Viime syksynä Manuelan ja Tuuren unelma talosta maalla toteutui. Lasiveranta oli Manuelan salainen toive, tšhehovilaisen tunnelman huipentuma pitsiverhoineen ja koristeellisine ikkunoineen.
Anna-Liisa Hämäläinen kuvat Martti Järvi
Tervetuloa Inkeroisiin!
Inkeroisissa sijaitseva vanha terijokelainen huvila on paikka, jonka Manuela ja Tuure suunnittelevat pitävänsä pitkään.
Paperista tehdyt mies ja nainen tervehtivät tulijaa ulko-oven molemmin puolin. Kuistilla hieman sirkusmainen tunnelma vaihtuu kuvaksi tšehovilaisesta ihmissuhteiden tiheydestä ja ajan hitaasta kulumisesta.
Manuela Bosco lipuu pitkässä mekossaan huoneesta toiseen valtiattaren lailla. Tuure Kilpeläinen tervehtii valkoisessa asussa, istuutuu salin pianon ääreen, ja kohta tilan täyttää musiikki.
– Tarvittiin 360 hevoskärryä, jotta tämä talo saatiin siirretyksi Terijoelta Mämmälään. Talossa asui kaksi Venäjän tsaarin upseeria peräkkäin, Manuela ja Tuure kertovat.
Myöhemmin herra Lennart Forssell myi talon lääkäri Kalajalle, jonka mukaan huvila sai nimen Villa Kalaja. Kalaja otti vastaan potilaitaan eteisen viereisessä huoneessa vuoteen 1944 asti. Nyt siellä asuvat Tuuren tyttäret, ja huone on myös Tuuren äänitysstudio.
Manuela ja Tuure ovat kaavailleet huvilalle uutta nimeä.
– Tuure nihkeilee, voiko historiallisen perusteen mukaan annettua Villa Kalajaa muuttaa. Kutsumme tätä paratiisiksi, ja Paratiisi tuntuisi minusta hyvältä nimeltä, Manuela kertoo.
Salissa leijuu tšehovilainen henki. Punaiset, samettiverhoillut kalusteet olivat talossa. Uuni on käytössä, sillä talo lämpiää puilla ja kolmen ilmalämpöpumpun avulla. Manuela rakastaa mattoja ja hankkii vain eettisesti valmistettuja. Itämainen matto on Tori.fistä. Seinällä Manuelan työ Following Guidance. – Tänne tulee vain täällä tehtyä taidetta, Manuela sanoo. Kaikki kristallikruunut olivat talossa.
Salin pyhätössä on kirpputorilöytöjä, Neitsyt Maria -patsas ja Jeremy Barrois’n valokuvia.
Taiteilijoiden koti
Manuela oli etsinyt melkein seitsemän vuotta taloa, joka sijaitsisi luonnon keskellä maaseudulla, mutta järkevän matkan päässä pääkaupungista. Talossa tuli olla tilaa lapsille ja ateljee. Se olisi vanha ja ympärivuotisessa käytössä. Manuela ja Tuure ehtivät katsastaa monta kohdetta.
Viime syksynä Tuure parahti somessa, onko haaveiden paikkaa olemassakaan. Sen jälkeen huvilan edellinen omistaja soitti hänelle. Talo oli ollut hänen mummolansa. Suvussa on vahva naistaiteen perinne, sillä hänen äitinsä on kuvataiteilija ja isoäiti keraamikko ja kuvanveistäjä.
– Meissä hän koki löytäneensä oikeat asukkaat taloon, jolla oli hänelle suuri tunnearvo, Tuure kertoo.
Tuurelle ei ollut tullut mieleenkään, että oikea talo voisi löytyä näin läheltä Kouvolaa, jossa hän kasvoi. Vielä vähemmän hän oli ajatellut, että voisi viihtyä seudulla, jolta oli nuorena halunnut vain pois. Nyt murre ja ihmiset viehättävät.
Inkeroisten asukkaat eli inksalaiset ovat ottaneet taiteilijaparin hyvin vastaan.
– Ihmiset ovat ystävällisiä. Naapurit ovat auttaneet kaikessa mahdollisessa lastenhoidosta nurmikonleikkuuseen, Manuela ja Tuure kiittävät.
Salin pianon on koristellut edellinen asukas. Seinävaate pianon yllä on matto. Basson Tuure osti avantouintikaveriltaan sen jälkeen, kun tämä oli pehmittänyt häntä vuosia. Kaikki tapetit ovat William Morrisin, ja ne hankittiin taloon ensimmäisinä.
Koronakeväänä Manuela ja lapset maalasivat keittiön seinään muraalin, jonka nimi on Let It Bee.
Huoneissa virtaa harmonia
Joulukuussa 2019 Manuela ja Tuure pääsivät asettumaan huvilaan. Koronakevät katkaisi Tuuren kiertueen ensimmäiseen konserttiin, ja perhe vetäytyi Inkeroisiin. Sieltä lähdettiin Helsinkiin vasta lasten koulujen alettua elokuussa.
– Hyvää koronakeväässä oli, että saatoimme laittaa taloa, Manuela sanoo.
Lapsiperhettä ajatellen olennaiset keittiön ja pesutilat oli edellinen omistaja remontoinut. Edellinen asukas oli ottanut paikoin vanhat hirret esiin. Sinne, missä tarvittiin tapettia, Manuela ja Tuure ovat laittaneet William Morrisin tapetit, jotka edustavat huvilan kanssa samaa aikakautta. Taloon jäi kalusteita, isoja kristallikruunuja ja taidekirjallisuutta.
Manuela vietti puoli vuotta aika tarkkaan talon vallassa. Ensin hän valitsi tapetit ja asensi 50 paksua samettiverhoa. Piti päättää, mikä tila tuli mihinkin tarkoitukseen. Talo tyhjennettiin huone huoneelta. Osa huonekaluista jäi, ja uutena on ostettu vain yksi sänky.
– Haluan, että huoneissa ja niiden välillä vallitsee harmonia, Manuela sanoo.
Keittiön edellinen asukas oli remontoinut. Astioita Manuela ja Tuure ovat hankkineet kouvolalaisesta La Vie en Marrakech -liikkeestä.
Keittiön seinällä olevan gobeliinin oli kotkalainen rouva tuonut lahjaksi ja jättänyt terassille, kun Manuela ja Tuure eivät olleet sillä hetkellä kotona. Pöytä on tullut Tuuren mukana pitkään. Puusohva oli talossa.
Talo johdattaa estetiikkaa
Tuure sanoo, että Manuela on mestari luomaan visuaalisen hengen tilaan kuin tilaan.
– Hän muhittelee asioita päässään, ja toteuttamisen hetki on nopea.
Manuela toteaa, että tšehovilainen tunnelma alkoi johdattaa estetiikkaa. Hän kutsuu huvilaa myös henkien taloksi.
– Täällä emme ole yksin. Aistin, että täällä on ollut paljon ihmisiä ennen meitä. Talon henki on rikas ja moniulotteinen.
Tyylillisesti hän haluaa tuoda tilan nykypäivään.
– Minulle enemmän on enemmän, mitä tulee kuoseihin, väreihin ja ajan kerrostumiin. Yhdistelen värejä ja vahvoja kuoseja keskenään.
Keittiön takana on pienten lasten huone.
Makuuhuoneen suuri rottinkituoli on Parolan Rottingin. Pöytä oli talossa.
Makuuhuoneessa sängyn yläpuolella on Meeri Koutaniemen valokuva Manuelasta ja Tuuresta.
Pyhättöjä ja tarinoita
Manuela rakentaa huoneisiin pieniä pyhättöjä. Niihin kuuluu esimerkiksi kukkia ja kristalleja, valokuvia, koruja ja kynttilöitä. Kiviä, joita hän rakastaa, hän on tuonut eri paikoista Saharasta Jäämerelle.
Lattioilla on näyttäviä mattoja. Manuela kuvaa itseään tekstiili- ja mattofriikiksi. Hän painottaa ostavansa eettisesti tuotettuja tuotteita. Kirpputoreja pari kiertää mielellään, ja lähiseudulta on löytynyt paljon kivoja kirppareita.
Tyyliään Manuela ja Tuure kuvaavat yhteneväksi. Kumpikin arvostaa ekologisuutta ja vanhojen esineiden hyvää laatua ja historiaa.
– Lastulevy alkaa irvistellä nopeasti. Minua viehättää ajan patina, Tuure sanoo.
Talo kohoaa vaikuttavana Kymijoelta päin katsottuna. Tontti ulottuu jokirantaan, mutta rannan suuntaisesti kulkee 1970-luvulla tehty tie. Aamu- ja iltauinnit Kymijoessa kuuluvat pariskunnan Inkeroisten-elämään, ja Tuure on myös avantouimari.
Tyttö, joka katsoo joelle -veistoksen on tehnyt talossa asunut keraamikko ja kuvanveistäjä. Manuela sanoo, että veistos symboloi vahvasti huvilan tunnelmaa.
Puutarha kätkee arvoituksia
Tuure lainaa sanontaa, jonka mukaan elämä menee näin: Jos haluat olla onnellinen päivän, juo itsesi humalaan. Jos haluat olla onnellinen vuoden, mene naimisiin. Jos haluat olla onnellinen loppuelämäsi, hanki puutarha.
– Kaikkea on tullut kokeiltua, Manuela sanoo ja naurahtaa.
Taloa ympäröi kahden hehtaarin tontti. Siellä kasvaa muun muassa noin 50 omenapuuta. Puutarha on ensimmäisenä kesänä ollut iso arvoitus, joka vaatii perehtymistä.
– Olen tehnyt paljon haravointihommia, kun koronaviruksen takia ei voinut tehdä paljon muutakaan. Täällä on tilaa hengittää, Tuure kertoo.
Niin Manuela kuin Tuure ajattelevat, että Inkeroisissa ollaan kauan.
– Olen lähtenyt siitä, että tämä on loppuelämäni paikka, Tuure sanoo.
Manuelan yläkerrassa sijaitsevan työtilan nimi on Pink Ateljee. Manuela maalaa öljyväreillä.
Pöytä ja paletti toistavat Manuelan maalausten värejä.
Keijuhuone sijaitsee yläkerrassa Manuelan ateljeen vieressä. Sitä käytetään vierashuoneena, kirjastona ja satujen lukemiseen. Ekologinen matto on ruotsalaisen Koonishin. Taideteos Full Moon on Manuelan, pitsipeitto kirpputorilta.
Katse sisäänpäin
Nousemme vaaleanpunaisiksi maalattuja rappusia talon yläkertaan. Siellä sijaitsee Manuelan avara ja valoisa ateljee, samanvärinen sekin.
– Pink Ateljee. Vaaleanpunainen on minulle tärkeä väri, jota löytyy lähes kaikista teoksistani.
Manuela on työskennellyt ateljeessa pian kymmenen kuukautta, ja nyt se alkaa tuntua omalta. Tuure taas sanoo, että Inkeroisissa hän laskeutuu hitaampaan tempoon.
– Teemme töitä tunnelmien luojina. Tilat vaikuttavat meihin alitajuisesti, Manuela sanoo.
Inkeroisiin on suunnitteilla päiväretriittejä ja työpajoja, joissa voi tehdä musiikkia ja taidetta parin opastamina. Boskil.com-verkkokauppaansa he pyörittävät rakkaudella, harrastuksen tapaan, vaikka pääministeri Sanna Marinin kaulassa ollut huivi tyhjensikin varastot. Syksyllä Boskil lanseeraa meditaatioon ja joogaan keskittyvän malliston, johon kuuluu esimerkiksi Manuelan OMGoddess-
teossarjaa kuvaavia joogamattoja.
Koronakevään jälkeen Manuela sanoo, että hän on keskittynyt työhön ja perheeseen.
– Siinä missä ovi on ennen mennyt ulos, on nyt pitänyt katsoa sisäänpäin. Se on hyvä asia.
Eteisen sininen seinä ikonostaasin takana on entisen omistajan jäljiltä.
Koti
Mämmälässä Inkeroisissa
Terijoelta vuonna 1886 siirretyssä huvilassa 7 h + k + lasiveranta, noin 350 m².
Asukkaat
Taiteilija Manuela Bosco, 38, muusikko ja lauluntekijä Tuure Kilpeläinen, 50, ja viisi lasta iältään 15, 12, 6, 4 ja 1,5.
Kalkkimaalilla saa luonnollisen ja pehmeän näköisen pinnan.
Kalklitir
Kalkkimaalilla saa luonnollisen ja pehmeän näköisen pinnan.
Kalklitir
Varaudu keittiöremontissa myös yllätyksiin!
Mari Lahti
Olohuoneen seinien kaunis vihreä on Tikkurilan sävy V444. Valaisin on &Traditionin Formakami. Hakolan Lazy-sohva sekä Finarten matto ovat harvoja uutena tähän kotiin tulleista esineistä. Hayn sohvapöytä on löytö Tori.fi:stä. Ikkunalaudalla oleva Lotta Mattilan hauska pöllöveistos on Tuomon valmistujaislahja. Ryijytyynyt ovat Tuomon mummon tekemät, keltainen tyyny Johanna Gullichsenin. Taulut löytyivät Helsingistä Mäkelänkadun Emmaus-kirppikseltä.
Asunnon ilmansuunta on etelä, ja valoa tulviikin kotiin koko päivän. Vanha sohva on ostettu aikoinaan Tukholman Ikeasta. Sohva on kestänyt hyvin käyttöä ja siihen on vaihdettu muutaman kerran päälliset. Alkuperäiset selkänojatyynyt ovat vaihtuneet vuosien varrella kertyneeseen tyynyvuoreen. Etualalla uusia pyöreitä ja keltaisia tyynyjä sisustusliike Daystä.
Valoisa olohuone oli ennen viileä viherhuone, mutta se remontoitiin muutama vuosi sitten lämpimäksi tilaksi. Kotimainen Anton-sohva hankittiin Artekista. Pormestarintuolit ovat alun perin Vahitin isoisän kodista, ja ne verhoiltiin harmailla pellavahupuilla.
Romain Rios
Asunnon ilmansuunta on etelä, ja valoa tulviikin kotiin koko päivän. Vanha sohva on ostettu aikoinaan Tukholman Ikeasta. Sohva on kestänyt hyvin käyttöä ja siihen on vaihdettu muutaman kerran päälliset. Alkuperäiset selkänojatyynyt ovat vaihtuneet vuosien varrella kertyneeseen tyynyvuoreen. Etualalla uusia pyöreitä ja keltaisia tyynyjä sisustusliike Daystä.
Valoisa olohuone oli ennen viileä viherhuone, mutta se remontoitiin muutama vuosi sitten lämpimäksi tilaksi. Kotimainen Anton-sohva hankittiin Artekista. Pormestarintuolit ovat alun perin Vahitin isoisän kodista, ja ne verhoiltiin harmailla pellavahupuilla.
Romain Rios
LUETUIMMAT
LUETUIMMAT
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2