Vaikka loppukesästä kukkia on yllin kyllin, Tarja malttaa leikata kukkia maljakkoon vain harvakseltaan.
Johanna Vireaho kuvat Hanna Marttinen
Pompom-daalioiden kukat ovat tiiviin pallomaisia.
Fillari alle ja viisitoista minuuttia. Sen aikaa kuluu Tarja Valle-Kuuselalta kotoa, kaupungin vilskeestä omaan puutarhaparatiisiin, jossa läsnä ovat kukat, tuoksut, tunnelmat ja linnunlaulu. Siirtolapuutarhassa unohtuu kaupunkielämä, vaikka liikenteen humu kuuluu vaimeasti eikä Helsingin keskustaan ole kuin jokunen kilometri.
– Näin työpaikalla ilmoituksen myytävästä siirtolapuutarhamökistä. Yllättäen mieheni Olli innostuikin ajatuksesta. Äitini isällä oli talo ja puutarha, joka on aina inspiroinut minua, mutta en varsinaisesti kokenut olevani viherpeukalo. Emme osanneet aavistaakaan, mitä tämä päätös toisi tullessaan, kun ostotarjouksemme siirtolapuutarhamökistä hyväksyttiin.
Kookkaiden daalialajikkeiden kukinnot voivat olla jopa lautasen kokoisia. Kuvassa koristedaalia Mango Madness.
TUNNELMAJOHTAJA JA VILJELYVASTAAVA
Tarjan ja Ollin siirtolapuutarhapalstalla on kokoa 300 neliötä. Kun mökki vaihtoi omistajaa, oli sen toinen rajasivu vadelma-aitaa ja pihassa kasvoi rikkaruohoja ja muhkeita kiinanpioneja.
Alku oli opettelua. Välillä päiviin mahtui iloa ja onnea, välillä yrityksen ja erehdyksen kautta tekemistä.
Kun pionien jälkeen ei oikein mikään tuntunut kukkivan, päätti Tarja lisätä loppukesään kukka-loistoa. Puutarhan kauneus ja tunnelma ovat Tarjalle tärkeitä. Hän on puutarhan taiteellinen johtaja, kasvi- ja rikkaruohovastaava.
Olli leikkaa nurmikon, viljelee ja varmistaa, että lautaselle löytyy uusia perunoita ja valkosipulia. Olli myös esikasvattaa tomaatit ja chilit siemenistä. Kun lämpötilat pysyvät reilusti plussan puolella, he istuttavat taimet kasvihuoneeseen. Tarja kasvattaa lehtikaalia, monivuotista parsaa ja salviaa oman sadon herkkuhetkiä varten. Siirtolapuutarhaperiaatteen mukaan hyötyviljely on tärkeä osa puutarhaelämää.
Daalia Pinelands Princess on kookas lajike. Sen kukissa on pinkkiä ja valkoista.
TAIMIPURKKI KÄDESSÄ
Puutarha kasvattaa kärsivällisyyttä, mutta ahkeruus palkitaan lopulta aina. Tarjalta vei vuosia saada puutarha kunnolla kukkivaksi. Aluksi hän osti kärsimättättömänä taimia, jotka miellyttivät silmää ja joista hän haaveili – ajattelematta tarkemmin kasvin menestymismahdollisuuksia.
– Yleensä keräilin puutarhamyymälässä mieleiset kasvit kyytiin, ja kotiin tullessani kiersin pihaa purkki kädessäni ihmetellen, mihin kasvin istutan. Iloisin yllättäjä on ollut persikkapuu, josta saimme viime vuonna ensimmäisen kerran miltei ämpärillisen satoa. Sen vaaleanpunaiset kukat ilahduttavat jo ennen omenapuiden kukintaa.
Persikan kasvutahti on yllättänyt Tarjan. Latvus kohoaa jo neljän metrin korkeuteen. Palstan savipitoisessa puutarhamaassa ovat selvinneet talvista myös muutamat japaninvaahterat, magnolia, neidonhiuspuu ja vuorirunkobambu, joka vaikuttaa yllättävän kestävältä.
Aprikoosi on uusin hankinta, jonka menestymistä Tarja seuraa mielenkiinnolla.
Vanhat omenapuut notkuvat satoa. Rungot ovat kuin puutarhan elävät veistokset. Niiden latvukset tarjoavat varjoa ja suojaa. Omenapuut kannattelevat myös riippumattoa, johon tilaisuuden tullen voisi hypähtää viettämään puutarhurin lepohetkeä, mutta yleensä puutarhassa kuluu aika tehdessä ja touhutessa.
– Omenapuut ovat siirtolapuutarhojen klassikkokasveja, ja meillä niitä on neljä. Osa puista on vartettu monilajisiksi, ja niiden lisäksi meillä on yksi talviomena. Vartteiden avulla saamme satoa oikeastaan vuosittain. Päärynän ostin Ollille lahjaksi ja sekin on tuottanut mukavasti satoa.
Daalioita voi kasvattaa yksivuotisina kesä- kukkina juurakosta, pistokkaasta tai siemenestä.
LOPPUKESÄN KUKKAPARAATI
Nykyisin Tarja miettii kasvihankintoja tarkemmin, mutta aina löytyy uusia lajeja, joita on ehdottomasti kokeiltava. Hän on pyrkinyt löytämään jokaiseen sesonkiin kukkivia lajeja. Keväällä aloittavat sipulikukat, keskikesällä kiinanpionit valtaavat näyttämön. Loppukesän kukkaloisto on taattu syysleimuilla, punahatuilla, syysastereilla, aitoukonhatuilla ja pensashanhikeilla.
Erityisesti syysleimut ovat siirtolapuutarhojen perinteisiä perennoja. Myös sirokukkaiset syysvuokot ja komeamaksaruohot elävöittävät loppukesää ja alkusyksyä.
Mökin seinustaa vasten ruukussa rönsyää ja kukkii taivaansinisenä lyijykukka. Sen Tarja talvettaa pelargonioiden kanssa kotitalon rappukäytävän viileällä ikkunalaudalla.
Pienessä pihassa on useita istuskelualueita ja salaisia sopukoita, joihin voi kadota.
– Suosikkejani loppukesän värikylläiseen kukkaloistoon ovat daaliat. Esikasvatan daaliat taimiruukuissa kotona. Osan juurakoista laitan suoraan maahan. Istutusvaiheessa lisään maahan ravinteita, esimerkiksi kanankakkaa.
Daaliat tarvitsevatkin runsaaseen kukintaan ravinteita. Liiallinen typpilannoitus lisää lehtikasvua, mutta ei auta kasvia muodostamaan nuppuja. Kastelulannoitteen avulla daaliat tuottavat ahkerasti uusia kukkia puutarhurin iloksi.
– Ajattelen usein leikkaavani kukkia maljakkoon. Vaikka loppukesässä on kukkia yllin kyllin, en siltikään malta leikata niitä käyttöön kuin harvakseltaan.
Omaa puutarhurointia on nyt takana reilut 15 vuotta. Innostus on kasvanut vuosi vuodelta, ja viime syksynä Tarja aloitti puutarhurin opinnot.
Rungollisen tuoksupelargonin Tarja löysi kevään puutarhamessuilta.
HAIKEUS HIIPII LOPPUKESÄÄN
Kun syyssäät viilenevät, voi alavalla maalla halla puraista ensimmäisenä herkkiä daalioita. Jos halla tummentaa niiden kasvustot, on aika nostaa juurakot maasta ja viedä ne talvensuojaan. Tarja kerää juurakot paperikassiin ja pahvilaatikkoon. Ne hän säilyttää kaupunkiasunnon kellarissa. Talvetuspaikka on ihanteellisen viileä ja sopivan kostea, niin että juurakot eivät kuivu eivätkä mätäne.
– Vanha daalialajike kasvattaa ison juurakon, joka ravinteiden myötä on kasvanut kokoa vuosi vuodelta. Sen nostaminen on jo vähän hankalampaa.
Kun kesä vaihtuu syksyyn, ilmoille hiipii ripaus haikeutta. Silloin Tarja alkaa tarkkailla yölämpötiloja. Usein ensimmäisen hallayön jälkeen tulee vielä pitkiä lämpimiä jaksoja, joten hallanarkojen daalioiden suojaaminen viileiksi syysöiksi kannattaa.
Nyt on kuitenkin vielä lämmintä ja kesäistä. Lempeät auringonsäteet hellivät kesäillallassa. Vielä lentelevät mehiläiset ja kimalaiset kukasta kukkaan. Punahatuissa on suorastaan liikenneruuhkaa.
Pian ilta hämärtyy, ja omenapuihin ripustetut, aurinkoenergialla latautuneet lyhdyt valaisevat vienosti puutarhanäkymiä. Kaskaiden siritys voimistuu konsertiksi.
– Puutarhan visuaalisuus on minulle tärkeää. Ihailen englantilaisia puutarhoja ja pidän myös japanilaisesta puutarhatunnelmasta ja estetiikasta. Oma puutarhani on eri tunnelmien fuusiopuutarha, Tarja sanoo.
Puutarha
Helsingissä
Siirtolapuutarha 300 m².
Puutarhaa hoitavat
Tarja Valle-Kuusela ja Olli Kuusela.
Tarja Instagramissa @tarzanbundolo1.
Tarjan vinkit loppukesän kukkaloistoon
* Syysleimut sopivat vanhaan, perinteiseen puutarhatunnelmaan, esimerkiksi siirtolapuutarhoihin ja rintamamiestalon puutarhaan.
* Punahatut viihtyvät vettä läpäisevässä maassa, aurinkoisella kasvupaikalla. Niitä löytyy lukuisia erivärisiä ja erilaisia lajikkeita. Punahatut kukkivat heinäkuun lopulta lähtien ja houkuttavat päiväperhosia, kimalaisia ja mehiläisiä.
* Syysvuokot tarvitsevat kohtalaisen kostean kasvupaikan.
* Daaliat kukkivat loppukesällä muhkeilla kukilla. Kasvin voi kasvattaa yksivuotisena tai talvettaa viileässä, pakkasettomassa tilassa. Juurakko ei kestä pakkasta. Talvetus onnistuu esimerkiksi kellarissa ja viileässä autotallissa. Juurakkoa kannattaa tarkistaa kerran pari talven aikana (koska???). Juurakot kasvavat kokoa vuosi vuodelta.
* Syyshortensia viihtyy happaman maan istutusalueilla. Sen voi yhdistää esimerkiksi magnolian, pioneiden ja havujen kanssa.
* Pensashanhikki on helppohoitoinen ja kukkii pitkään, miltei pakkasiin asti. Niitä on keltaisen lisäksi valkoisia, vaaleanpunaisia, oransseja, punaisia ja kellanvihertäväkukkaisia.
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2