Koti ja keittiö järjesti lukijoilleen mukavan illan Hackmanin, Chill Outin ja Tammisen kanssa. Pannukoulussa opittiin hankkimaan ja huoltamaan paistinpannuja, paistamaan pihvi oikein ja valitsemaan sille sopiva viini.
Paistinpannun valinta
Millainen paistaja, sellainen pannu
Paistoastiaa valittaessa tärkeintä on miettiä käyttötarkoitus. Yhteistyössä ruoanlaiton ammattilaisten, tuotekehityksen ja muotoilijoiden kanssa Hackman on jaotellut paistoastiat viiteen käyttötarkoitukseen, jotta oikeanlaisen pannun valinta olisi vaivatonta.
Mistä hyvä pannu koostuu?
Keitto- ja paistoastioiden valinta voi olla vaikeaa runko- ja pinnoitemateriaalien viidakossa. Materiaaleja on paljon, ja ne ovat erilaisia.
Ruostumaton teräs on erinomainen keittoastiamateriaali, joka sopii kaikkeen ruoanlaittoon. Pinnoitettujen astioiden runkomateriaalina alumiini on ylivoimainen erinomaisen lämmönjohtokykynsä ansiosta. Alumiini on sitkeä ja joustava materiaali, jota on kevyt käsitellä. Valurauta on erinomainen paisto- ja haudutusastia hyvän lämmönvaraamiskykynsä takia.
Hackmanin uusi Rotisser on ammattilaistason paistosarja, joka on saanut entistä vahvemman Hardtec Superior non-stick -pinnoitteen. Uusi pinnoite kestää myös metalliset työvälineet. Pannut kestävät konepesun ja uunia jopa 250 asteeseen.
Top Chef -voittaja Akseli Herlevin vinkit mehevän pihvin paistamiseen:
1. Valitse laadukasta suomalaista pihvilihaa. Kokkien vanhan sananlaskun mukaan hyvän lihan voi pilata, mutta huonosta lihasta ei saa hyvää tekemälläkään.
2. Ota pihvit huoneenlämpöön hyvissä ajoin, vähintään tuntia ennen paistamista. Jos laitat kylmän pihvin pannulle, niin pannu jäähtyy ja saat paistetun lihan sijasta keitettyä.
3. Mausta pihvi suolalla ja pippurilla ennen paistamista. Tämä on makuasia. Jos maustat pihvin suolalla ennen paistamista, liha menettää kypsennyksen aikana enemmän nestettä kuin liha, joka suolataan paistamisen jälkeen. Ennen paistamista suolalla ja pippurilla maustettu liha maistuu kuitenkin paremmalta. Maku on aina ykkönen.
4. Ruskista pihvit aina kuumalla pannulla. Kun paistat pihvin kuumalla pannulla, tapahtuu lihan pinnalla kemiallinen reaktio, jonka seurauksena syntyy runsaasti makuaineita ja kaunis paistopinta (Maillard-reaktio). Itse suosin paistamista voissa, jonka seassa on timjaminoksia ja kämmenellä pöytää vasten murskattu valkosipulinkynsi
5. Pihvin koko ja paksuus vaikuttavat paistotapaan. Voit loppukypsentää ison pihvin uunissa ja paistaa pienemmän pihvin suoraan pannulla. Jos kypsennät pihviä tai kokonaista fileetä uunissa, kytke uuni matalalle lämmölle (90-110 astetta) ja käytä digitaalista lämpömittaria. Naudan sisäfilee on medium, kun sen sisälämpötila on 47-50 astetta, siitä eteenpäin medium+ jne…
6. Vetäytyminen on yhtä tärkeä osa pihvin valmistusta kuin paistaminen. Nyrkkisääntönä on, että pihvi saa vetäytyä kaksi kertaa sen ajan, jonka se on uunissa, mutta noin 10-15 minuuttia folion alla riittää. Näin pihvin nesteet pääsevät tasaantumaan lihan solukoissa, eikä se valuta niitä ulos heti leikkaamisen jälkeen. Vetäytä liha lämpimässä paikassa. jotta se ei pääse jäähtymään.
Top Chef -voittaja Akseli Herlevi johdatti pannukoululaisia pihvinpaiston saloihin. Akselin vinkit herättivät runsaasti kiinnostusta.
Akseli paistoi Tammisen rotukarjan ulkofilee ja entrecôte Hackmanin Rotisser-paistinpannulla. Uysi Rotisser on ammattilaistason paistosarja, joka on saanut entistä vahvemman Hardtec Superior non-stick -pinnoitteen. Uusi pinnoite kestää myös metalliset työvälineet. Pannut kestävät konepesun ja uunia jopa 250 asteeseen.
Oikea viini aateloi maut
Coleslaw-salaatti
½ varhais- tai valkokaali
3 porkkanaa, kuorittuina
2dl majoneesia
½ dl valkoviinietikkaa
1rkl sokeria
suolaa ja pippuria
1. Leikkaa kaali ohuiksi suikaleiksi.
2. Raasta kuoritut porkkanat joukkoon.
3. Lisää majoneesi ja valkoviinietikka. Mausta suolalla ja pippurilla.
4. Anna salaatin maustua huoneenlämmössä noin puoli tuntia, tai kunnes kaali on pehmentynyt. Pihvin ja coleslaw-salaatin kumppaniksi sopii hyvin runsaan hedelmäinen Chill Out Vista Merlot. Salaatin kaalissa on kitkeryyttä, jonka vastapainona viinin kannattaa olla ei-tanniinista ja hedelmäistä. Kaalin makua voi pehmentää viineillä, joissa on makeutta ja hapokkuutta. Tällaiset viinit ovat usein myös loistava valinta maustettujen ruokien, kuten itämaisten herkkujen, seuraan.
Chill Out Vista Merlot 75cl PET, 6,48 €, Alkon nro 484047
Aurajuusto-päärynäsalaatti
1dl aurajuustoa, murustettuna
2 päärynää
1 endiivi
1dl saksanpähkinöitä, paahdettuina
iso kourallinen revittyä vihersalaattia
Kastike:
½ dl rypsiöljyä
2rkl hunajaa
2rkl valkoista balsamicoa
1tl tryffeliöljyä
suolaa ja pippuria
1. Paahda saksanpähkinät kuivalla, kuumalla paistinpannulla.
2. Pese päärynät ja leikkaa kannat pois. Leikkaa päärynät pituussuunnassa neljään lohkoon. Sen jälkeen siemenkota on helppo leikata pois. Leikkaa päärynä ohuiksi viipaleiksi.
3. Leikkaa endiivi halki. Poista kova kantaosa sekä uloin kerros. Leikkaa ohuiksi suikaleiksi.
4. Sekoita kastikeainekset keskenään. Mausta suolalla ja pippurilla.
5. Sommittele ainekset salaatiksi lautasille.
Aurajuusto-päärynäsalaatin kanssa tarjoiltavan pihvin seurana toimii pehmeän hedelmäinen Chill Out Sunset. Tämä luonnostaan tanniinisesta Cabernet Sauvignon -rypäleestä tehty viini sopii hienosti rasvaisen ja suolaisen aurajuuston kumppaniksi. Periaatteessa hedelmät kuten päärynä eivät sovi tanniinisen viinin pariksi, mutta tässä tapauksessa juuston rasvaisuus tasapainottaa makua. Samalla lailla runsaasti pippuroitu pihvi ja tanniiniset viinit eivät sovi yhteen, mutta epäsuhdan voi korjata kermaisella kastikkeella.
Chill Out Sunset Cabernet Sauvignon 3L BiB, 25,90 €, Alkon nro 435748
Worchestershire-majoneesi pihvin seuraksi
2dl täysmajoneesia
5rkl Worchestershire-kastiketta
Sekoita ainekset huolellisesti keskenään. Kastike toimii erinomaisesti raa´an lihan kanssa, esimerkiksi carpaccio tai tartar.
Pannukoulun noin 150 vieraalle oli katettu herkullinen noutopöytä, jossa oli tarjolla Akseli Herlevin resepteillä valmistettuja coleslaw-salaattia ja aurajuusto-päärynäsalaattia sekä Tammisen maukasta Rotukarjan lihaa Worchestershire-majoneesin kera. Salaattien ja majoneesin ohjeet: kotijakeittio.fi
Coleslaw-salaatin pariksi oli valittu runsaan hedelmäinen Chill Out Vista Merlot.
Fiskarsin viestintäpäällikkö Siru Nori haastattelee materiaalitekniikan diplomi-insinööri Riitta Kuivasta paistinpannun valinnasta ja huollosta.
Viinimaan Marko Valkeapää opasti löytämään sopivat viinit pihvien kera.
Kuvat Marek Sabogal
Yhteistyössä:
LUETUIMMAT
LUE KOTI & KEITTIÖ
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
LUE KOTI & KEITTIÖ
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ