mutta punastelevat ujosti. Yksittäinen kukka kestää pitkään niin ruukussa kuin maljakossakin.
Pelargonit rakastavat lämpöä ja valoa. Ne selviävät myös varjoisalla ja puolivarjoisalla kasvupaikalla, joskin kukkivat vähässä valossa maltillisemmin.
6. Suojaan sateelta
Monilajisessa istutuksessa on tärkeää valita pelargonille kaverit, jotka eivät kilpaile samasta kasvutilasta. Hopeavillakko ja pronssisara Mint Curls ovat oivalliset kumppanit keveälle riippapelargonille.
Kerrannaiskukkaiset lajikkeet ovat herkkiä sateelle. Niiden kukat voivat ruskettua sateisina jaksoina. Kerrannaiskukkaiset lajikkeet on siksi varminta kasvattaa katoksen suojissa.
7. Lannoitetta tarvitaan
Miniatyyrikokoinen tähtipelargoni Clatterford on iäkäs ja kasvattanut jo pitkiä varsia, joista voisi leikata pistokkaita ja samalla emokasvi tuuheutuisi. Tämä pelargoni ei tarvitse tilaa ja talvehtii hyvin huonekasvinakin.
Pelargonit tarvitsevat ravinteita. Istutusmullassa riittää voimaa kasvuun muutamaksi viikoksi, joten lannoitus kannattaa aloittaa pari viikkoa istutuksen jälkeen. Lannoita istutusta kerran viikossa, jolloin pelargoni kukkii komeasti pakkasiin asti. Käytä kukkiville kasveille tarkoitettua ravinnetta, joka sisältää kukintaa edesauttavaa kaliumia.
8. Vähempikin hoitoa ja ravinteita voi riittää
Valkoisen ruusunnuppupelargonin Kronprinsesse Maryn tiiviin kerrannainen kukinto muistuttaa ruusunnuppua.
Vaikka pelargoni on ravinnesyöppö, se selviää myös vähemmällä hoidolla ja ravinnemäärällä, mutta ei silloin kasva ja kuki niin komeasti. Tietyt luonnonlajit menestyvät hyvin ilman lannoitusta ja vähäravinteisessa mullassa.
9. Kastele säännöllisesti
Enkelipelargonit ovat kotipelargonia eli vyöhykepelargonia vaateliaampia. Kukinnassa on yleensä keskikesän jälkeen tauko, mutta lannoitus auttaa enkelipelargonia kukkimaan loppukesällä toistamiseen.
Kastele pelargoneja säännöllisesti. Anna mullan kuivahtaa aina kastelukertojen välissä. Pelargoni kestää paremmin kuivuutta kuin juurilla seisovaa märkyyttä.
10. Muista nyppiä!
Nypi pois kellastuvat lehdet ja lakastuvat kukat. Muilta osin hoito sujuu leppoisasti, eivätkä taudit ja tuholaisetkaan yleensä vaivaa pelargoneja.
Tuoksupelargonin lehdet ja kukat sopivat ruoanlaittoon ja leivontaan, jos taimet on kasvatettu luonnonmukaisesti. Kuvassa tuoksupelargoni Attar of Roses, jonka kukat sopivat syötäviksi koristeiksi.
Kuvaustarvikkeet ovat kirpputorilta ja Kirkkonummen kukka- ja hautauspalvelusta.
Tiesitkö tämän!
Alun perin pelargoneja tuotiin Eurooppaan Etelä-Afrikasta jo 1700-luvulla. Sen jälkeen niistä on jalostettu tuhansia lajikkeita.
Suomessa pelargoneja kasvatettiin aluksi herraskartanoissa. Niistä ne rantautuivat vähitellen myös pienempien kotien ikkunalaudoille.
Pääsääntöisesti suomalaiset pelargonit ovat kulkeneet suvussa sukupolvelta toiselle vuosikymmeniä. Kasvin alkuperästä ei usein kuitenkaan tiedetä sen enempää.
Vanhat lajikkeet ihastuttavat kauneudellaan ja tarinoillaan. Vaaleanpunainen Mårbacka on monen mielestä kaunein pelargoni. Alkuperäisen Mårbacka-pelargonin sanotaan kasvaneen Selma Lagerlöfin Mårbacka-nimisen talon ikkunalla.
Muillakin pelargoneilla riittää kiehtovaa kerrottavaa. Mikähän lienee Kaisa Kallion mukaan nimetyn Kaisan tai Teijolta löydetyn Hillevin tarina?
Tuoksupelargoneja on käytetty aikoinaan muiden muassa huoneilman raikastajina. Ruotsalainen lääkäri Ernst Westerlund (1839–1924) arveli niiden puhdistavan ilmaa. Tuoksupelargoni Craveolens saikin lempinimen Tohtori Westerlundin kukka.
Meilläkin tuoksupelargonia käytiin sipaisemassa ennen kuin pastori astui sisälle tupaan. Eri tuoksupelargonin lehteä koskettaessa voi ilmoille levitä sitruunaa, omenaa, piparminttua, eukalyptusta, aprikoosia, appelsiinia tai kanelia, jopa inkivääriä.
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2