Yrtit sopivat niin ikkunalautaviljelijälle kuin suurenkin puutarhan omistajalle. Esittelemme parhaat yrtit ja kerromme, miten kasvatat ja hyödynnät niitä keittiössäsi.
YRTIT RAKASTAVAT AURINKOA
Yrtti on yleisnimitys kasville, jota käytämme mausteena ruoassa tai luonnonlääkityksessä. Niinpä yrtiksi voidaan kutsua lähes mitä tahansa kasvia, jonka lehtiä, kukkia, siemeniä, vartta tai juuria olemme oppineet aikojen saatossa hyödyntämään iloksemme ja hyödyksemme. Yrttien aromaattiset ainesosat antavat makua ja näköä ruokiin, mutta niitä voi käyttää myös vaikkapa flunssan torjuntaan.
Useat tuntemamme yrtit tulevat Välimeren maista, joissa ne kasvavat villinä monivuotisina. Esimerkiksi rosmariini, timjami, laventeli ja salvia ovat monivuotisia mutta kestävät huonosti Suomen talvea. Onnekkaat voivat talvettaa arat yrttinsä viherhuoneen viileydessä tai maakellarissa, mutta muut joutuvat kasvattamaan itse tai ostamaan uudet yrtit joka kevät.
Suurin osa yrteistä tarvitsee kasvuunsa paljon auringonvaloa. Vain persiljaa voi kasvattaa melko varjoisillakin kasvupaikoilla. Valon vaatimuksesta huolimatta yrtit tyytyvät muuten vähään ja ovat helppoja myös aloittelijoille.
Voit kasvattaa yrttejä paitsi kasvimaalla, myös perennojen lomassa kukkapenkeissä ja ruukuissa, mistä niitä on helppo poimia keitoksiin.
Yrttien kasvatus onnistuu myös sisällä, valoisalla ikkunalaudalla. Alkuun pääsee vaikkapa ostamalla muutamia, terhakoita kaupan vihannestiskin yrttejä ja istuttamalla ne kauniisiin (reiällisiin) ruukkuihin keittiön ikkunalle.
NÄIN SÄILÖT YRTIT
Hiostaminen eli fermentointi: Riko yrtit esim. käsien välissä niin, että niiden solurakenne rikkoutuu. Sullo sen jälkeen yrtit tiiviisti lasipurkkiin ja jätä ne hiostumaan vähintäänkin yön yli. Tämän jälkeen levitä yrtit kuivumaan leivinpaperille. Kuivumista voi tehostaa laittamalla pellit noin 40-asteiseen uuniin ja jättämällä luukun hieman raolleen. Kun yrtit ovat täysin kuivuneet, laita ne puhtaisiin, nimilapulla varustettuihin purkkeihin. Fermentoinnin etu on, että yrttien aromit säilyvät hyvin.
Kuivatus: Yrteistä voi kerätä pitkin kesää kauniita ja tuoksuvia pieniä kimppuja, jotka ripustetaan kuivumaan johonkin kuivaan paikkaan. Vaihtoehtoisesti voit kerätä lehtiä vaikkapa sanomalehden päälle ja laittaa ne kuivumaan esim. jääkaapin päälle. Kun yrtit ovat kuivuneet rapeiksi, ne purkitetaan lasipurkkeihin ja purkkiin merkataan vuosiluku ja laji. Jos oikein innostuu, kannattaa harkita yrttikuivurin hankkimista.
Pakastaminen: Monia yrttejä voi myös pakastaa. Persiljat, tillit ja korianteri ovat tuoreen veroisia myös pakastettuina. Pakasta yrtit sopiviin käyttöeriin pieniin pakastepusseihin tai rasioihin. Muista merkitä sisältö ja vuosi.
Yrttisuolat: Yrttisuolan valmistaminen on helppoa. Se on hyvä tapa hyödyntää omaa satoa. Voit tehdä juuri sellaisen yrttisuolan, jossa ovat kaikki lempimakusi.
Yrttiöljyt ja -tahnat: Yrttiöljyt säilyvät jääkaapissa muutamia viikkoja. Valmiita öljyjä voi käyttää monipuolisesti keittiössä niin salaattikastikkeena kuin antamaan ruokaan kuin ruokaan lisämakua pöytämausteena.
TAINA LAAKSOHARJU • TUNNELMAKUVIEN SUUNNITTELU ULRIKA TUOMAINEN • KUVAT JEPPE TUOMAINEN • YRTTIEN KUVAT KIRSI-MARJA SAVOLA
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2