TEKSTI MARIIA SARILO
KUVAT KIRSI-MARJA SAVOLA
MIKÄ: 2H + K, 58 m2 MISSÄ: Helsingin Vallilassa TÄÄLLÄ ASUU: Muotoilija Teppo Lakaniemi eli Tebian
Kun Teppo Lakaniemi kävi ostamassa Sitsin sohvaa Vepsäläiseltä, hän sanoi silloiselle puolisolleen olevansa itse tuotteineen joskus samassa paikassa. Päämäärä toteutui tänä kesänä. Corbus S -hylly on Tebianin Greatest Hits -mallistosta.
Teppo Lakaniemen kodissa on vääränvärinen lattia.
Se on sävyä F688, mutta kun lattia oli jo maalattu, Lakaniemi tajusi, että olisi sittenkin pitänyt valita sävy F689. Kukaan muu tuskin huomaa eroa, mutta harmittelu kertoo jotain asunnon omistajasta, joka tunnetaan paremmin puuseppä ja suunnittelija Tebianina. Tämä on nimittäin todella pedantti.
Teppo Lakaniemi on itse hitsannut polkupyörän etuhaarukan BMX-henkiset korvakkeet, sillä mistään ei löytynyt oikeanlaista haarukkaa valmiina. Myös poljinten strapit eli hihnat hän teki itse.
Kotoa voisi antaa muutaman muunkin esimerkin: seinälle nostetun läpimustan polkupyörän etuhaarukassa on itse hitsatut BMX-henkiset korvakkeet, sillä mistään ei löytynyt oikeanlaista haarukkaa valmiina. Myös poljinten strapit eli hihnat on tehty itse. Tebian rakentelee pyöräänsä silloin, kun ei ole muutakaan tekemistä.
– Eli ei milloinkaan, kiireinen suunnittelija naurahtaa.
Tom Dixonin kirjatuet ovat fossilisoitunutta puuta. Corbus S -hyllyyn Teppo on töistään kaikkein tyytyväisin. Siinä on hänestä hyvä rytmi. Bowers & Wilkins -kaiutin on kodin käytetyimpiä esineitä.
Toiseksi: kun putkiremonttifirman miehet asensivat WC-istuimen 20 millimetriä väärään paikkaan, Lakaniemi pisti miehet siirtämään istuimen oikealle paikalle.
– Niillä meni varmaan niin hermot muhun.
Mutta ilman moista tarkkuutta tuskin olisi mahdollista rakentaa Tebianille tyypillisiä, rakenteeltaan erikoisia huonekaluja.
Pitkän miehen on helppo löytää kyljelleen käännetystä rivistä oikea kirja. Seinävalaisin on ranskalaisen Lampe Grasin malli 214.
Suunnittelijan etsikkoaikaa
Teppo Lakaniemen tie muotoilijaksi ei ole ollut ihan perinteinen. Hän opiskeli kirjanpainajaksi, alalle, jossa ei ole tehnyt päivääkään töitä. Rakenteli sitten kymmenkunta vuotta lavasteita ja toimi rekvisitöörinä enimmäkseen mainoksissa.
Ennen tuotantoa Teppo Lakaniemi testaa huonekaluja usein kotonaan. Protean-senkki on mallistossa mutta silkinsileäksi hiottu pölkkyrahi tehty vain itselle.Tv:n yläpuolella on Sami Havian työ. Oikealla Jenni Ridanpään T-paitaprintti.
Rekvisitööri oli se, joka haali mainosta varten pakettiautollisen puutarhatonttuja tai kiipesi katolle kaatamaan ämpärillisen sentin kolikoita näyttelijän niskaan. Kerran Englannista tilattiin erikoismies tekemään mainosta varten oluen pintaan täydellinen vaahto. Seuraavana päivänä kallis erikoismies oli poissa, mutta vaahtoa tarvittiin edelleen. Niinpä kekseliäs Lakaniemi kävi lainaamassa maskeeraajalta muotovaahtoa. Kaamokselle ei taitavakaan tiimi voinut mitään, ja Inarinjärven jäälle lennätetty nimekäs ohjaaja jäi ilman haluamaansa paahtavaa aurinkoa.
– Työ ei ollut tylsää, mutta raastavaa. Jos oli rakennettu kuvauksia varten punainen keittiö, ja illalla yhdeksältä tuli ilmoitus, että ohjaaja haluaakin aamuksi sinisen keittiön, niin se tehtiin.
ccSami Viljannon maalaus "Ja teutonit käkättää" esittää Teppo Lakaniemelle ”journalismin huippuhetkeä”: Sasha Remlingiä haastattelemassa ysärimusiikin suuruutta, Scooter-yhtyettä MoonTV:llä.
Halu tehdä jotain omaa kasvoi, ja Teppo Lakaniemi päätti toteuttaa haaveensa, suunnitella ja rakentaa mittatilaustyönä huonekaluja. Puolivahingossa hänestä tuli myös korumuotoilija, kun hän keksi ripustaa huonekaluihin lisäämänsä .Tebian-laatan ketjuun.
Ennen nykyistä uraansa Teppo Lakaniemi rakensi kymmenkunta vuotta lavasteita ja teki kuvausavustajan töitä. Norsupoika on sahattu erään levynkannen kuvausten lavasteesta.
Se saa, ken tahtoo
Kivitalo Vallilassa oli valmistuessaan 1929 Helsingin suurin. Asunto on mukava ja verstas sekä cross training -sali lähellä. Teppo Lakaniemi on viihtynyt kaksiossaan jo kymmenen vuotta.
Sisustuksessa osa on itse tehtyä, osa saatua ja osa sitkeästi metsästettyä (kumma, miten vaikeaa on löytää puinen musta kenkälusikka!). Ja sitten on muutama silkalla tahdonvoimalla hankittu aarre, kuten yöpöydän himmeäksi harjattu valaisin.
Ensimmäisen kerroksen asunnosta voi seurata Vallilan katuelämää. Lueskelunurkkauksen graafinen juliste on Jenni Ridanpään T-paitaprintti ja valokuvateos on Arman Alizadin.
Teppo näki valaisimen erään liikkeen ikkunassa lomaillessaan kesällä Milanossa. Kotiin päästyään hän koetti löytää valaisimen, mutta malli oli niin uusi, ettei sitä ollut vielä myynnissä. Kun valmistaja ei vastannut sähköposteihin, soitto tehtaalle Espanjaan selvitti, että Tepon vanha asiakas toimii valaisinmerkin edustajana.
– Sanoin, että nyt on tällainen case, että haluaisin kaksi valaisinta mustana, ja tarvitsisin ne nyt heti.
Teppo työskentelee kotonakin, kun inspiraatio iskee.
Jonkin ajan kuluttua Tepon tuttu kertoi huonot uutiset: valaisimia ei yksinkertaisesti ole kuin kaksi mallikappaletta, jotka Teppo oli Milanossa nähnyt. Siitä hän oli yli 30 puhelua soitettuaan melko varma.
Niinpä Teppo kaivoi esiin liikkeen ikkunasta läpi räppäämänsä valokuvan. Ikkunassa olevan heijastuksen avulla hän sai selville vastapäisen kaupan nimen, ja onnistui löytämään nimen perusteella oikean kadun ja Google Streetviewn avulla valaisinten olinpaikan. Ja kas: kuvanottohetkellä Tepolla on yöpöydällään Vibianin Mayfair-valaisin. Se vaihtuu myöhemmin mustaksi. Juttu kertoo ainakin kolme asiaa. Teppo Lakaniemi on melkoinen tarinankertoja, asiakas oli ilmeisen tyytyväinen ja periksi ei anneta.
– Jos olen jotain päättänyt saada, niin saan sen myös.
Keittiöremontti odottaa sopivaa hetkeä. Suunnitelma on jo olemassa.
Lasten leikkiä
Eteisen seinälle on ripustettu puinen taulu, jonka keskellä on aseen muotoinen aukko. Se muistuttaa lapsuuden leikeistä. Kun Teppo Lakaniemi oli alle kouluikäinen porvoolaispoika, hänen isänsä rakensi talon. Työkaluja oli paljon eikä poikaa kielletty koskemasta niihin. Ensimmäiset työt olivat puupyssyjä. Sitten syntyi deluxe-maja varaston kattotuolien päälle ja betonista ja harkkotiilistä tehty avaruusalus. Kun Coca-Cola -jojot tulivat muotiin, Teppo sorvasi autotallissa puusta jojoja, joihin kieputti langat porakoneella. Mutta tekeminen ei rajoittunut puuhun.
– Siitä tehtiin, mitä oli saatavilla. Faija oli töissä Karhun tehtaalla Kerkkoossa, jossa rakennettiin silloin vielä voimisteluhevosia, ja toi joskus töistä mukanaan nahkaa. Tein siitä käsilaukkuja, joita äiti myi työkavereilleen. Olin ehkä kymmenvuotias.
Sänky on ensimmäisiä Tebian-huonekaluja. Tuukka Kosken valokuvassa on mystinen tunnelma. Lintuvalaisinta valmistaa Hommin. Musta vaaterivistö ei ole lavaste, Teppo Lakaniemi pukeutuu aina mustiin oman merkin vaatteisiin. Ajatus Lift-vaatetelineeseen syntyi kuntosalin painonnostotelineen alla. Maalaus on Hanna Helaterän ja Mayfair-valaisin Vibian uutuus.
Inspiroivin paikka oli mummolan vintti, jonne kannetuissa vankkureitten osissa ja muissa ihmeissä riitti tutkittavaa ja rakenneltavaa.
Sama ennakkoluuloton meno jatkui lavastetöissä. Eikä Teppo juuri rajoita repertuaariaan Tebianinakaan. Vaikka hänet on opittu tuntemaan erityisesti puuseppänä, hän yhdistelee huonekaluissaan materiaaleja puusta nahkaan ja metallista marmoriin. Eikä toisaalta malta pysyä huonekaluissa: vuonna 2013 hän perusti oman vaatemerkin, jonka kaikki vaatteet ovat mustia.
Suunnittelijan työpöytä on jämptisti järjestyksessä. Arran Gregoryn eläinhahmossa ja Constantin Grcicin Magisille suunnittelemassa tuolissa on samaa särmää kuin Tebianin töissä. Shoji Katon teos on tehty millimetripaperille.
Alun perin hän teki jokaisen tuotteensa omin käsin ja räätälöi ne asiakkaille. Vähitellen omaa mallistoa kertyi kuitenkin niin paljon, ettei joka toimeksiantoon tarvitse enää keksiä pyörää uudelleen. Tai suunnikasta – Tebianin huonekaluissa ei nimittäin ikinä nähdä pyöreitä muotoja.
Keittiön pöytä on nollakappale Teppo Lakaniemen Lapin yliopiston kahvilaan suunnittelemasta Lyolpöydästä. Tuolit ovat lapsuudenkodista ja valaisin Upon tehtailta, missä Tepon isosisä oli konesuunnittelijana. Ikkunalaudan hienon metallikorin on tehnyt Tepon isä.
Teposta Tebianiksi
Nykyään Teppo Lakaniemi keskittyy yhä enemmän prototyyppien suunnitteluun ja valmistukseen, mutta tilaustöiden tekeminen on edelleen tärkeää. Ideat kehittyvät huonekaluiksi kirjaimellisesti laittamalla tikkuja ristiin. Kodin työpöydällä seisoo rivi erimuotoisia puupalikoita, joilla voi heti ajatuksen syntyessä testata sitä. Sellainen Teppo Lakaniemi on: työnarkomaani kotonakin.
Mutta miten kummassa Teposta tuli Tebian? Taiteilijanimi on vanhaa perua. Nuorena sällinä Teppo Lakaniemi perusti kavereineen lumilautamedian, johon teki reportaaseja. Lautailureissut olivat melkoista rälläystä ja lehden motto oli ”turha maksaa turhasta”. Juttuja varten syntyi alter ego Tebian Lagerlöf, kirjailija Selma Lagerlöfin kuvitteellinen ranskalainen poika. Lautailu ja reportterinhommat jäivät, mutta nimi tarttui.
LUETUIMMAT
LUE KOTI & KEITTIÖ
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
LUE KOTI & KEITTIÖ
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ