Koti ja Keittiö 3/2006
200 g linnunmaksaa (esim. ankan- tai broilerinmaksaa)
1 rkl korintteja
1/2 dl portviiniä
1 salottisipuli
tilkka öljyä kuullottamiseen
3/4 dl ranskankermaa
1/2 rkl voita
1/2 rkl murskattua viherpippuria
1/2 tl suolaa
Linssit:
1 1/2 dl (100 g) ruskeita pikkulinssejä (belugalinssejä)
1 1/2 l vettä
1/2 porkkana
yksi (50 g) pieni sellerin pala
2 isoa valkosipulinkynttä
4 timjaminoksaa
2 persiljanoksaa
1 laakerinlehti
2 tl suolaa
Viikunakastike:
1 ps (200 g) kuivattuja viikunoita
5 dl vettä
1 dl ruokosokeria
1 rkl vaaleaa balsamiviinietikkaa
Lisäksi:
6–7 tuoretta viikunaa
noin 2 dl punamangoldinlehtiä
1. Valuta ja puhdista maksat. Pane korintit portviiniin likoamaan.
2. Kuori ja hienonna sipuli ja kuullota se pannulla rasvassa läpikuultavaksi.
3. Paista maksat pannulla miedolla lämmöllä molemmin puolin kypsiksi.
4. Lisää korintit ja portviini ja keitä kokoon, kunnes jäljellä on noin puolet viinistä. Jäähdytä seos.
5. Hienonna seos tehosekoittimessa, lisää pehmeä voi ja ranskankerma. Lisää mausteet ja tarkista makua.
6. Ota massasta kahdella lusikalla nokareita leivinpaperille. Peitä kelmulla ja jäähdytä viileässä.
7. Huuhdo linssit huolellisesti juoksevan veden alla.
8. Kuori juurekset ja valkosipulit ja sido yrtit ja laakerinlehti kimpuksi. Pane ne kattilaan ja lisää vesi ja suola. Keitä 30 minuuttia, kunnes linssit ovat pehmeitä, mutta edelleen muodossaan. Valuta ja nosta sivuun jäähtymään. Poista yrttikimppu, juurespalat ja valkosipulit.
9. Pane pilkotut, kuivatut viikunat, vesi ja sokeri kattilaan ja keitä noin 15 minuuttia. Kumoa seos kulhon päälle siivilään ja painele viikunoita puukauhalla.
10. Kaada irronnut viikunamehu kattilaan ja keitä kokoon, kunnes jäljellä on noin 2 1/2 dl kastiketta. Lisää balsamiviinietikka ja nosta sivuun. Anna jäähtyä.
11. Pane annoslautasten pohjalle tuoreita, viipaloituja viikunoita. Nosta päälle maustelinssejä, kovettuneita maksamoussenokareita ja salaattia. Viimeistele annokset viikunakastikkeella.
12. Pane annokset viileään ennen tarjoilua.
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2