TEKSTI RENATE ROSENMEIER
KUVAT JES BUUSMANN
KÄÄNNÖS SIRPA PERÄMAA
Värikäs ja maukas retiisi on kasvimaiden peruskasvi ja yksi kaikkein vanhimmista viljelykasveista. Retiisi (Raphanus sativus Radicula-Ryhmä) kuuluu ristikukkaisten perheeseen ja kaalikasvien heimoon. Maanalainen juurimukula on sen syötävä osa. Joitain lajikkeita kasvatetaan myös niiden herkullisten palkojen takia, jotka sopivat erinomaisesti salaatteihin.
Retiisejä on monen muotoisia ja värisiä ja makukin vaihtelee. Niitä on pyöreitä ja pitkulaisia, väriltään ne voivat olla punaisia, punavalkoisia, keltaisia tai vaikka liiloja.
Helppo viljeltävä
Retiisi menestyy parhaiten hiukan multaisessa maassa, jonka pH on sama kuin tavallisen puutarhamullan, eli noin 6–7. Kun retiisi kasvaa hyvin, voi olla tyytyväinen kasvimaan kuntoon: silloin muutkin viljelykasvit viihtyvät.
Retiisiä voidaan kasvattaa sekä avomaalla että kasvihuoneessa. Kylvö kannattaa aloittaa aikaisin keväällä heti, kun maa on muokattu. Retiisit kasvavat nopeasti eivätkä vie paljon tilaa, minkä ansiosta niitä voidaan kylvää muiden kasvien väliin jääville paikoille. Niitä voi kasvattaa myös ruukuissa, korotetuissa penkeissä ja minikasvihuoneissa. Retiisien kasvuaika kylvöstä satoon on alle 30 päivää, joten niistä saa monta satoa kesässä.
Retiisit voi kylvää lämmitettyyn kasvihuoneeseen jo huhtikuussa ja kasvilavaan varhain toukokuussa. Aikaiset kylvöt kannattaa suojata harsokankaalla pakkasen varalta. Retiisi itää jo viiden asteen lämmössä (maan lämpötila), mutta toki ne itävät nopeammin, jos maan lämpötila on korkeampi.
Retiisit eivät ole vaativia kasvupaikan suhteen, vaan ne viihtyvät sekä auringossa että puolivarjossa. Parhaat retiisit kasvavat keväällä ja syksyllä, kun ilman lämpötila on viileän tasainen eikä ole liian kuivaa. Rapeat retiisit vaativat tasaista kastelua koko kasvukauden. Kastelu voi olla haastavaa heinäkuun helteillä, joten silloin on hyvä hetki pitää taukoa kasvatuksessa.
Kylvä, harvenna, herkuttele
Retiisit kylvetään avomaalle vajaan sentin syvyisiin vakoihin. Syvyys vaihtelee lajeittain, joten kannattaa lukea siemenpussin kyljessä oleva ohje huolella. Kylvä tiheään, sillä jos kaikki siemenet eivät idäkään, maahan ei jää tyhjiä kohtia. Harvenna ja istuta yli jääneet taimet muualle ruukkuihin tai maahan. Ne juurtuvat ongelmitta uuteen paikkaan, kunhan huolehtii kastelusta. Myös mehukkaita retiisin lehtiä voi käyttää salaateissa.
Kaikki retiisit, pitkät ja pyöreät, kasvavat todella nopeasti, joten sadonkorjuun kanssa täytyy olla tarkkana. Jos ne pääsevät kasvamaan liian kauan, niistä tulee puisevia ja maku on kitkerä. Älä koskaan päästä retiisiä kukkimaan. Uusia retiisejä kannattaa kylvää noin joka toinen viikko. Parempi saada meheviä retiisejä pitkin kesää kuin puisevia kerran kesässä. Retiisit säilyvät jääkaapissa parikin viikkoa.
’München bier’ -lajikkeella on maukkaat palot
Vanha ja erikoinen ’München bier’ -lajike on oikeastaan syysretikka (Raphanus sativus Niger-ryhmä). Niitä voi kylvää avomaalle huhti–kesäkuussa ja lämmitettyyn kasvihuoneeseen maalis–toukokuussa.
Tätä palkoretiisiä ei tarvitse kylvää montaa kertaa kasvukauden aikana, koska sen kasvuaika on pitkä, noin 60 päivää. Kasvihuoneen lämmössä ne itävät jo parissa päivässä. Avomaalla itämistä saa odotella viikon. Kylvä tavalliseen puutarhamultaan avomaalle tai ruukkumultaan kasvihuoneessa. Siemenet kannattaa kylvää kahden sentin syvyyteen noin 10 sentin välein, jotta taimia ei tarvitse harventaa. Laji kasvaa noin 60 senttiä korkeaksi.
Tuottoisa lajike tekee runsaasti somia valkoisia ja vaaleanpunaisia kukkia noin 1 ½ kuukauden välein. Kukkien kuihduttua ilmestyvät siemenpalot kasvin maanpäälliseen osaan.
Pienet, vihreät ja kirpeät palot ovat valmiita syötäviksi, kun ne ovat 5–8 senttiä pitkiä. Ne ovat herkullisia salaateissa, marinoituina ja wokkiruuissa. Palkojen maku on voimakas ja hernemäinen. Myös kukat ovat syötäviä.
Taudit ja tuholaiset kuriin
Kirpat voivat kuivana keväänä tai kesänä kuihduttaa retiisien orastavat lehdet. Keitä pietaryrtti- tai koiruoholiemi ja kastele sillä retiisipenkki. Myös tuhkaa voi kokeilla. Näin kirpat eivät uskalla tulla nakertamaan sirkkalehtiä. Myös kasvuharsoa voi käyttää.
Kaalikärpäsen toukat hakeutuvat juuristoon ja poraavat niihin reikiä. Tämän voi estää sillä, että ei kasvata retiisejä kaalien ja rucolan lähellä. Lisäksi kannattaa vaihtaa retiisien kasvupaikkaa joka vuosi. Peitä penkit harsokankaalla tai laita kasvien ympärille ruohokatetta tai kompostia.
Etanat syövät retiisien maanpäällisiä osia ja jättävät limaisen vanan reittinsä varrelle. Retiisit kannattaakin huuhdella hyvin ennen käyttöä. Laita maahan pahvinpalasia, tiiliä tai muuta, joiden alle etanat voivat piiloutua päiväksi ja joiden alta ne on helppo löytää ja poistaa. Voit suihkutella myös hiukan Ferramolia.
Rapsikuoriainen ja Rapsikärsäkäs ovat harmin aiheita, jos kasvattaa kukkia tai palkoja. Rapsikuoriaiset jahtaavat kaalikasvien keltaisia kukkia. Kukinnot voi peittää harsolla, joka pitää kuoriaiset loitolla, eivätkä ne pääse munimaan paloille. Voit myös kasvattaa muita kukkia ja kasveja, jotka ovat samankorkuisia kuin retiisit ja hämäävät siten tuholaisia.
5 x hyvä retiisilaji
‘DE DIX HUIT JOURS’
Retiisin siemenet kylvetään maahan yhden sentin syvyyteen. Kastele huolella ja peitä vaot. Retiisiä voi kylvää maaliskuusta toukokuuhun ja uudestaan taas elokuussa. Nopeakasvuinen, noin 18 päivän päästä kylvöstä voi jo nostaa upeita juureksia ruokapöytään. Retiiseissä on mukava makean kirpeä maku.
’PURPLE PLUM’
Voidaan kylvää huhtikuusta lokakuuhun avomaalle ja kasvihuoneeseen tavalliseen puutarhamultaan. Kylvösyvyys on noin yksi sentti, ja rivit harvennetaan noin 6–7 sentin välein. ’Purple Plum’ on pyöreä tummanliila retiisi, jonka sisus on vaalea. Se on mehukas, miedon makuinen ja hitusen makea. Lajikkeesta ei tule helposti puumainen, vaikkei satoa korjaisikaan heti. Valmis syötäväksi neljän–viiden viikon kuluttua.
’DATTERO ROSSO’
Retiisit kylvetään ja kasvatetaan samalla tavalla kuin ’Purple Plum’ paitsi, että kylvösyvyys on kaksi senttiä. Pitkulainen muoto ja tummanpunainen väri antavat salaatille pirteän säväyksen. Lajike on hyvin mieto ja mehukas. Valmis syötäväksi noin kuuden viikon kuluttua kylvöstä.
’ZLATA’
Lajike kylvetään kahden sentin syvyyteen ja rivit harvennetaan noin 5–6 sentin välein. Kasvihuoneeseen sitä voi kylvää jo maaliskuussa ja avomaalle huhtikuusta syyskuuhun. Kestää hyvin lämpöä, eli sitä voi kylvää myös kesällä. Maku on aika voimakas ja terävä, mutta mehukas. Muoto muistuttaa hiukan pientä naurista. Valmis syötäväksi noin kahdeksan viikon kuluttua kylvöstä.
’FRENCH BREAKFAST’
Soikea retiisi muistuttaa eniten meille tutuinta retiisiä. Lajike on vanha, peräti vuodelta 1865. Sitä kylvetään maaliskuusta elokuulle puolen sentin syvyyteen, ja taimet harvennetaan noin kolmen sentin etäisyydelle toisistaan. Maku on mieto ja raikas. Kasvuaika on noin 24 vuorokautta. Anna yksittäisten kasvien kasvaa niin, että ne kukkivat, koska niissä on paljon mettä ja siitepölyä mehiläisille.
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2