Kananmuna kuohkeuttaa, kohottaa, hyydyttää, saostaa, kuorruttaa, sitoo ja antaa mehevyyttä. Arkinen raaka-aine taipuu myös juhlaherkuksi.
Savulohi-caesarsalaatti viimeistellään sesongin herkuksi uppomunalla ja tarjoillaan itse tehdystä majoneesista valmistetun maukkaan kastikkeen kera.
Hienostuneet pinaatti-vuohenjuustokohokkaat sopivat tarjottavaksi alkuruokana tai pikkusyötävänä.
Feta-paprikatortilla on espanjalaiseen tyyliin valmistettu perunoilla höystetty ruokaisa maalaismunakas.
Pasta carbonara eli miilunpolttajan pasta valmistuu nopeasti ja maistuu kaikille.
Herkullisia jälkiruokia ovat esimerkiksi marjainen valkosuklaapaahtovanukas sekä hedelmät rommi-vaniljasabayon-kastikkeessa.
Raikas lime-passiokääretorttu on nautinnollisen kuohkea päätös aterialle ja sopii tarjottavaksi myös kahvipöydän herkkuna.
Unelmankeveät espresso-suklaamarengit kruunaavat kahvihetken.
HYVÄ TIETÄÄ!
Säilytä munat tasaisen viileässä
- Kananmunat säilyvät parhaiten, kun säilytät ne jää- tai viileäkaapissa tasaisessa lämpötilassa. Pidä munat tylppä pää ylöspäin omassa pakkauksessaan, jolloin muiden raaka-aineiden hajut ja maut eivät tartu niihin.
Näin tunnistat tuoreen munan
- Tuore muna on raikkaan tuoksuinen. Pilaantunut muna haisee pahalta.
- Raaka ja ehjä muna on tuore, kun se ei hölsky heilutettaessa ja se vajoaa veteen tiputettaessa vesiastian pohjalle.
- Rikottu muna on tuore, kun sen valkuainen on kiinteä ja ympäröi keltuaisen korkeana. Vanhan munan valkuainen on vetistynyt ja leviää laajemmalle.
Mikä tarkoittaa leivontamuna?
Leivontamuna on ravintosisällöltään ja ominaisuuksiltaan parannettu erikoismuna, jonka rasvakoostumusta on parannettu ruokkimalla kanoja erikoisrehulla. Näin saadaan parempi vaahtoutuvuus, vaahdon pysyvyys ja voimakkaampi väri keltuaiseen.
Ei määrällisiä suosituksia
Kananmuna on terveellistä syötävää osana tasapainoista ruokavaliota, vaikka se sisältääkin kolesterolia. Ravinnon kolesterolilla on vain vähäinen vaikutus veren kolesterolipitoisuuteen. Terveellä ihmisellä kananmunan käytölle ei ole annettu määrällisiä suosituksia.
Lähde: Finfood Kananmunatiedotus
MARI HARJULA
LUETUIMMAT
LUE KOTI & KEITTIÖ
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
LUE KOTI & KEITTIÖ
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ