Ei kesää ilman makeita, punaisia mansikoita! Istuta, korjaa satoa ja ota pistokkaita. Neuvomme, miten teet mansikkamaan. Paitsi herkullinen, mansikka on myös kaunis koriste.
NÄIN KASVATAT MANSIKKAA
1. Hapan, ravinteikas maa
Hyvä mansikkamaa on runsasmultainen, hiukan hapan ja kostea (pH 6–6,5). Se pidättää hyvin ravinteita ja kosteutta.
Muokkaa maa perusteellisesti. Istuta taimet 30–45 cm:n päähän toisistaan, jotta tuholaiset eivät pääse leviämään helposti kasvista toiseen. Istuta taimet maahan tiiviisti, jotta juuret saavat hyvän kontaktin maahan. Vahva juuristo on erittäin tärkeä vedenoton kannalta.
Varo, ettet peitä mullalla pienimpien lehtien alla olevaa kasvupistettä (se, josta lehdet ja varret kasvavat), koska muuten kasvu pysähtyy. Älä myöskään laita liikaa multaa pienten taimien ympärille.
Jos taimessa on kukkia, ne kannattaa poistaa, jotta taimi juurtuisi paremmin.
Istuta vain vahvoja taimia, sillä ne antavat parhaan mahdollisen sadon.
Mansikat istutetaan yleensä keväällä tai syksyllä elokuussa. Jos istutat myöhemmin, seuraavan kesän sato jää pieneksi. Tämä johtuu siitä, että seuraavan vuoden kukka-aiheet eivät ehdi kehittyä. Keväällä istutetut taimet antavat jo istutusta seuraavana vuonna kunnon sadon.
2. Kata, kastele ja lannoita
Mansikat kannattaa istuttaa kohopenkkeihin. Kun saat mansikat istutettua, kata penkkien välit. Kate estää marjoja likaantumasta sekä pitää kosteuden maaperässä. Lisäksi se parantaa multavuutta, loiventaa lämpötilaeroja ja pitää rikkaruohot ja kasvitaudit loitolla. Heinä, olki tai kuihtuneet lehdet ovat hyviä ja tehokkaita katemateriaaleja, koska ne maatuvat hitaasti.
Kun marjat alkavat kypsyä, älä unohda kastelua. Härmä iskee helposti, jos vedestä on puutetta. Kastele, kun multa tuntuu kuivalta katteen alla – muuten ei tarvitse, sillä liika kastelu antaa hyvät elinolosuhteet harmaahomeelle.
Kastele kasvit aina epäsuoraan niiden väleistä, jotta marjat eivät kastu. Mansikka tarvitsee marjoille sopivaa, vähätyppistä fosfori- ja kaliumpitoista lannoitetta. On syytä olla tarkkana, ettei tule lannoittaneeksi liikaa. Liika lannoitus altistaa taudeille ja voi heikentää satoa.
3. Kasvukauden päätteeksi
Kun viimeiset marjat on kerätty, on aika valmistella kasvusto talvikuntoon. Leikkaa rönsyt pois, mutta varo vahingoittamasta juuristoa. Älä tallo kasveja, koska sellaisesta ne kärsivät.
Lisää puoliksi maatunutta kompostia, joka on vielä sen verran karkeaa, että kasvit saavat vain vähän ravinteita. Älä käytä täysin maatunutta kompostia, sillä se voi olla liian vahvaa. Jos lannoitat liikaa, kasveista tulee honteloita ja hentoja, ne kasvattavat liikaa lehtiä ja marjasato pienenee.
On tärkeää lisätä komposti vasta, kun marjasato on ohi, paitsi, jos on kysymyksessä sellainen lajike, joka tekee todella paljon marjoja, mutta jolla on vain vähän lehtiä. Tällaiselle lajikkeelle voi lisätä hiukan täysin maatunutta kompostia katteen alle, jotta se selviää sekä lehtien että marjojen kasvattamisesta.
Anna Riborg Hedegaar d/annah edegaar d.dk, Susie Helsing Nielsen ja Isabellas -toimitus • Kuvat Jakob Valling/va lling.com.
ANNA RIBORG HEDEGAARD/ANNA EDEGAARD.DK, SUSIE HELSING NIELSEN JA ISABELLAS -TOIMITUS • KUVAT JAKOB VALLING/VALLING.COM.
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2