HANNA SUMARI
KUVAT RIITTA SOURANDER
Koti ja keittiö 9/2014
Mikä: 50-luvun puutalo. 145 m2, 6 h + k + wc + kph. Missä: Turussa. Täällä asuvat: Rami ja Marjo Haapasalo sekä lapset Ahti ja Ilona.
Koti kuin satukirjan sivuilta. Tavaroilla on tarinoita, portaat narisevat ja huolettoman tunnelman rentous nappaa mukaansa. Vanhat esineet ja kauniit tapetit nousevat hyvin esiin, kun osa seinistä ja lattia ovat raikkaan vaaleanharmaita.
Rami Haapasalo osti vuonna 1998 syntymäkotinsa, isoisänsä 50-luvulla itselleen rakentaman rintamamiestalon, jossa isoisä edelleen asui. Rami remontoi yläkerran, ja vaari asui alakerrassa. Pian talossa elettiin kolmen sukupolven elämää, kun Rami tapasi Marjon ja vuonna 2003 joukon jatkoksi syntyivät Ahti ja seuraavana vuonna Ilona.
Kiinalainen kaappi on kodin rakkain huonekalu. Sen pinta on kuvioitu erilaisilla kuvilla, ornamenteilla ja kasvoilla. Sarion lampputehtaan huutokaupasta löytynyt muotti on Marjon ensimmäinen huutokauppaostos.
Elo Turun Pulmusuontiellä oli antoisaa ja hauskaa, jos välillä haastavaakin. Pieni perhe asui yläkerrassa ja vaari vähän laveammin alakerrassa, mutta pihalla viihtyi koko joukko yhdessä ja usein vielä naapuritkin. Vaari oli hyvä seuramies, joka sai ihmiset viihtymään.
Mustikansinisen seinän Marjo on maalannut kymmenen kertaa kolmella eri värillä, jotta tuloksesta tuli juuri oikea. Ikonikokoelma alkoi vasemmalla olevasta pienestä kehyksen kappaleesta. Keskellä olevan 30-luvun vaalean madonnahahmon Marjo sai Ramilta.
Kun hän kuoli, Marjo ja Rami alkoivat remontoida alakertaa pikkuhiljaa. Joitain seiniä on siirretty, jotta tilan tuntua on saatu enemmän. Kun yksi asia on saatu valmiiksi, on siirrytty seuraavaan.
Marjon verhoileman sohvan suojaksi on heitetty violetti kangas. 30-luvun sohvapöytä on Ramin ostama ja kunnostama. Sen reunoista ovat viilut kuluneet pois, koska lapset pitävät siinä jalkoja.
Ajan patinaa
Ramin ja Marjon kotona mikään ei ole ihan uutta tai jos onkin, sitä on hiukan tuunattu. Tai sitten aika on patinoinut paikkoja ihan aidosti. Esimerkiksi uudet lattiat saivat jälkensä lasten traktoreista, joilla he ajoivat ympyrää sisällä pieninä.
Huonekalut ovat huutokaupoista tai antiikkiliikkeistä ostettuja, mutta eivät varsinaisesti metsästettyjä – ne ovat vain tulleet sopivasti kohdalle.
Ruokapöydän yläpuolella on Turun oopperayhdistyksen Rigolettoon kana-verkosta ja paperista tehty kallo, jonka on suunnitellut Carmela Wager. Kaunis kakku on Hepokarin messistä ja sen on leiponut Marjon veljen vaimo.
– Rappioromantiikka sopii meille. Minusta on ahdistavaa, kun tuotetaan niin paljon uutta, jota ei välillä saada myydyksi edes alennuksella. Eihän kaikkea tarvitse saada ja hankkia, eikä toisaalta huonolaatuista säästää tai kierrättää. Pitää luopua, vähän voi säilyttää, mutta silti voi myös hävittää, Marjo sanoo.
Keittiön kodikas tunnelma syntyy vanhoista kaapeista ja upeasta peilistä. Kosteuden vaurioittaman peililasin kuviot ovat kuin japanilaista taidetta. Pöytä ja astiakaappi ovat Ramin löytöjä.
Rento ote elämään
Marjon ammatti näkyy sisustuksessa hauskalla tavalla. Hän on tehnyt teatteripuvustuksia 15 vuotta ja hänellä on oma vintage-liike ja ateljeeompelimo Boutique Minne Turun keskustassa.
– Vanhat vaatteet, korut ja muut veivät mukanaan. Teen vanhasta uutta ja päinvastoin, taion patinaa uusiin pukuihin, Marjo kertoo.
Maalais- romantiikkaa tulvivan keittiön tunnelmaan sopivat hyvin maalalais-kananmunat.
Korut ovat osa Ramin elämää. Hän on koulutukseltaan hienomekaanikko ja tehnyt kultasepän töitä parikymmenentä vuotta. Nyt hän on koneistaja, mutta samalla hän tekee edelleen omaa sormusmallistoaan, jossa on sopivasti
rock ’n’ rollia.
Kaappien kiiltävät, hiirenharmaat ovet ja lanka-vetimet on tarkkaan valittu.
Koko perhe musisoi yhdessä. Ramilla on ollut oma bändi nuoresta saakka ja se on edelleen kasassa. Marjo soittaa pianoa ja molemmat lapset soittavat oikeastaan kaikkia soittimia, Marjo sanoo ja pitää pitkän puheen siitä, kuinka hieno lasten opinahjo, musiikkipainotteinen Puolalan koulu on.
– Soitamme yhdessä koko perhe. Se on valtavan kivaa ja lapset ovat tehneet sitä ihan pienestä pitäen yhdessä. Musiikin tyylilajit ovat moninaiset a cappella -tyylistä räppiin.
Nariseville portaille on asetettu kenkä-lestejä. Ne ovat kuin Marjon askeleet, niissä on menoa!
Kodin tunnelma on rento ja mutkaton, kuten isäntäparikin. Marjo rakastaa imuroimista ja sitä ääntä, kun roskat kulkevat ratisten imurin kitaan, mutta nipottaja hän ei ole. Ennemminkin sellainen ’mamma Italia’ -tyylinen iloinen ihminen, joka pitää ennemmin huolta hyvästä tunnelmasta ja täysistä vatsoista kuin siitä, että joka nurkka olisi aina järjestyksessä.
– Jos ei ole ihan siistiä, se ei haittaa mitään. Joillekin ihmisille se on vaikeaa, aina pitäisi olla paikat tip top, ennen kuin esimerkiksi vieraita voi tulla. Meille saa tulla aina. Kotona elämä saa näkyä.
Ilonan sänky on Ramin löytö. Rami ja Marjo nukkuivat siinä ennen kuin Ilona syntyi.
Tarkkana tapeteista
Joistain asioista Marjo on todella tarkka. Esimerkiksi tapeteista. Vain kotimaiset Pihlgren & Ritolan tapetit kelpaavat tänne, koska ne ovat samalta ajalta kuin talokin.
Kylpyamme on ahkerassa käytössä. Kylpiessä voi nähdä mosaiikkiseinän kuvioissa jänniä muotoja.
– Niissä näkyvät vanhanaikaisen painotyön virheet ja käsityön jälki. Kun kerran olen ostanut niitä, muu ei enää kelpaa. Kun tapetteja koskettaa, tuntee, että ne ovat paperia. Välillä tulee hipelöityä noita seiniä, kun ne tuntuvat niin hyviltä. Pinnat ja niiden tuntu ovat minulle tärkeitä. Pinta on muutenkin sana, jota hoen usein. Tekstiileissä ratkaisevat väri ja pinnan tuntu, ei pelkästään se, mitä materiaalia ne ovat.
Marjo teki mosaiikkiseinän Terraviivan kauniiden laattojen kappaleista.
Vaikka tapettien hankintapaikka onkin tärkeä, on sisustus muuten syntynyt pakottomasti. Tavarat on hankittu ilman suuria suunnitelmia: sukulaisilta, tuttavilta ja siirtolavoilta tai antiikkikaupoista ja huutokaupoista. Matkoiltakin tarttuu mukaan kaikkea ihanaa vanhaa.
Torso on 1800-luvulta ja mekko 1920-luvulta. Ohut sifonkimekko on koristeltu strassiniiteillä.
– En erityisesti kierrä kirppiksiä muuten kuin puvustustarpeisiin. Tavarat vain tulevat jostain vastaan. Koemme löytämisen riemua, kun kiertelemme vanhojen tavaroiden kauppoja. Vaikka emme olisi jotain tiettyä tavaraa olleet edes etsimässä, saatamme tajuta että, hei, juuri tuotahan me tarvitsemme.
Eteisessä vanhan Singerin ympärille on kerätty rakkaita esineitä.
– Osaa kirpputorilta hankituista tavaroista täytyy kunnostaa tai muuten käsitellä, osa on parhaita sellaisenaan. Mutta kaikki ne jotenkin meitä puhuttelevat. Sillä lailla meidän kotimme sisustus on syntynyt.
LUETUIMMAT
LUE KOTI & KEITTIÖ
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
LUE KOTI & KEITTIÖ
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ