Artikkeli

Photography: Reetta Pasanen

San­na Ke­kä­läi­nen

Marengilla kuorrutettu bataattikakku on juhlapöydän kaunotar

Tämä pehmeä, pähkinöillä ja kardemmummalla maustettu bataattikakku on kuin tutun porkkanakun juhlavampi versio. Väliin ja päälle levitetään italialaista marenkia.

Ma­ren­gil­la kuor­ru­tet­tu ba­taat­ti­kak­ku

40 min + kyp­sen­tä­mi­seen ja jääh­ty­mi­seen 1 t 30 min • hie­man työ­läs • noin 19 e

noin 12 pa­laa

4 dl ba­taat­tia raas­tet­tu­na

200 g huo­neen­läm­pöis­tä voi­ta

3 dl fa­rii­ni­so­ke­ria

3 ka­nan­mu­naa

3 ½ dl veh­nä­jau­ho­ja

2 tl lei­vin­jau­het­ta

2 tl jau­het­tua kar­de­mum­maa

1 rkl va­nil­ja­so­ke­ria

1 dl rou­hit­tu­ja päh­ki­nöi­tä, esi­mer­kik­si pis­taa­si­päh­ki­nöi­tä

Ita­li­a­lai­nen ma­ren­ki:

3 val­ku­ais­ta

2 ½ dl so­ke­ria

1 dl vet­tä

1. Mit­taa ba­taat­ti­raas­te kat­ti­laan. Li­sää sen ver­ran vet­tä, et­tä ba­taa­tit peit­ty­vät. Kei­tä 10 mi­nuut­tia. Lai­ta sii­vi­lään ja pai­ne­le kaik­ki vesi pois.

2. Vat­kaa voi ja so­ke­ri vaah­dok­si. Li­sää mu­nat yk­si­tel­len vat­ka­ten se­ok­seen. Se­koi­ta jau­hot, lei­vin­jau­he, maus­teet ja päh­ki­nät kes­ke­nään. Li­sää jau­ho­se­os­ta ja ba­taat­tia vuo­ro­tel­len voi-so­ke­ri­vaah­toon. Kaa­da tai­ki­na kah­teen hal­kai­si­jal­taan noin 20-sent­ti­seen ir­to­poh­ja­vuo­kaan, joi­den poh­jil­le on pin­go­tet­tu lei­vin­pa­pe­rit.

3. Pais­ta 175-as­tei­ses­sa kier­toil­mau­u­nis­sa noin 35–45 mi­nuut­tia tai kun­nes kak­ku on kyp­sä. An­na jääh­tyä huo­neen­läm­pöi­sek­si. Leik­kaa kak­ku­poh­jat kah­teen osaan.

4. Tee kuor­ru­tus. Vat­kaa val­ku­ai­set ko­vak­si vaah­dok­si. Mit­taa vesi ja so­ke­ri kat­ti­laan. Kuu­men­na kie­hu­vak­si. Lai­ta läm­pö­mit­ta­ri kie­hu­vaan se­ok­seen. Kei­tä, kun­nes mit­ta­ri osoit­taa 120 as­tet­ta. Kaa­da so­ke­ri­lie­mi ohu­e­na nau­ha­na val­ku­ais­se­ok­seen koko ajan vat­ka­ten. Vat­kaa se­os­ta, kun­nes se on pak­sua. Jat­ka vat­kaa­mis­ta vie­lä pie­nel­lä te­hol­la, kun­nes se jääh­tyy huo­neen­läm­pöi­sek­si.

5. Le­vi­tä kuor­ru­tus­ta vä­liin ja pääl­le. Voit myös ha­lu­tes­sa­si peit­tää ka­kun ko­ko­naan kuor­ru­tuk­sel­la. Jos kuor­ru­tus­ta jää yli, tar­joa se ka­kun kans­sa. Voit ha­lu­tes­sa­si rus­kis­taa kuor­ru­tuk­sen ke­vy­es­ti kaa­su­polt­ti­mel­la.

Photography: Reetta Pasanen