Artikkeli

Mainiot munaherkut

Ka­nan­mu­na kuoh­keut­taa, ko­hot­taa, hyy­dyt­tää, sa­os­taa, kuor­rut­taa, si­too ja an­taa me­he­vyyt­tä. Ar­ki­nen raa­ka-ai­ne tai­puu myös juh­la­her­kuk­si.

Sa­vu­lo­hi-ca­e­sar­sa­laat­ti vii­meis­tel­lään se­son­gin her­kuk­si up­po­mu­nal­la ja tar­joil­laan it­se teh­dys­tä ma­jo­nee­sis­ta val­mis­te­tun mauk­kaan kas­tik­keen kera.

Hie­nos­tu­neet pi­naat­ti-vuo­hen­juus­to­ko­hok­kaat so­pi­vat tar­jot­ta­vak­si al­ku­ruo­ka­na tai pik­ku­syö­tä­vä­nä.

Feta-pap­ri­ka­tor­til­la on es­pan­ja­lai­seen tyy­liin val­mis­tet­tu pe­ru­noil­la höys­tet­ty ruo­kai­sa maa­lais­mu­na­kas.

Pas­ta car­bo­na­ra eli mii­lun­polt­ta­jan pas­ta val­mis­tuu no­pe­as­ti ja mais­tuu kai­kil­le.

Her­kul­li­sia jäl­ki­ruo­kia ovat esi­mer­kik­si mar­jai­nen val­ko­suk­laa­paah­to­va­nu­kas sekä he­del­mät rom­mi-va­nil­ja­sa­ba­yon-kas­tik­kees­sa.

Rai­kas lime-pas­si­o­kää­re­tort­tu on nau­tin­nol­li­sen kuoh­kea pää­tös ate­ri­al­le ja so­pii tar­jot­ta­vak­si myös kah­vi­pöy­dän herk­ku­na.

Unel­man­ke­ve­ät esp­res­so-suk­laa­ma­ren­git kruu­naa­vat kah­vi­het­ken.

HYVÄ TIE­TÄÄ!

Säi­ly­tä mu­nat ta­sai­sen vii­le­äs­sä

- Ka­nan­mu­nat säi­ly­vät par­hai­ten, kun säi­ly­tät ne jää- tai vii­le­ä­kaa­pis­sa ta­sai­ses­sa läm­pö­ti­las­sa. Pidä mu­nat tylp­pä pää ylös­päin omas­sa pak­kauk­ses­saan, jol­loin mui­den raa­ka-ai­nei­den ha­jut ja maut ei­vät tar­tu nii­hin.

Näin tun­nis­tat tuo­reen mu­nan

- Tuo­re muna on raik­kaan tuok­sui­nen. Pi­laan­tu­nut muna hai­see pa­hal­ta.

- Raa­ka ja eh­jä muna on tuo­re, kun se ei höls­ky hei­lu­tet­ta­es­sa ja se va­jo­aa ve­teen ti­pu­tet­ta­es­sa ve­si­as­ti­an poh­jal­le.

- Ri­kot­tu muna on tuo­re, kun sen val­ku­ai­nen on kiin­teä ja ym­pä­röi kel­tu­ai­sen kor­ke­a­na. Van­han mu­nan val­ku­ai­nen on ve­tis­ty­nyt ja le­vi­ää laa­jem­mal­le.

Mikä tar­koit­taa lei­von­ta­mu­na?

Lei­von­ta­mu­na on ra­vin­to­si­säl­löl­tään ja omi­nai­suuk­sil­taan pa­ran­net­tu eri­kois­mu­na, jon­ka ras­va­koos­tu­mus­ta on pa­ran­net­tu ruok­ki­mal­la ka­no­ja eri­kois­re­hul­la. Näin saa­daan pa­rem­pi vaah­tou­tu­vuus, vaah­don py­sy­vyys ja voi­mak­kaam­pi väri kel­tu­ai­seen.

Ei mää­räl­li­siä suo­si­tuk­sia

Ka­nan­mu­na on ter­veel­lis­tä syö­tä­vää osa­na ta­sa­pai­nois­ta ruo­ka­va­li­o­ta, vaik­ka se si­säl­tää­kin ko­les­te­ro­lia. Ra­vin­non ko­les­te­ro­lil­la on vain vä­häi­nen vai­ku­tus ve­ren ko­les­te­ro­li­pi­toi­suu­teen. Ter­veel­lä ih­mi­sel­lä ka­nan­mu­nan käy­töl­le ei ole an­net­tu mää­räl­li­siä suo­si­tuk­sia.

Läh­de: Fin­food Ka­nan­mu­na­tie­do­tus

MARI HAR­JU­LA