Artikkeli

Löytyykö kotoasi tuntemattoman suuruuden, Olga Gummeruksen taidetta?

Olga Gummerus on suurelle yleisölle tuntematon taitei­li­ja­suuruus. Kysy vanhoista tavaroista -palstalla kerrotaan, kuka Gummerus oli ja mikä on sinipukuista tyttöä esittävän harvi­nais­laa­tuisen taulun arvo.

Pe­ri­mä­ni kuva si­ni­pu­kui­ses­ta ty­tös­tä on teh­ty pas­tel­li­lii­duil­la. Sii­nä on ni­mi­kir­jai­met O.G ja vuo­si­lu­ku -98. Isoi­sä­ni isä oli voit­ta­nut työn Tai­tei­li­ja­yh­dis­tyk­sen ar­pa­jai­sis­sa. On­ko työ Ol­ga Gum­me­ruk­sen te­ke­mä?

Ol­ga Gum­me­rus-Ehrst­röm (1876–1938) on 1800–1900-lu­ku­jen vaih­tees­sa vai­kut­ta­nut nais­tai­tei­li­ja, joka on va­li­tet­ta­vas­ti vai­pu­nut suu­rel­ta ylei­söl­tä un­ho­laan. Hä­nen töi­tään liik­kuu tai­de­mark­ki­noil­la ko­vin har­voin. Ol­ga oli He­le­ne Schjerf­bec­kin ja Elin Da­niel­son-Gam­bo­gin op­pi­las Ate­neu­mis­sa. Hän me­nes­tyi opin­nois­saan hy­vin ja sai mo­nia pal­kin­to­ja.

Val­mis­tut­tu­aan hän suun­ta­si Pa­rii­siin opis­ke­le­maan. Siel­lä hän tu­tus­tui tu­le­vaan mie­heen­sä Erik O.W. Ehrst­rö­miin, joka myös oli ja on mer­kit­tä­vä hah­mo maam­me tai­de­his­to­ri­as­sa.

Tai­de­ta­ko­ja ja ko­ris­te­tai­te­li­ja Ehrst­röm suun­nit­te­li mui­den mu­as­sa Suo­men ku­nin­kaan kruu­nun ja Suo­men nor­maa­li­vaa­ku­nan. Vuon­na 1919 hän pe­rus­ti Tai­to Oy:n yh­des­sä Paa­vo Ty­nel­lin, Emil Wikst­rö­min ja Gös­ta Ser­lac­hiuk­sen kans­sa. Tämä mie­len­kiin­toi­nen tai­tei­li­ja­pa­ris­kun­ta, Ol­ga ja Erik, työs­ken­te­li­vät vuo­den 1927 jäl­keen tii­viis­ti, kos­ka Erik me­net­ti kä­ten­sä ja tar­vit­si vai­mon­sa apua.

Ar­vi­on tau­lus­ta an­toi Koti ja keit­tiö  -leh­den suo­ma­lai­sen tai­teen asi­an­tun­ti­ja, tai­de­kaup­pi­as Sep­po Sal­vi­an­der. Lue Kysy van­hois­ta ta­va­rois­ta -pals­ta Koti ja keit­tiö -leh­des­tä 12/2017, joka il­mes­tyy 26.10.!

Lue myös:

Löy­tyy­kö ko­to­a­si tämä suo­ma­lai­nen kris­tal­lik­las­sik­ko?

Tie­sit­kö, mi­ten an­tii­kin hin­ta mää­ri­tel­lään? Kat­so vi­deo!