TEKSTI ANNA HEDEGAARD / VALLING.COM
KUVAT JAKOB VALLING
SUOMENNOS CAMILLA RENVALL
KURPITSA VAATII RAVINTEITA JA VETTÄ
Kurpitsa viihtyy ravinteikkaassa, läpäisevässä maassa aurinkoisella tai puolivarjoisalla paikalla. Ennen vanhaan kurpitsat kasvatettiin avokompostin päällä, missä ne saivat runsaasti ravinteita ja mahtuivat köynnöstämään ympäriinsä. Se tarvitsee paljon tilaa, ja yksi kurpitsantaimi voi levitä laajalti ja tuottaa paljon hedelmiä. Kurpitsa kasvattaa suuret, tiheästi kasvavat lehdet. Valtava kasvi tarvitsee runsaasti vettä, joten kastelusta on huolehdittava. Kun lehdet alkavat alkusyksystä kuihtua, suuret kurpitsat kurkistavat esiin. Kurpitsan voi antaa myös kiivetä säleikköä pitkin. Tämä rajoittaa kurpitsojen kokoa ja luo tiheästi kasvavan, komean viherseinän.
NÄIN KURPITSA ONNISTUU
Voit aloittaa vaikka siitä, että otat kurpitsan siemeniä talteen esimerkiksi nyt syksyllä. Kuivata siemenet hyvin ja säilö ne esimerkiksi suodatinpussiin suljettuina. Kurpitsansiemenet säilyvät parhaiten kuivassa ja viileässä paikassa. Osan siemensadosta voit paahtaa ja syödä esim. salaateissa. Voit myös ostaa siemenet keväällä.
Kylvä kurpitsat toukokuussa. Kylvä kaksi siementä halkaisijaltaan 12–13 cm:n ruukkuun. Aseta ruukku kasvihuoneeseen tai ikkunalaudalle. Mikäli molemmat siemenet itävät, poista pienempi. Mikäli haluat, istuta se toiseen ruukkuun. Istuta kurpitsat ulos kesäkuussa, kun yöpakkaset ovat menneet ohitse, sillä lehdet vioittuvat herkästi kylmässä.
Taimet pitää karaista ennen istuttamista. Kun ne ovat kasvattaneet ensimmäiset 3–4 oikeaa lehteä, vie ne ensin ulos päivittäin ja aseta ne varjoon suojaisaan paikkaan. Karaisun jälkeen voit istuttaa taimet kasvupaikalleen, ravinteikkaaseen, läpäisevään maahan. Istuta kurpitsa tuulelta suojaan ja mieluusti pilvisenä päivänä. Katkaisemalla pääverson saat kasvin haaromaan, mikä lisää satoa.
Jos ilma on istuttamisen jälkeen tuulinen ja viileä, suojaa taimet harsolla tai läpinäkyvällä muovilla. Varo, etteivät taimet katkea tyvestään. Pienet taimet kärsivät kylmästä, mutta muuten pohjoisessa menestyvät lajikkeet sietävät viileää säätä. Hallan uhatessa syksyllä kasvi on hyvä peitellä vaikkapa moninkertaisin harsoin, sanomalehdin tai peitoin.
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2