Sirpa Lehmus LKV, myyntijohtaja Kiinteistömaailma Espoo Confidence m2 Oy LKV
Koti ja keittiö 6-7/2014
Kuva Ari Lahti
Omakotitalon kaupassa noudatetaan maakaaren säännöksiä, joiden mukaan myyjällä ei ole velvollisuutta, mutta ei myöskään oikeutta korjata virhettä. On siis täysin ostajan päätettävissä, miten hän haluaa menetellä. Toki ostaja ja myyjä voivat yhteisesti sopia, että myyjä korjaa virheet. Kiinteistössä on laatuvirhe, jos kiinteistö ei ole ominaisuuksiltaan sellainen kuin on sovittu. Edelleen kiinteistössä on virhe, jos myyjä on ennen kaupan tekemistä jättänyt ilmoittamatta ostajalle rakennuksen kuntoon liittyvästä ominaisuudesta ja laiminlyönnin voidaan olettaa vaikuttaneen kauppaan. Kiinteistössä on virhe myös, mikäli se salaisen virheen vuoksi poikkeaa laadultaan merkittävästi vastaavista kiinteistöstä, kun otetaan huomioon muun muassa kauppahinta.
Ostajan on myös tarkastettava kohde, eli hän ei voi jättäytyä vain myyjän antamien tietojen varaan. Kuntokartoitukset ja kosteusmittaukset eivät vähennä myyjän vastuuta piilevistä virheistä. Tarkastuksessa havaittuihin virheisiin ei ostaja voi normaalitapauksessa vedota. Ostaja ei voi vedota virheenä seikkaan, josta hän on ollut tietoinen kauppaa tehtäessä.
Kiinteistön myyjä vastaa kaupan jälkeen viiden vuoden ajan kiinteistössä ilmenevistä laatuvirheistä. Maakaaren mukaan ostaja ei saa vedota virheeseen, ellei hän ilmoita virheestä ja virheeseen perustuvista vaatimuksistaan kohtuullisessa ajassa siitä, kun hän havaitsi virheen tai, kun hänen olisi pitänyt se havaita.
Jos myyjä on menetellyt kunnianvastaisesti ja arvottomasti tai törkeän huolimattomasti, ostaja voi vaatia seuraamuksia, vaikka viiden vuoden määräaika olisi jo kulunut umpeen tai vaikka hän ei olisi ilmoittanut virheestä kohtuullisessa ajassa. Kohtuullista aikaa ei ole laissa tarkem-min määritelty, mutta oikeuskäytännössä kohtuullisena aikana on pidetty 4–7 kuukautta.
Reklamaatio tulee vahvistaa kirjallisesti. Reklamaatiossa on ilmoitettava virheestä ja vaatimuksista. Eli on ilmoitettava, miltä osin kiinteistö on virheellinen ja vaatiko ostaja tästä johtuen hinnanalennusta, kaupan purkamista ja/tai vahingonkorvausta.
Jos kiinteistössä on virhe, jonka korjaaminen aiheuttaa ostajalle ennakoimattomia kustannuksia, hän on maksanut kohteesta liian suuren kauppahinnan. Ostaja ei voi yleensä saada hinnanalennuksena kaikkia korjauskustannuksia vaan osa jää ostajan vastattavaksi niin sanottuna tasonparannuksena.
Hinnanalennuksen lisäksi myyjä voi joutua maksamaan vahingonkorvausta ostajalle. Vahingonkorvausta ei voi saada salaisesta (piilevästä) laatuvirheestä. Myyjä voi joutua vahingonkorvausvelvolliseksi, jos hän on salannut ostajalta tietoja tai hänen olisi pitänyt ymmärtää ilmoittaa virheestä tai epäilyksistään. Vahingonkorvauksena voivat tulla korvattavaksi muun muassa ylimääräiset asumiskustannukset, jos ostaja joutuu muuttamaan pois kohteesta korjaustöiden ajaksi.
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2