Artikkeli

JUT­TA YLÄ-MO­NO­NEN

KU­VAT KIR­SI-MAR­JA SA­VO­LA

KOTI JA KEIT­TIÖ 4/2013

Näin tilaat talon arkkitehdilta

Listaa unelmasi tarkasti, neuvoo arkkitehti, professori Hannu Tikka.

1. Mis­tä läh­teä liik­keel­le, kun päät­tää ra­ken­taa ta­lon?

On hyvä teh­dä toi­ve­lis­ta ja et­siä esi­merk­ki­ku­via ta­lois­ta, jot­ka vas­taa­vat omaa haa­vet­ta. Unel­man poh­jal­ta ra­ken­tuu kuva, kuin­ka iso talo ha­lu­taan, mon­ta­ko huo­net­ta, mitä toi­min­to­ja, kuin­ka mon­ta ker­ros­ta,  har­ja- vai pul­pet­ti­kat­toi­nen, puu- vai ki­vi­ta­lo oli­si so­pi­vin.

2. Mi­ten va­li­ta omaan pro­jek­tiin so­pi­va ark­ki­teh­ti?

Pien­ta­lo­ra­ken­ta­mi­seen eri­kois­tu­nei­ta ark­ki­teh­te­jä voi et­siä Ark­ki­teh­ti­toi­mis­to­jen lii­ton si­vuil­ta, atl.fi. Yh­teis­työn ja luot­ta­muk­sen ra­ken­nut­ta­jan ja ark­ki­teh­din vä­lil­lä täy­tyy toi­mia alus­ta as­ti. Asi­ak­kaan kan­nat­taa ker­toa tar­kas­ti, mitä ha­lu­aa. Ark­ki­teh­dil­ta voi pyy­tää vaik­ka­pa kol­me alus­ta­vaa luon­nos­ta, jois­ta va­li­taan mie­lei­nen ja sen poh­jal­ta jat­ke­taan suun­nit­te­lua. Jos heti alus­sa tu­lee tun­ne, et­tei yh­teis­työ suju, sii­tä voi ve­täy­tyä ja et­siä uu­den suun­nit­te­li­jan.

3. Voi­ko ark­ki­teh­te­ja kil­pai­lut­taa?

Kun ta­lon koko ja muut tär­ke­ät te­ki­jät on mää­ri­tel­ty, voi pyy­tää tar­jous­ta suun­nit­te­lun hin­nas­ta use­am­mal­ta ark­ki­teh­dil­ta.

4. Pal­jon­ko oma­ko­ti­ta­lon suun­nit­te­lu mak­saa?

Kes­ki­mää­rin 5–10 pro­sent­tia ta­lon ra­ken­nus­bud­je­tis­ta, riip­pu­en sii­tä, mil­lai­nen talo ra­ken­ne­taan ja kuin­ka ark­ki­teh­din työ ra­ja­taan.

Hin­taan vai­kut­taa, kuin­ka yk­si­tyis­koh­tai­sia suun­ni­tel­mia ark­ki­teh­dil­ta toi­vo­taan, si­säl­tyy­kö nii­hin esi­mer­kik­si työ- ja de­tal­ji­ku­via.

5. Mil­lai­nen so­pi­mus ark­ki­teh­din kans­sa kan­nat­taa teh­dä?

Oleel­lis­ta on mää­ri­tel­lä tar­kas­ti, mit­kä työ­teh­tä­vät si­säl­ty­vät suun­nit­te­lun hin­taan ja mit­kä ei­vät. Työn­ku­vaus täy­tyy teh­dä tar­kas­ti. On hyvä so­pia, kuka vas­taa urak­ka­tar­jouk­sis­ta, kuu­luu­ko ark­ki­teh­din teh­tä­viin esi­mer­kik­si keit­tiö- tai si­sus­tus­suun­nit­te­lu. Hyvä tapa on so­pia eri suun­nit­te­lu­vai­hei­siin käy­tet­tä­vä enim­mäis­tun­ti­mää­rä ja mää­ri­tel­lä tun­ti­hin­ta, jot­ta väl­ty­tään ikä­vil­tä yl­lä­tyk­sil­tä. On myös so­vit­ta­va, toi­mii­ko ark­ki­teh­ti ta­lon pää­suun­nit­te­li­ja­na.

6. Mitä etu­ja ark­ki­teh­din suun­nit­te­le­mas­sa ta­los­sa on ta­lo­pa­ket­tiin ver­rat­tu­na?

Ko­ko­nai­suus on ai­nut­laa­tui­nen, ja se on teh­ty ti­laa­jan toi­vei­den mu­kaan. Huo­ne­ti­lat on rää­tä­löi­ty var­ta vas­ten ra­ken­nut­ta­jan tar­pei­siin. Talo is­tuu ym­pä­ris­töön­sä ja ton­til­le, sii­nä on huo­mi­oi­tu nä­ky­mät ja au­rin­gon­va­lon suun­ta.