Mies nikkaroi kasvihuoneeseen Maijan toivomat isot ovet, jotka saa kunnolla auki tuuletusta varten. – Pinterestiä selailtiin ja haettiin ideoita toteutukseen. Ovista tuli tosi kivat, Maija kiittelee. Runko haluttiin jättää puun-sävyiseksi. Ajan mittaan se harmaantuu.
Nette Grön kuvat Anna Wallendahr
Yleensä Maija Lehtisen kevät- ja kesäkuukaudet ovat kiireisiä, sillä se on häiden aikaa. Keväällä 2020 Maijan asiakkaat peruivat häitään, kukkatilauksiaan ja stailauksiaan, kun koronavirus alkoi jyllätä. Maijan kalenteri tyhjeni ensi kertaa vuosiin, kuten monella muullakin.
Salolainen Maija Lehtinen suhtautuu kukkiin intohimoisesti. Hän sitoo hääkimppuja ja erilaisia sesongin kukka-asetelmia, somistaa ja koristelee juhlatiloja ja pitää pienimuotoisia kukkiensidontakursseja.
Kun kaikki pyyhkiytyi koronakeväänä pois, Maija tarttui unelmaan, joka oli odottanut vuoroaan jo vuosia.
– Haaveilin aina, että voisin itse kasvattaa leikkokukkia sidontatöihini.
Eri lajikkeiden sävyt ovat Maijalle todella tärkeitä, kun hän suunnittelee juhlatilojen kokonaissomistusta ja koristelua.
KEVÄÄN KANSSA KILPAA
Kasvihuone, vaikka pienikin, olisi tarpeen kukkien esikasvatusta varten. Oman talon pienessä pihassa oli sopiva paikka. Kotipihalla voisi tehdä viljelykokeiluja eri lajeilla, mutta varsinaiseen kukkatuotantoon se on liian pieni.
Maija pyysi neuvoa kasvihuoneita tuntevalta puutarhuriystävältään ja koetti löytää metallirunkoisen valmiin kasvihuoneen. Sinä keväänä ne olivat kuitenkin menneet kuin kuumille kiville, sattuneesta syystä.
Maija totesi, että jos haluaa kesäksi kasvihuoneen, se on parasta rakentaa itse. Mies lupasi hoitaa rakennustyön.
Vanhoille kasvatuslaatikoille nikkaroitiin uudet kehykset. Yrteistä osan Maija kasvatti siemenestä, osan osti taimina.
VANHOISTA PARVEKELASEISTA KASVIHUONE
Maija pyydysti Tori.fi:stä joukon käytettyjä parvekelaseja, joiden mittoihin kasvihuoneen rakennetta ruvettiin suunnittelemaan. Kahdeksanneliöisenä kasvihuone on niin pieni, ettei sille tarvittu rakennuslupaa.
Maapohjaa muokattiin, alle tuli suodatinkangas ja sorakerros, ja lattiaksi Maija halusi kalanruotokuvioon ladotut tiilet. Lattian routaeristystä pohdittiin, mutta puutarhuriystävän näkemys oli, että siitä ei ole sanottavaa hyötyä, ja se saattaa eristää myös maasta nousevaa lämpöä, jota alkukesällä tarvitaan.
Kun lasit ja materiaalit oli saatu tontille, kasvihuone alkoi nousta nopeaan tahtiin. Lattiaan ei valitettavasti löytynyt vanhoja tiiliä, mutta Maija hankki sen sijaan kapeita betonikiviä ja latoi lattian niistä.
Samalla tuli uusittua pihalaatoitustakin, ja kasvihuoneen viereen perustettiin alue viljelylaatikoille. Niiden väliset käytävät täytettiin valkoisella koristekivellä.
Kasvihuone oli alkukesän leikkokukkataimien lasten-huoneena ja laboratoriona. Loppukesästä Maija kasvatti siellä kurkkua, tomaattia, yrttejä ja muita hyötykasveja, kun tilaa vapautui. Osan taimista hän osti valmiina, mutta kasvatti kurkut ja yrtit siemenestä.
ISOT PARIOVET
Kasvihuone valmistui toukokuun puolivälin jälkeen. Sen yksinkertainen muoto miellytti Maijaa. Hän sai toivomansa isot ovet, jotka saa kunnolla auki tuuletusta varten. Puurunko jätettiin käsittelemättä, se saa harmaantua ajan mittaan. Maanvaraiset osat ovat kyllästettyä puuta, joka ei lahoa.
– Kun näin kasvihuoneen valmiina, tuntui kyllä hyvältä – siitä tuli juuri sellainen kuin olin ajatellut, oikeastaan vielä parempikin.
Sisustusvaihe oli Maijan mielestä tosi kiva, kun sai ruveta miettimään, mitä kasvihuoneeseen tulee ja millä tavalla tavarat asetellaan esille.
Kaiken tarvittavan hän löysi omista varastoistaan. Istutuspöytä oli, ja vanhoille istutuslaatikoille tehtiin puiset suojalaidat, jotta saatiin yhtenäinen ilme.
– Terrakottaruukkuja sain hakea äidin autotallista, mihin niitä olikin kertynyt vaikka kuinka paljon.
DAALIASTA TSINNIAAN
Omien leikkokukkien kasvatuskokeilu saattoi alkaa. Kasvihuoneessa itivät esimerkiksi daaliat, kosmoskukat, tuoksuherneet, tsinniat ja kiinanasterit.
– Kasvatin siemenestä myös eukalyptuksia. Ne saakin kylvää jo varhain keväällä.
Ulkolavoilla alkoi nousta tuoksuhernettä, skabiosaa eli törmäkukkaa, silkkiunikkoja ja jänönhäntää – sitä Maija kasvatti kuivatettavaksi. Lavoille tuli myös tähtiputkea ja vähän olkikukkaa.
kasvihuoneen aurinkoisella seinustalla viihtyvät pitkiksi hujahtaneet eukalyptukset ja hääkimppuihin käytettävät ruusut.
KOKEILUT MENESTYVÄT
Leikkokokeiluissa esimerkiksi kosmoskukka osoittautui hyväksi kasvatettavaksi.
– Kasvatin suurimman osan kosmoksia siemenestä. Se kestää leikkokukkana yllättävän hyvin. Tein testejä, jätin sitä asetelmiin ja maljakkoon pitkäksi aikaa. Kosmokset olivat melkein kestävimpiä kaikista kukistani.
Maija kuvaa sidontatyyliään luonnolliseksi ja runsaaksi. Hän haluaa, että asetelmissa ja kimpuissakin on puutarhamaista vapautta.
– Tuotan hempeän sävyisiä ja valkoisia kukkia siksi, että teen enimmäkseen hääkukkia. Kaikki sopii yhteen, kun sävyt ovat mietittyjä kylvöstä lähtien.
Pöytäasetelmaan hän yhdistää esimerkiksi komeita daalioita, jotain herkempää, paljon vihreää ja runsautta. Mieluiten hän käyttää luonnonmateriaaleja ja lähellä kasvatettuja kukkia. Pelkästään kotimaista kukkamateriaalia ei kuitenkaan riitä floristin tarpeisiin, koska Suomen kasvukausi on niin lyhyt.
häästailaukseen voi kuulua koko tilasuunnitelma – kattaus, kukat, hääkatos, vihkikaari tai kukkaseinä. Kimpussa on tsinniaa, tuoksuhernettä, ruusua, kosmoskukkaa ja luonnonkasveja.
OMA KUKKAPELTO
Yksi koronavuoden vaikutuksista oli, että Maija hakeutui opiskelemaan kukkien viljelyä etsittyään ensin itsenäisesti tietoa mistä vain sai.
– Aloitin loppuvuodesta 2020 opinnot Paimion Livia-ammattiopistossa, koulutusohjelma on leikkokukkien tuottaminen avomaalla.
Aluksi oli opiskeltava etänä, mutta pian Maija pani innostavan ja konkreettisen hankkeen vireille.
– Perttelissä kymmenen kilometrin päässä, ystävän maatilalla on minulle varattu täksi kesäksi peltokaistale kukkia varten. Esikasvatan jo taimia kasvihuoneessa ja siirrän ne ulos kesäkuun puolessavälissä.
Maijan pellolle tuli daalioita, hempeitä kosmoksia, koristeellisia tsinnioita, kiinanastereita, sirosudenporkkanaa, rentoja tuoksuherneitä ja paljon muuta.
Loppukesällä 2021 Maija pääsi keräämään kukkia sidontatöihin ja kimppuihin omalta pellolta.
– Saan olla kiitollinen koronakeväälle, että tällainen mahdollisuus tuli. Muuten olisin ollut kiinni muissa töissä enkä olisi hakeutunut opiskelemaan. Kasvatuskokeiluista sain uutta inspiraatiota ja laajensin toimenkuvaani.
Osan kosmoksista Maija esikasvatti ja osan kylvi suoraan siemenenä maahan, ja kumpikin kasvoi hyvin, suorakylvetty melkein paremmin. – Tuntuu, että kosmoskukka on tosi monen suosikki, ja se soveltuu hyvin lähikukaksi ja kimppuihin.
Katso Maijan kukkastailauksia Instagramissa @littlegreenfactory ja @littleweddingfactory
Kasvihuone
Salossa omakotitalon pihassa, 8 m2
Kasvattaja Maija Lehtinen,
Floral Designer, leikkokukkaviljelijä, hääsuunnittelija ja catering-yrittäjä.
IG @littleweddingfactory ja @littlegreenfactory
MAIJAN NEUVOT
KASVIHUONEEN PERUSTAJALLE
• Kastelujärjestelmää kannattaa miettiä, se helpottaa kovasti hoitamista. Havahduin itse tähän, kun alkukesä oli kuuma!
• Kasvihuoneessakin on hoitamista, siihen kannattaa varautua.
• Olen istuttanut paljon ruukkuihin. Se on siitä kätevää, että kasveja voi nostaa sisään, jos sää kylmenee, ja kasville on helppo löytää sopiva kasvupaikka kokeilemalla.
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2