Artikkeli

Koti ja keit­tiö 11/2008

Maki-sushit eli sushirullat

Työ­a­lus­tak­si:

bam­bu­mat­to

Kää­ri­mi­seen:

no­ri­le­vä­ark­ke­ja

Täyt­teek­si:

sus­hi­rii­siä

wa­sa­bi­tah­naa

esim. su­ri­mi­puik­ko­ja, ton­ni­ka­laa, loh­ta, iso­ja kat­ka­ra­pu­ja tai jät­ti­kat­ka­ra­vun­pyrs­tö­jä, kam­pa­sim­pu­koi­ta, höy­ry­tet­tyä par­saa, ryö­pät­tyä pi­naat­tia, kurk­kua, pork­ka­naa, avo­ka­doa, ma­jo­nee­sia

Tar­joi­luun:

ja­pa­ni­lais­ta soi­ja­kas­ti­ket­ta

wa­sa­bi­tah­naa

ga­ria eli in­ki­vää­ri­pik­kel­siä

1. Esi­kä­sit­te­le ha­lu­a­ma­si täyt­teet. Sui­ka­loi ka­lat. Leik­kaa su­ri­mi­puik­ko pit­kit­täin ohu­em­mik­si ti­kuik­si. Leik­kaa kurk­ku ja pork­ka­na pit­kit­täin noin sen­tin pak­sui­sik­si tan­goik­si ja pois­ta kur­kus­ta sie­me­net.

2. Puo­li­ta no­ri­ark­ki pi­tuus­suun­nas­sa ja ase­ta se bam­bu­ma­tol­le. Le­vi­tä kos­tu­te­tuin kä­sin sus­hi­rii­siä ta­sai­nen, ohut ker­ros no­ri­ar­kin pääl­le. Jätä pää­dys­tä 2 - 3 cm tyh­jäk­si.

3. Pai­ne­le kes­kel­le rii­si­ker­ros­ta ke­vyt vako. Si­pai­se va­koon en­sin aa­vis­tus wa­sa­bi­tah­naa ja aset­te­le ha­lu­a­ma­si täyt­teet wa­sa­bi­va­nan pääl­le.

4. Kää­ri bam­bu­ma­ton avul­la me­ri­le­vä rii­sin ja täyt­tei­den ym­pä­ril­le tiu­kak­si ja ta­sai­sek­si kää­rök­si. Tar­kis­ta, et­tä rii­si py­syy me­ri­le­vän si­säl­lä. Jos me­ri­le­vä ei tar­tu lii­tos­koh­das­ta kiin­ni, kos­tu­ta me­ri­le­vän reu­na ke­vy­es­ti ve­del­lä.

5. Leik­kaa kää­rös­tä nori-sus­hi­pa­lo­ja etik­ka­lie­meen kos­tu­te­tun veit­sen avul­la. Yh­des­tä kää­rös­tä saat noin 6 - 8 sus­hi­pa­laa. Ase­ta tar­jol­le kau­niis­ti soi­ja­kas­tik­keen, in­ki­vää­rin ja wa­sa­bi­tah­nan kans­sa.

Vink­ki! Ja­pa­ni­lais­ta soi­ja­kas­ti­ket­ta saa nor­maa­li- ja vä­hä­suo­lai­se­na sekä ma­ke­ah­ko­na kas­tik­kee­na. Vä­hä­suo­lai­nen kas­ti­ke so­pii sus­hin kera tar­jot­ta­vak­si.