Perinteinen luullinen joulukinkku kuuluu monen joulupöytään. Yhä suositumpia ovat myös luuttomat ja pienemmät kinkut. Kinkku viimeistellään kuorrutteella ja tarjotaan maukkaan kastikkeen tai sinapin kera.
NÄIN SULATAT JA PAISTAT JOULUKINKUN:
1. Hanki pakastekinkku ajoissa, koska sen sulatus vie aikaa. Hitaasti ja tasaisesti sulatetun kinkun suolaus tasaantuu ja maku paranee.
2. Sulata kinkku omassa pakkauksessaan reunallisessa astiassa viileässä. Pieni kinkku mahtuu usein jääkaappiin. Isomman voi kotioloissa sulattaa esimerkiksi parvekkeella, jos ulkolämpötila on alle +6 astetta. Pakkasta ei saa olla kuitenkaan yli -5 astetta, koska muuten kinkku ei sula. Sulaminen kestää koosta riippuen 2–5 vuorokautta. Luullisen kinkun sulatus kestää kauemmin kuin luuttoman.
3. Ota kinkku huoneen lämpöön pari tuntia ennen paistamista, jotta sen sisälämpötila nousee. Ihanteellinen kinkun sisälämpötila on +4-+10 astetta ennen uuniin laittamista.
4. Poista kinkku pakkauksestaan. Jos kinkun ympärillä on verkko, älä poista sitä. Huuhtele se nopeasti tai pyyhi sen pinta kostealla paperilla. Kuivaa pinta talouspaperilla.
5. Laita kinkku kamara- eli nahkapuoli ylöspäin uuniritilälle. Työnnä paistomittari kinkun keskelle paksuimpaan kohtaan. Varmista, että paistomittari ei osu luuhun tai silavaan. Aseta mittari siten, että voit tarkkailla lämpötilaa uunin lasin läpi avaamatta luukkua. Tarkista paistomittarista kinkun sisälämpötila.
6. Nosta reunallinen uunipannu uunin alimmalle tasolle ja kaada uunipannuun vettä. Kuumenna uuni 125 asteeseen, kiertoilmauuni 100 asteeseen. Muutaman kilon kinkun tai kinkkurullan voi paistaa uunissa korkeammassakin, 150 asteen lämpötilassa.
7. Nosta kinkku ritilän kanssa uunipannun päälle kuumaan uuniin. Vaihtoehtoisesti voit kypsentää kinkun kinkkupussissa uunipellillä. Kinkku kannattaa laittaa uuniin siten, että lihaisin osa on uunin perällä.
8. Paista kinkkua uunissa, kunnes sen sisälämpötila on +75 astetta, jolloin kinkku on mehevää. Se on mureaa, kun sen sisälämpötila on +80 astetta. Lämpötila nousee vielä muutamia asteita sen jälkeen, kun kinkku on otettu pois uunista.
Paistoaikaa kuluu noin 1,5 tuntia ensimmäistä kiloa kohti ja sen jälkeen noin 1 tunti/kilo. Paistoaikaan vaikuttaa kinkun sisälämpötila ja muoto. Korkea ja paksu kinkku paistuu hitaammin kuin matala ja ohut.
Kypsän kinkun tunnistaa myös siitä, että kun poistaa paistomittarin, siitä valuva neste on kirkasta. Jos neste on punertavaa, liha ei ole vielä riittävän kypsä. Huolehdi paistamisen aikana siitä, että uunipannulla on vettä. Lisää pannulle tarvittaessa kuumaa vettä.
9. Ota kinkku pois uunista ja anna sen jäähtyä vähintään puoli tuntia ennen kuorrutusta. Peitä kinkku foliolla ja anna vetäytyä ja jäähtyä vähintään puoli tuntia ennen kuorruttamista. Ota kinkun paistoliemi talteen, sillä se on erinomainen kastikepohja.
Kuorrutus kruunaa kinkun
Poista kinkusta ennen kuorrutusta mahdollinen verkko, kamara eli nahka ja rasvakerros. Perinteinen sinappikuorrutus on helppo valmistaa.
Sekoita 1 dl sinappia ja 1/2 dl sokeria. Vaihtoehtoisesti voit kuorruttaa kinkun myös sinappi-keltuaisseoksella. Levitä kuorrutus kinkun päälle ja seulo pintaan noin 1/2 dl korppu- tai mantelijauhoja. Ruuduta pinta ja pistele koristeeksi kokonaisia neilikoita.
Ruskista uunissa 225 asteessa ja anna jäähtyä. Voit valmistaa kuorrutteen myös valmiiksi makeasta sinapista.
VALMISTA PAISTOLIEMESTÄ MAUKAS KASTIKE
Kinkun paistoliemi on hyvä kastikepohja.
Tässä muutamia maukkaita kastikevaihtoehtoja:
- Laita paistoliemi ja nahkapalat kattilaan. Keitä seosta 10 minuuttia ja siivilöi liemi. Suurusta halutessasi. Voit lisätä kastikkeeseen hieman vettä tai kermaa, jos paistoliemi on kovin suolaista. Mausteeksi sopivat erilaiset hillot ja sinapit.
- Mausta paistoliemi tilkalla punaviiniä, omenasoseella ja sinapilla. Keitä noin 10 minuuttia ja siivilöi liemi. Viimeistele tilkalla kermaa ja tarkista maku.
- Laita 4 dl paistolientä ja 2 dl sherry- tai mustaherukkahyytelöä kattilaan. Kuumenna ja lisää joukkoon suurus, 2 rkl maissijauhoja ja 1 dl vettä ohuena nauhana. Kuumenna ja viimeistele halutessasi kermalla.
Lue myös:
Vaihtelua jouluruokiin? Katso 7 parasta reseptiä!
Parhaat glögit ja alkoholittomat juomat
Joulun herkullisimmat leivonnaiset
LUETUIMMAT
LUE KOTI & KEITTIÖ
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
LUE KOTI & KEITTIÖ
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ