JUTTA YLÄ-MONONEN
KUVAT KIRSI-MARJA SAVOLA
KOTI JA KEITTIÖ 4/2013
1. Mistä lähteä liikkeelle, kun päättää rakentaa talon?
On hyvä tehdä toivelista ja etsiä esimerkkikuvia taloista, jotka vastaavat omaa haavetta. Unelman pohjalta rakentuu kuva, kuinka iso talo halutaan, montako huonetta, mitä toimintoja, kuinka monta kerrosta, harja- vai pulpettikattoinen, puu- vai kivitalo olisi sopivin.
2. Miten valita omaan projektiin sopiva arkkitehti?
Pientalorakentamiseen erikoistuneita arkkitehtejä voi etsiä Arkkitehtitoimistojen liiton sivuilta, atl.fi. Yhteistyön ja luottamuksen rakennuttajan ja arkkitehdin välillä täytyy toimia alusta asti. Asiakkaan kannattaa kertoa tarkasti, mitä haluaa. Arkkitehdilta voi pyytää vaikkapa kolme alustavaa luonnosta, joista valitaan mieleinen ja sen pohjalta jatketaan suunnittelua. Jos heti alussa tulee tunne, ettei yhteistyö suju, siitä voi vetäytyä ja etsiä uuden suunnittelijan.
3. Voiko arkkitehteja kilpailuttaa?
Kun talon koko ja muut tärkeät tekijät on määritelty, voi pyytää tarjousta suunnittelun hinnasta useammalta arkkitehdilta.
4. Paljonko omakotitalon suunnittelu maksaa?
Keskimäärin 5–10 prosenttia talon rakennusbudjetista, riippuen siitä, millainen talo rakennetaan ja kuinka arkkitehdin työ rajataan.
Hintaan vaikuttaa, kuinka yksityiskohtaisia suunnitelmia arkkitehdilta toivotaan, sisältyykö niihin esimerkiksi työ- ja detaljikuvia.
5. Millainen sopimus arkkitehdin kanssa kannattaa tehdä?
Oleellista on määritellä tarkasti, mitkä työtehtävät sisältyvät suunnittelun hintaan ja mitkä eivät. Työnkuvaus täytyy tehdä tarkasti. On hyvä sopia, kuka vastaa urakkatarjouksista, kuuluuko arkkitehdin tehtäviin esimerkiksi keittiö- tai sisustussuunnittelu. Hyvä tapa on sopia eri suunnitteluvaiheisiin käytettävä enimmäistuntimäärä ja määritellä tuntihinta, jotta vältytään ikäviltä yllätyksiltä. On myös sovittava, toimiiko arkkitehti talon pääsuunnittelijana.
6. Mitä etuja arkkitehdin suunnittelemassa talossa on talopakettiin verrattuna?
Kokonaisuus on ainutlaatuinen, ja se on tehty tilaajan toiveiden mukaan. Huonetilat on räätälöity varta vasten rakennuttajan tarpeisiin. Talo istuu ympäristöönsä ja tontille, siinä on huomioitu näkymät ja auringonvalon suunta.
LUETUIMMAT
LUE KOTI & KEITTIÖ
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
LUE KOTI & KEITTIÖ
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ