Artikkeli

Näin saat perunasadon onnistumaan

Mi­kä­li ha­lu­at naut­tia uu­den sa­don pe­ru­nois­ta jo en­nen syk­syä, vil­je­le ai­kai­sia var­hais­pe­ru­na­la­jik­kei­ta. Var­hais-pe­ru­nat tu­lee lait­taa itä­mään maa­lis–huh­ti­kuus­sa ja is­tut­taa maa­han heti kun maa on muo­kat­ta­vis­sa, hiek­ka­mail­la ete­läi­sim­mäs­sä Suo­mes­sa jo huh­ti­kuus­sa.

Maan läm­pe­ne­mis­tä voi no­peut­taa ko­ho­pen­keil­lä ja le­vit­tä­mäl­lä mus­taa muo­via. Var­hai­set pe­ru­nais­tu­tuk­set kan­nat­taa myös peit­tää har­sol­la. Muis­ta, et­tä myös par­vek­keel­la voi vil­jel­lä pe­ru­naa isois­sa saa­veis­sa ja äm­pä­reis­sä.

Jos pe­ru­na­maal­la­si on ti­laa, is­tu­ta la­jik­kei­ta, jot­ka kyp­sy­vät hie­man eri ai­koi­hin, niin voit naut­tia sa­dos­ta pi­dem­män ai­kaa ja mais­tel­la eri­lai­sia pe­ru­noi­ta. Pe­ru­nan var­ret mul­la­taan eli mul­taa li­sä­tään var­sien ym­pä­ril­le ai­na­kin ker­ran ke­säs­sä. Toi­men­pi­de li­sää mu­ku­loi­den ke­hit­ty­mis­tä ja eh­käi­see vih­rei­den pe­ru­noi­den syn­ty­mis­tä sa­mal­la kun rik­ka­ruo­hot­kin saa­vat kyy­tiä.

Sie­men­pe­ru­noi­den koko vai­kut­taa val­miin pe­ru­nan ko­koon. Nyrk­ki­sään­tö on, et­tä pie­net sie­men­pe­ru­nat tuot­ta­vat har­vo­ja, mut­ta suu­ria pe­ru­noi­ta ja suu­ret sie­men­pe­ru­nat pal­jon pie­nem­piä pot­tu­ja.