Artikkeli

Maksaleikkele ja -mousse

Voit koota maksaviipaleet ja moussen myös tanskalaisen voileivän tapaan. Cocktail­kut­suilla mousse tarjotaan voitai­ki­na­kup­po­sista. Pursotus onnistuu parhaiten, kun mousse on vielä haaleaa.

500 g mak­saa

6 sal­vi­an­leh­teä

2 val­ko­si­pu­lin­kynt­tä

1 si­pu­li

1 rkl öl­jyä

1 tl suo­laa

2 dl vet­tä

1 sit­ruu­nan mehu

Mous­seen:

250 g kyp­sää mak­saa

va­jaa dl sii­vi­löi­tyä pais­to­lien­tä

50 g voi­ta tai 1/2 dl sme­ta­naa

2 rkl kurk­ku­re­lis­hiä

tuo­ret­ta sal­vi­aa tai ore­ga­noa

1. Pois­ta mak­sas­ta kal­vo ja ase­ta mak­sa­pa­la uu­ni­vuo­kaan. Va­lu­ta mak­san pääl­le öl­jyä ja li­sää maus­teet. Paah­da mak­saa 10 mi­nuut­tia 225-as­tei­ses­sa uu­nis­sa.

2. Va­le­le mak­sa sit­ruu­na­ve­del­lä ja an­na jääh­tyä lie­mes­sä.

3. Va­lu­ta mak­sa ja jau­ha puo­let te­ho­leik­ku­ris­sa sii­vi­löi­dyn pais­to­lie­men, voin ja kurk­ku­re­lis­hin sekä tuo­rei­den yrt­tien kans­sa tah­nak­si. Tah­nas­ta tu­lee kuoh­ke­aa ja peh­me­ää, kun an­nat ko­neen vat­ka­ta se­os­ta kun­nol­la ja sal­lit mu­kaan rei­lun no­ka­reen voi­ta tai sme­ta­naa.

4. Pur­so­ta tah­na heti pie­niin muot­tei­hin tai voi­pa­pe­rin pääl­le ja an­na jäh­met­tyä kyl­mäs­sä. Tar­joa sel­lai­se­naan tai mak­sa­leik­ke­le­va­dil­la.

5. Vii­pa­loi lop­pu mak­sa ja tar­joa sit­ruu­na­öl­jy­kas­tik­keel­la ri­kas­tet­tu­na.

Vih­je:

Voit koo­ta mak­sa­vii­pa­leet ja mous­sen myös tans­ka­lai­sen voi­lei­vän ta­paan. Cock­tail­kut­suil­la mous­se tar­jo­taan voi­tai­ki­na­kup­po­sis­ta. Pur­so­tus on­nis­tuu par­hai­ten, kun mous­se on vie­lä haa­le­aa.

 

Koti ja keit­tiö 5/2002