Sadonkorjuun aikaan juurekset ovat parhaimmillaan. Niistä saat helposti ja edullisesti mehevää makua syksyisiin herkkuihin.
Juuriselleri
Juuri- eli mukulaselleri on kookas ja sisältää paljon eteerisiä öljyjä. Eteeriset öljyt hapettuvat helposti. Siksi mukulan leikkauspinta tummuu nopeasti. Paloittele selleri vasta juuri ennen käyttöä tai säilytä palaset vedessä. Jos kasvatat itse selleriä, käytä naatit keittoihin, pilko salaatteihin tai lisää perunoiden keitinveteen. Juuriselleri säilyy hyvin jääkaapissa.
Sesonki: Juuriselleriä on saatavilla ympäri vuoden, mutta tuoreita mukuloita naatteineen voi ostaa tuoretoreilta elokuusta ensimmäisiin pakkasiin asti.
Palsternakka
Palsternakkaa voi käyttää raakana, keitettynä, paistettuna, uunijuureksena tai soseissa muiden juuresten seurana. Juures on kiinteä, mutta ei ihan yhtä napakka kuin porkkana. Maku on mieto, makea ja hiukan mausteinen ja maku voimistuu, jos juures paleltuu. Säilytä palsternakka jääkaapissa, mutta ei samassa etyleeniä erittävien hedelmien tai vihannesten kanssa, koska ne muuttavat palsternakan maun kitkeräksi. Palsternakan voi jättää kasvimaahan talvehtimaan ja korjata osan sadosta vasta keväällä.
Sesonki: Palsternakkaa saa ympäri vuoden.
Porkkana
Porkkanalajikkeet eroavat paitsi väreiltään ja muodoiltaan, myös sokeripitoisuudeltaan. Makeat porkkanat ovat parhaimmillaan raakoina. ”Kitkerämmät” lajikkeet sopivat paremmin ruoanvalmistukseen, uunijuureksiksi, keittoihin ja säilykkeisiin. Valkoiset, keltaiset ja tummanpunaiset porkkanat ovat yleistymässä. Niiden maku on sama kuin tavallisen porkkanan, mutta etenkin tummanpunainen on hauskan näköinen leikattuna, koska se on keskeltä oranssi. Keitettäessä tämä lajike värjää keittoveden niin, että keitosta voi tulla vaaleanpunaista. Porkkanan oranssi väri tulee karoteenista, jonka on sanottu tekevän hyvää silmille. Säilytä porkkanat jääkaapissa. Tee pussiin reikiä, jotta kosteus pääsee haihtumaan eikä porkkanaan pääse pesiytymään pinnan limaiseksi tekevä musta sieni.
Sesonki: Ympäri vuoden.
Maa-artisokka
Maa-artisokka on asterikasveihin kuuluva, muhkurainen juures tai oikeammin maavarsi. Se on läheistä sukua auringonkukille. Mukulat ovat hyvin rapsakoita, ja niiden maku on hiukan pähkinäinen. Maa-artisokkaa voi käyttää sekä raakana että kypsennettynä tai uunijuureksena. Siitä syntyy samettinen sosekeitto. Muhkuraisimmat maa-artisokat voivat olla hankalia puhdistaa, joten osta niin sileitä mukuloita kuin suinkin mahdollista. Joillakin lajikkeilla on punainen kuori, ja niistä saa näyttäviä koristeita raakana. Säilytä mukulat jääkaapissa muovipussissa, jotta rapeus ei kärsi. Käytä maa-artisokat melko nopeasti, sillä ne eivät säily kovin hyvin.
Sesonki: Varhaisia lajikkeita on saatavilla myöhään syksyllä, mutta myöhäisemmät lajikkeet korjataan vasta talven jälkeen. Ulkomaista satoa saatavilla ympäri vuoden.
Punajuuri
Punajuuria on kolmen tyyppisiä: pyöreitä, sylinterimäisiä ja pitkiä. Punajuuren naatit ovat pieniä ja rapeita, ja niitä voi käyttää salaatin tapaan. Voit käyttää punajuuria raakoina, keitettyinä, paistettuina tai uunissa kypsennettyinä. Kokeile punajuuria myös leivontaan, sillä ne antavat leivonnaisille hienon värin ja mehevyyttä. Punajuurella on samannäköiset vuosirenkaat kuin puilla, eli renkaiden uloin kerros on aina hiukan tummempi kuin sisempi. Tämä ominaisuus näkyy erityisen selvästi keltaisessa punajuuressa ja raidallisessa, puna-valkoisessa punajuuressa. Säilytä punajuuret jääkaapissa.
Sesonki: Uuden sadon punajuuret tulevat kauppoihin yleensä elokuussa.
Mustajuuri
Mustajuuren kuori on musta ja sisus valkoinen. Maku muistuttaa artisokkaa ja parsaa. Mustajuuri on hyvin mehukas, ja mehua tihkuu runsaasti kuorittaessa. Mehu saa juureksen tummumaan, ellet laita sitä heti veteen, maitoon, etikkaan tai sitruunanmehuun. Voit myös paloitella juuren ja keittää sitä pari minuuttia, minkä jälkeen sen voi kuoria ilman, että juures tummuu. Mustajuuren voi keittää, paistaa tai kypsentää uunissa. Säilytä mustajuuri muovipussissa jääkaapissa.
Sesonki: Mustajuurta saa ympäri vuoden.
Nauris
Nauris on C-vitamiinipitoinen juures, joka maistuu hiukan retiisiltä. Nauris on hyvin maukas raakana, mutta se voidaan myös kypsentää höyryttämällä, keittämällä, paistamalla tai uunissa hauduttamalla. Nauriin sisus on joko keltainen tai valkoinen. Kuori voi olla valkoinen, keltainen tai violetti. Nauriit ovat parhaimmillaan pieninä, halkaisija n. 4–8 cm. Säilytä nauriit muovipussissa jääkaapissa.
Sesonki: Nauris on herkullinen kesäruoka.
Bataatti
Bataatti on päivänsinien sukuun, Ipomoea, kuuluva köynnöstävä kasvi, jolla on syötävä, turvonnut juurakko. Sisus on valkoinen ja jauhoinen tai kellanpunainen ja mehukas. Siinä on makeahko ja pähkinäinen maku. Bataatissa on yhtä paljon tärkkelystä kuin perunassa, jonka sukuisena sitä monesti virheellisesti pidetään. Bataatti ei menesty alle 12 asteen lämmössä ja yli 18 asteen lämpö saa sen itämään. Jos säilytät bataatteja samassa paikassa etyleeniä erittävien vihannesten tai hedelmien kanssa, se värjääntyy ja alkaa maistua pahalta. Helpointa on ostaa vain niin monta bataattia kuin kerralla tarvitsee ja käyttää ne heti.
Sesonki: Tuontibataattia saa ympäri vuoden.
TEKSTI JA KUVAT ISABELLAS
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2