Artikkeli

Oh­jeet ja tyy­li Suvi Rüster

Muhkeassa vuokapullassa maistuvat kermakaramellit, appel­sii­ni­tuo­re­juusto ja kinuski

Tämän pullan salaisuus on pehmeissä kerma­ka­ra­mel­leissa. Ne maistuvat pullan sisällä mukavan tahmeina sattumina. Täytteeksi levitetty appel­sii­ni­tuo­re­juusto raikastaa makeutta, ja kinuski taas viimeistelee tämän ihanan pullaherkun.

Ker­ma­ka­ra­mel­li­pul­la­kak­ku

2 t • help­po • 12 e

12 pa­laa

Tai­ki­na:

2 ½ dl mai­toa

25 g tuo­re­hii­vaa

1 dl so­ke­ria

1 rkl jau­het­tua

kar­de­mum­maa

¾ tl suo­laa

1 ka­nan­mu­na

noin 7 dl veh­nä­jau­ho­ja

75 g huo­neen­läm­pöis­tä voi­ta

Täy­te:

150 g ap­pel­sii­ni­tuo­re­juus­toa

2 dl peh­mei­tä ker­ma­ka­ra­mel­le­ja, esi­mer­kik­si Omar

Voi­te­luun:

1 ka­nan­mu­na

Pin­nal­le:

1 dl man­te­li­las­tu­ja

Ki­nus­ki:

1 dl kuo­hu­ker­maa

1 dl fa­rii­ni­so­ke­ria tai val­mis­ta ki­nus­ki­kas­ti­ket­ta

ri­paus suo­laa

1. Ota voi huo­neen­läm­pöön puo­li­sen tun­tia en­nen lei­po­mis­ta. Se­koi­ta hii­va kä­den­läm­pöi­seen mai­toon. Li­sää so­ke­ri, kar­de­mum­ma ja suo­la. Li­sää muna ja vat­kaa ta­sai­sek­si. Li­sää puo­let jau­hois­ta ja peh­meä voi puu­haa­ru­kal­la se­koit­ta­en. Li­sää jau­ho­ja vä­hi­tel­len koko ajan vai­va­ten, kun­nes tai­ki­na tun­tuu kim­moi­sal­ta ja ir­toi­lee kul­hon reu­nois­ta, mut­ta on vie­lä peh­me­ää. An­na ko­ho­ta lei­vin­lii­nan al­la 30 mi­nuut­tia.

2. Leik­kaa ker­ma­ka­ra­mel­lit pie­nik­si kuu­ti­oik­si.

3. Kaa­da tai­ki­na ke­vy­es­ti jau­ho­te­tul­le pöy­däl­le. Pai­ne­le il­ma­kup­lat pois. Kau­li tai­ki­na suo­ra­kai­teen muo­toi­sek­si ja pari sent­tiä pak­suk­si le­vyk­si. Le­vi­tä pääl­le ap­pel­sii­ni­tuo­re­juus­toa ja ker­ma­ka­ra­mel­le­ja. Kään­nä tai­ki­na­le­vy rul­lal­le. Leik­kaa rul­las­ta ir­to­poh­ja­vuo­an (Ø 22 cm) reu­nan kor­kui­sia pa­lo­ja.

4. Kiin­ni­tä lei­vin­pa­pe­ri ir­to­poh­ja­vuo­an poh­jan ja reu­nan vä­liin. Voi­te­le reu­nat ke­vy­es­ti voil­la tai öl­jyl­lä. Nos­ta tai­ki­na­rul­lat leik­kaus­pin­ta ylös­päin vuo­kaan vie­ri vie­reen. Vuo­an kes­kel­le ei tar­vit­se lait­taa tai­ki­na­pa­lo­ja, sil­lä pul­lat ko­ho­a­vat vuo­an si­säl­lä pais­tet­ta­es­sa ja täyt­tä­vät kes­ki­koh­dan. Pei­tä vuo­ka lei­vin­lii­nal­la. An­na ko­ho­ta 30 mi­nuut­tia.

5. Kuu­men­na uu­ni 200 as­tee­seen. Voi­te­le vuo­ka­pul­la ka­nan­mu­nal­la. Ri­pot­te­le pääl­le man­te­li­las­tu­ja. Pais­ta uu­nin kes­ki­ta­sol­la noin 30 mi­nuut­tia.

6. Mit­taa ki­nus­kia var­ten kat­ti­laan ker­ma ja fa­rii­ni­so­ke­ri. Kie­hau­ta ja kei­tä kes­ki­läm­möl­lä 5–10 mi­nuut­tia, kun­nes ki­nus­ki pak­suun­tuu. Maus­ta ri­pauk­sel­la suo­laa.

7. Ir­ro­ta vuo­ka pul­lan ym­pä­ril­tä ja nos­ta pul­la tar­joi­lu­lau­ta­sel­le. Va­lu­ta pääl­le ki­nus­kia.