Artikkeli

Näin paistat täydellisen joulukinkun

Joulukinkun paistaminen onnistuu, kun muistaa muutamat perusasiat.

Pe­rin­tei­nen luul­li­nen jou­lu­kink­ku kuu­luu mo­nen jou­lu­pöy­tään. Yhä suo­si­tum­pia ovat myös luut­to­mat ja pie­nem­mät kin­kut. Kink­ku vii­meis­tel­lään kuor­rut­teel­la ja tar­jo­taan mauk­kaan kas­tik­keen tai si­na­pin kera.

NÄIN SU­LA­TAT JA PAIS­TAT JOU­LU­KIN­KUN:

1. Han­ki pa­kas­te­kink­ku ajois­sa, kos­ka sen su­la­tus vie aikaa. Hi­taas­ti ja ta­sai­ses­ti su­la­te­tun kin­kun suo­laus ta­saan­tuu ja maku pa­ra­nee.

2. Su­la­ta kink­ku omas­sa pak­kauk­ses­saan reu­nal­li­ses­sa as­ti­as­sa vii­le­äs­sä. Pie­ni kink­ku mah­tuu usein jää­kaap­piin. Isom­man voi ko­ti­o­lois­sa su­lat­taa esi­mer­kik­si par­vek­keel­la, jos ul­ko­läm­pö­ti­la on al­le +6 as­tet­ta. Pak­kas­ta ei saa ol­la kui­ten­kaan yli -5 as­tet­ta, kos­ka muu­ten kink­ku ei sula. Su­la­mi­nen kes­tää koos­ta riip­pu­en 2–5 vuo­ro­kaut­ta. Luul­li­sen kin­kun su­la­tus kes­tää kau­em­min kuin luut­to­man.

3. Ota kink­ku huo­neen läm­pöön pari tun­tia en­nen pais­ta­mis­ta, jot­ta sen si­sä­läm­pö­ti­la nou­see. Ihan­teel­li­nen kin­kun si­sä­läm­pö­ti­la on +4-+10 as­tet­ta en­nen uu­niin lait­ta­mis­ta.

4. Pois­ta kink­ku pak­kauk­ses­taan. Jos kin­kun ym­pä­ril­lä on verk­ko, älä pois­ta sitä.  Huuh­te­le se no­pe­as­ti tai pyy­hi sen pin­ta kos­te­al­la pa­pe­ril­la. Kui­vaa pin­ta ta­lous­pa­pe­ril­la.

5. Lai­ta kink­ku ka­ma­ra- eli nah­ka­puo­li ylös­päin uu­ni­ri­ti­läl­le. Työn­nä pais­to­mit­ta­ri kin­kun kes­kel­le pak­suim­paan koh­taan. Var­mis­ta, et­tä pais­to­mit­ta­ri ei osu luu­hun tai si­la­vaan. Ase­ta mit­ta­ri si­ten, et­tä voit tark­kail­la läm­pö­ti­laa uu­nin la­sin läpi avaa­mat­ta luuk­kua. Tar­kis­ta pais­to­mit­ta­ris­ta kin­kun si­sä­läm­pö­ti­la.

6. Nos­ta reu­nal­li­nen uu­ni­pan­nu uu­nin alim­mal­le ta­sol­le ja kaa­da uu­ni­pan­nuun vet­tä. Kuu­men­na uu­ni 125 as­tee­seen, kier­toil­mau­u­ni 100 as­tee­seen. Muu­ta­man ki­lon kin­kun tai kink­ku­rul­lan voi pais­taa uu­nis­sa kor­ke­am­mas­sa­kin, 150 as­teen läm­pö­ti­las­sa.

7. Nos­ta kink­ku ri­ti­län kans­sa uu­ni­pan­nun pääl­le kuu­maan uu­niin. Vaih­to­eh­toi­ses­ti voit kyp­sen­tää kin­kun kink­ku­pus­sis­sa uu­ni­pel­lil­lä. Kink­ku kan­nat­taa lait­taa uu­niin si­ten, et­tä li­hai­sin osa on uu­nin pe­räl­lä.

8. Pais­ta kink­kua uu­nis­sa, kun­nes sen si­sä­läm­pö­ti­la on +75 as­tet­ta, jol­loin kink­ku on me­he­vää. Se on mu­re­aa, kun sen si­sä­läm­pö­ti­la on +80 as­tet­ta. Läm­pö­ti­la nou­see vie­lä muu­ta­mia as­tei­ta sen jäl­keen, kun kink­ku on otet­tu pois uu­nis­ta.

Pais­to­ai­kaa ku­luu noin 1,5 tun­tia en­sim­mäis­tä ki­loa koh­ti ja sen jäl­keen noin 1 tun­ti/kilo. Pais­to­ai­kaan vai­kut­taa kin­kun si­sä­läm­pö­ti­la ja muo­to. Kor­kea ja pak­su kink­ku pais­tuu hi­taam­min kuin ma­ta­la ja ohut.

Kyp­sän kin­kun tun­nis­taa myös sii­tä, et­tä kun pois­taa pais­to­mit­ta­rin, sii­tä va­lu­va nes­te on kir­kas­ta. Jos nes­te on pu­ner­ta­vaa, liha ei ole vie­lä riit­tä­vän kyp­sä. Huo­leh­di pais­ta­mi­sen ai­ka­na sii­tä, et­tä uu­ni­pan­nul­la on vet­tä. Li­sää pan­nul­le tar­vit­ta­es­sa kuu­maa vet­tä.

9. Ota kink­ku pois uu­nis­ta ja an­na sen jääh­tyä vä­hin­tään puo­li tun­tia en­nen kuor­ru­tus­ta. Pei­tä kink­ku fo­li­ol­la ja an­na ve­täy­tyä ja jääh­tyä vä­hin­tään puo­li tun­tia en­nen kuor­rut­ta­mis­ta. Ota kin­kun pais­to­lie­mi tal­teen, sil­lä se on eri­no­mai­nen kas­ti­ke­poh­ja.

Kuor­ru­tus kruu­naa kin­kun

Pois­ta kin­kus­ta en­nen kuor­ru­tus­ta mah­dol­li­nen verk­ko, ka­ma­ra eli nah­ka ja ras­va­ker­ros. Pe­rin­tei­nen si­nap­pi­kuor­ru­tus on help­po val­mis­taa.

Se­koi­ta 1 dl si­nap­pia ja 1/2 dl so­ke­ria. Vaih­to­eh­toi­ses­ti voit kuor­rut­taa kin­kun myös si­nap­pi-kel­tu­ais­se­ok­sel­la. Le­vi­tä kuor­ru­tus kin­kun pääl­le ja seu­lo pin­taan noin 1/2 dl korp­pu- tai man­te­li­jau­ho­ja. Ruu­du­ta pin­ta ja pis­te­le ko­ris­teek­si ko­ko­nai­sia nei­li­koi­ta.

Rus­kis­ta uu­nis­sa 225 as­tees­sa ja an­na jääh­tyä. Voit val­mis­taa kuor­rut­teen myös val­miik­si ma­ke­as­ta si­na­pis­ta.

VAL­MIS­TA PAIS­TO­LIE­MES­TÄ MAU­KAS KAS­TI­KE

Kin­kun pais­to­lie­mi on hyvä kas­ti­ke­poh­ja.

Täs­sä muu­ta­mia mauk­kai­ta kas­ti­ke­vaih­to­eh­to­ja:

- Lai­ta pais­to­lie­mi ja nah­ka­pa­lat kat­ti­laan. Kei­tä se­os­ta 10 mi­nuut­tia ja sii­vi­löi lie­mi. Suu­rus­ta ha­lu­tes­sa­si. Voit li­sä­tä kas­tik­kee­seen hie­man vet­tä tai ker­maa, jos pais­to­lie­mi on ko­vin suo­lais­ta. Maus­teek­si so­pi­vat eri­lai­set hil­lot ja si­na­pit.

- Maus­ta pais­to­lie­mi til­kal­la pu­na­vii­niä, ome­na­so­seel­la ja si­na­pil­la. Kei­tä noin 10 mi­nuut­tia ja sii­vi­löi lie­mi. Vii­meis­te­le til­kal­la ker­maa ja tar­kis­ta maku.

- Lai­ta 4 dl pais­to­lien­tä ja 2 dl sher­ry- tai mus­ta­he­ruk­ka­hyy­te­löä kat­ti­laan. Kuu­men­na ja li­sää jouk­koon suu­rus, 2 rkl mais­si­jau­ho­ja ja 1 dl vet­tä ohu­e­na nau­ha­na. Kuu­men­na ja vii­meis­te­le ha­lu­tes­sa­si ker­mal­la.

Lue myös:

Vaih­te­lua jou­lu­ruo­kiin? Kat­so 7 pa­ras­ta re­sep­tiä!

Par­haat glö­git ja al­ko­ho­lit­to­mat juo­mat

Jou­lun her­kul­li­sim­mat lei­von­nai­set

Poi­mi upeim­mat kat­taus­vin­kit