Artikkeli

Nauti juureksista

Sa­don­kor­juun ai­kaan juu­rek­set ovat par­haim­mil­laan. Niis­tä saat hel­pos­ti ja edul­li­ses­ti me­he­vää ma­kua syk­syi­siin herk­kui­hin.

Juu­ri­sel­le­ri

Juu­ri- eli mu­ku­la­sel­le­ri on koo­kas ja si­säl­tää pal­jon etee­ri­siä öl­jy­jä. Etee­ri­set öl­jyt ha­pet­tu­vat hel­pos­ti. Sik­si mu­ku­lan leik­kaus­pin­ta tum­muu no­pe­as­ti. Pa­loit­te­le sel­le­ri vas­ta juu­ri en­nen käyt­töä tai säi­ly­tä pa­la­set ve­des­sä. Jos kas­va­tat it­se sel­le­riä, käy­tä naa­tit keit­toi­hin, pil­ko sa­laat­tei­hin tai li­sää pe­ru­noi­den kei­tin­ve­teen. Juu­ri­sel­le­ri säi­lyy hy­vin jää­kaa­pis­sa.

Se­son­ki: Juu­ri­sel­le­riä on saa­ta­vil­la ym­pä­ri vuo­den, mut­ta tuo­rei­ta mu­ku­loi­ta naat­tei­neen voi os­taa tuo­re­to­reil­ta elo­kuus­ta en­sim­mäi­siin pak­ka­siin as­ti.

Pals­ter­nak­ka

Pals­ter­nak­kaa voi käyt­tää raa­ka­na, kei­tet­ty­nä, pais­tet­tu­na, uu­ni­juu­rek­se­na tai so­seis­sa mui­den juu­res­ten seu­ra­na. Juu­res on kiin­teä, mut­ta ei ihan yh­tä na­pak­ka kuin pork­ka­na. Maku on mie­to, ma­kea ja hiu­kan maus­tei­nen ja maku voi­mis­tuu, jos juu­res pa­lel­tuu. Säi­ly­tä pals­ter­nak­ka jää­kaa­pis­sa, mut­ta ei sa­mas­sa ety­lee­niä erit­tä­vien he­del­mien tai vi­han­nes­ten kans­sa, kos­ka ne muut­ta­vat pals­ter­na­kan maun kit­ke­räk­si. Pals­ter­na­kan voi jät­tää kas­vi­maa­han tal­veh­ti­maan ja kor­ja­ta osan sa­dos­ta vas­ta ke­vääl­lä.

Se­son­ki: Pals­ter­nak­kaa saa ym­pä­ri vuo­den.

Pork­ka­na

Pork­ka­na­la­jik­keet ero­a­vat pait­si vä­reil­tään ja muo­doil­taan, myös so­ke­ri­pi­toi­suu­del­taan. Ma­ke­at pork­ka­nat ovat par­haim­mil­laan raa­koi­na. ”Kit­ke­räm­mät” la­jik­keet so­pi­vat pa­rem­min ruo­an­val­mis­tuk­seen, uu­ni­juu­rek­sik­si, keit­toi­hin ja säi­lyk­kei­siin. Val­koi­set, kel­tai­set ja tum­man­pu­nai­set pork­ka­nat ovat yleis­ty­mäs­sä. Nii­den maku on sama kuin ta­val­li­sen pork­ka­nan, mut­ta eten­kin tum­man­pu­nai­nen on haus­kan nä­köi­nen lei­kat­tu­na, kos­ka se on kes­kel­tä orans­si. Kei­tet­tä­es­sä tämä la­ji­ke vär­jää keit­to­ve­den niin, et­tä kei­tos­ta voi tul­la vaa­le­an­pu­nais­ta. Pork­ka­nan orans­si väri tu­lee ka­ro­tee­nis­ta, jon­ka on sa­not­tu te­ke­vän hy­vää sil­mil­le. Säi­ly­tä pork­ka­nat jää­kaa­pis­sa. Tee pus­siin rei­kiä, jot­ta kos­teus pää­see haih­tu­maan ei­kä pork­ka­naan pää­se pe­siy­ty­mään pin­nan li­mai­sek­si te­ke­vä mus­ta sie­ni.

Se­son­ki: Ym­pä­ri vuo­den.

Maa-ar­ti­sok­ka

Maa-ar­ti­sok­ka on as­te­ri­kas­vei­hin kuu­lu­va, muh­ku­rai­nen juu­res tai oi­ke­am­min maa­var­si. Se on lä­heis­tä su­kua au­rin­gon­ku­kil­le. Mu­ku­lat ovat hy­vin rap­sa­koi­ta, ja nii­den maku on hiu­kan päh­ki­näi­nen. Maa-ar­ti­sok­kaa voi käyt­tää sekä raa­ka­na et­tä kyp­sen­net­ty­nä tai uu­ni­juu­rek­se­na. Sii­tä syn­tyy sa­met­ti­nen so­se­keit­to. Muh­ku­rai­sim­mat maa-ar­ti­so­kat voi­vat ol­la han­ka­lia puh­dis­taa, jo­ten os­ta niin si­lei­tä mu­ku­loi­ta kuin suin­kin mah­dol­lis­ta. Joil­la­kin la­jik­keil­la on pu­nai­nen kuo­ri, ja niis­tä saa näyt­tä­viä ko­ris­tei­ta raa­ka­na. Säi­ly­tä mu­ku­lat jää­kaa­pis­sa muo­vi­pus­sis­sa, jot­ta ra­peus ei kär­si. Käy­tä maa-ar­ti­so­kat mel­ko no­pe­as­ti, sil­lä ne ei­vät säi­ly ko­vin hy­vin.

Se­son­ki: Var­hai­sia la­jik­kei­ta on saa­ta­vil­la myö­hään syk­syl­lä, mut­ta myö­häi­sem­mät la­jik­keet kor­ja­taan vas­ta tal­ven jäl­keen. Ul­ko­mais­ta sa­toa saa­ta­vil­la ym­pä­ri vuo­den.

Pu­na­juu­ri

Pu­na­juu­ria on kol­men tyyp­pi­siä: pyö­rei­tä, sy­lin­te­ri­mäi­siä ja pit­kiä. Pu­na­juu­ren naa­tit ovat pie­niä ja ra­pei­ta, ja nii­tä voi käyt­tää sa­laa­tin ta­paan. Voit käyt­tää pu­na­juu­ria raa­koi­na, kei­tet­tyi­nä, pais­tet­tui­na tai uu­nis­sa kyp­sen­net­tyi­nä. Ko­kei­le pu­na­juu­ria myös lei­von­taan, sil­lä ne an­ta­vat lei­von­nai­sil­le hie­non vä­rin ja me­he­vyyt­tä. Pu­na­juu­rel­la on sa­man­nä­köi­set vuo­si­ren­kaat kuin puil­la, eli ren­kai­den uloin ker­ros on ai­na hiu­kan tum­mem­pi kuin si­sem­pi. Tämä omi­nai­suus nä­kyy eri­tyi­sen sel­väs­ti kel­tai­ses­sa pu­na­juu­res­sa ja rai­dal­li­ses­sa, puna-val­koi­ses­sa pu­na­juu­res­sa. Säi­ly­tä pu­na­juu­ret jää­kaa­pis­sa.

Se­son­ki: Uu­den sa­don pu­na­juu­ret tu­le­vat kaup­poi­hin yleen­sä elo­kuus­sa.

Mus­ta­juu­ri

Mus­ta­juu­ren kuo­ri on mus­ta ja si­sus val­koi­nen. Maku muis­tut­taa ar­ti­sok­kaa ja par­saa. Mus­ta­juu­ri on hy­vin me­hu­kas, ja me­hua tih­kuu run­saas­ti kuo­rit­ta­es­sa. Mehu saa juu­rek­sen tum­mu­maan, el­let lai­ta sitä heti ve­teen, mai­toon, etik­kaan tai sit­ruu­nan­me­huun. Voit myös pa­loi­tel­la juu­ren ja keit­tää sitä pari mi­nuut­tia, min­kä jäl­keen sen voi kuo­ria il­man, et­tä juu­res tum­muu. Mus­ta­juu­ren voi keit­tää, pais­taa tai kyp­sen­tää uu­nis­sa. Säi­ly­tä mus­ta­juu­ri muo­vi­pus­sis­sa jää­kaa­pis­sa.

Se­son­ki: Mus­ta­juur­ta saa ym­pä­ri vuo­den.

Nau­ris

Nau­ris on C-vi­ta­mii­ni­pi­toi­nen juu­res, joka mais­tuu hiu­kan re­tii­sil­tä. Nau­ris on hy­vin mau­kas raa­ka­na, mut­ta se voi­daan myös kyp­sen­tää höy­ryt­tä­mäl­lä, keit­tä­mäl­lä, pais­ta­mal­la tai uu­nis­sa hau­dut­ta­mal­la. Nau­riin si­sus on joko kel­tai­nen tai val­koi­nen. Kuo­ri voi ol­la val­koi­nen, kel­tai­nen tai vi­o­let­ti. Nau­riit ovat par­haim­mil­laan pie­ni­nä, hal­kai­si­ja n. 4–8 cm. Säi­ly­tä nau­riit muo­vi­pus­sis­sa jää­kaa­pis­sa.

Se­son­ki: Nau­ris on her­kul­li­nen ke­sä­ruo­ka.

Ba­taat­ti

Ba­taat­ti on päi­vän­si­nien su­kuun, Ipo­mo­ea, kuu­lu­va köyn­nös­tä­vä kas­vi, jol­la on syö­tä­vä, tur­von­nut juu­rak­ko. Si­sus on val­koi­nen ja jau­hoi­nen tai kel­lan­pu­nai­nen ja me­hu­kas. Sii­nä on ma­ke­ah­ko ja päh­ki­näi­nen maku. Ba­taa­tis­sa on yh­tä pal­jon tärk­ke­lys­tä kuin pe­ru­nas­sa, jon­ka su­kui­se­na sitä mo­nes­ti vir­heel­li­ses­ti pi­de­tään. Ba­taat­ti ei me­nes­ty al­le 12 as­teen läm­mös­sä ja yli 18 as­teen läm­pö saa sen itä­mään. Jos säi­ly­tät ba­taat­te­ja sa­mas­sa pai­kas­sa ety­lee­niä erit­tä­vien vi­han­nes­ten tai he­del­mien kans­sa, se vär­jään­tyy ja al­kaa mais­tua pa­hal­ta. Hel­poin­ta on os­taa vain niin mon­ta ba­taat­tia kuin ker­ral­la tar­vit­see ja käyt­tää ne heti.

Se­son­ki: Tuon­ti­ba­taat­tia saa ym­pä­ri vuo­den.

TEKS­TI JA KU­VAT ISA­BEL­LAS