Artikkeli

Koti ja Keit­tiö 4/2006

Mascar­po­ne­mar­ja­jäätelö ja balsa­mi­co­sii­rappi

Mittaa maito ja kerma kattilaan. Halkaise vaniljatanko ja raaputa siemenet maito-kermaseokseen. Kiehauta seos...

4 dl täys­mai­toa

2 dl kuo­hu­ker­maa

1 va­nil­ja­tan­ko

5 kel­tu­ais­ta

1 1/2 dl so­ke­ria

1 prk (250 g) mas­car­po­ne­juus­toa

150 g pa­kas­te­mus­ti­koi­ta

150 g pa­kas­te­man­si­koi­ta

Bal­sa­mi­co­sii­rap­pi:

2 dl so­ke­ria

3 rkl bal­sa­mi­vii­nie­tik­kaa

2 dl vet­tä

1. Mit­taa mai­to ja ker­ma kat­ti­laan. Hal­kai­se va­nil­ja­tan­ko ja raa­pu­ta sie­me­net mai­to-ker­ma­se­ok­seen. Kie­hau­ta seos.

2. Vat­kaa jää­kaap­pi­kyl­mät kel­tu­ai­set ja so­ke­ri vaa­le­ak­si vaah­dok­si. Kaa­da kuu­ma ker­ma­se­os kel­tu­ais-so­ke­ri­vaah­toon koko ajan vat­ka­ten. Kaa­da seos ta­kai­sin kat­ti­laan ja kuu­men­na mie­dol­la läm­möl­lä sa­mal­la koko ajan pal­lo­vat­kai­mel­la se­koit­ta­en, kun­nes seos sa­os­tuu, noin 10 mi­nuut­tia. Jääh­dy­tä jää­te­lö­mas­sa täy­sin kyl­mäk­si.

3. Val­mis­ta sil­lä ai­kaa bal­sa­mi­co­sii­rap­pi. Mit­taa ai­nek­set kat­ti­laan ja kei­tä 5–10 mi­nuut­tia, kun­nes seos on sii­rap­pi­mais­ta. Jääh­dy­tä.

4. Se­koi­ta kyl­mään jää­te­lö­mas­saan mas­car­po­ne­juus­to. Käyn­nis­tä jää­te­lö­ko­ne ja kaa­da mas­sa ko­nee­seen. An­na ko­neen käy­dä noin 30–45 mi­nuut­tia. Li­sää lop­pu­vai­hees­sa koh­mei­set mus­ti­kat ja pie­nem­mik­si pa­loi­tel­lut man­si­kat tai pyö­räy­tä mas­san jouk­koon kä­sin.

5. Lu­si­koi peh­meä jää­te­lö suo­raan tar­joi­lu­kul­hoi­hin ja va­lu­ta pääl­le bal­sa­mi­co­sii­rap­pia.