Artikkeli

San­na Ke­kä­läi­nen kuva Reet­ta Pa­sa­nen

Leivo vadelmainen charlotte russe kahvikekkereiden kaunottareksi

Rennosti ruutukuvioinen charlotte russe rakennetaan kerrostetuista kääre­tort­tu­le­vyistä.

Ren­to Char­lot­te rus­se

35 min + pais­ta­mi­seen ja hyy­ty­mi­seen 4 t . hie­man työ­läs . noin 16 e

noin 10 pa­laa

Poh­ja:

2 huo­neen­läm­pöis­tä ka­nan­mu­naa

¾ dl so­ke­ria

½ dl pe­ru­na­jau­ho­ja

3 rkl veh­nä­jau­ho­ja

½ tl lei­vin­jau­het­ta

noin 1 ½ dl va­del­ma­hil­loa

Täy­te:

600 g maus­ta­ma­ton­ta tuo­re­juus­toa

1 ¾ dl so­ke­ria

2 dl vis­pi­ker­maa

2 tl va­nil­ja­so­ke­ria

1 lii­va­te­leh­ti

1 rkl sit­ruu­na­me­hua

4 dl suo­ma­lai­sia va­del­mia (pa­kas­te)

1. Vat­kaa huo­neen­läm­pöi­set mu­nat ja so­ke­ri kuoh­ke­ak­si vaah­dok­si.

2. Yh­dis­tä kui­vat ai­neet kes­ke­nään ja sii­vi­löi mu­na­vaah­toon. Pyö­räy­tä tai­ki­na se­kai­sin va­ro­vas­ti nos­tel­len.

3. Kaa­da tai­ki­na lei­vin­pa­pe­rin pääl­le uu­ni­pel­lil­le. Le­vi­tä ta­sai­sek­si. Huo­mi­oi, et­tä tai­ki­na peit­tää va­jaan pel­lin, sitä ei tar­vit­se le­vit­tää koko alal­le. Pais­ta 225-as­tei­ses­sa uu­nis­sa kyp­säk­si, 7–9 mi­nuut­tia.

4. Ku­moa kyp­sä poh­ja puh­taal­le lei­vin­pa­pe­ril­le. Ir­ro­ta al­la ol­lut lei­vin­pa­pe­ri va­ro­vas­ti. Peit­te­le keit­ti­ö­pyyh­keel­lä. An­na jääh­tyä.

5. Leik­kaa jääh­ty­nyt kak­ku­le­vy nel­jään yh­tä isoon, ta­sa­si­vui­seen osaan. Le­vi­tä hil­loa kah­teen pa­laan. Nos­ta hil­lo­le­vyt pääl­lek­käin. Nos­ta yk­si levy il­man hil­loa pääl­le. Lai­ta vii­mei­nen levy het­kek­si si­vuun.

6. Leik­kaa ker­ros­tet­tu hil­lo­le­vy pit­kit­täin kah­tia. Leik­kaa noin rei­lun 1 cm:n pak­sui­sik­si vii­pa­leik­si.

7. Vuo­raa pyö­reä kul­ho kel­mul­la. Aset­te­le kak­ku­pa­lo­ja poh­jal­le ja reu­noil­le tii­viis­ti.

8. Tee täy­te. Lai­ta lii­va­te­leh­ti kyl­mään ve­teen 5 mi­nuu­tik­si. Kuu­men­na sit­ruu­na­me­hu. Pu­ris­ta lii­vat­tees­ta vesi pois. Liu­o­ta lii­va­te kuu­maan me­huun.

9. Vat­kaa tuo­re­juus­to ja so­ke­rit not­ke­ak­si. Li­sää vis­pi­ker­ma ja vat­kaa vaah­dok­si. Li­sää lii­va­te­leh­ti-sit­ruu­na­me­hu­se­os. Kaa­da seos kul­hoon. Pei­tä pin­ta va­del­mil­la. Jos käy­tät pa­kas­te­va­del­mia, lai­ta ne jäi­si­nä. Leik­ke­le vii­mei­ses­tä kak­ku­le­vys­tä pa­lo­ja ja pei­tä pin­ta niil­lä.

10. Nos­ta vii­le­ään vä­hin­tään 4 tun­nik­si.

Näin on­nis­tut

Täy­del­li­nen kää­re­tort­tu­poh­ja on help­po val­mis­taa, kun­han vain muis­tat muu­ta­man nik­sin.

1. Lei­vo poh­ja huo­neen­läm­pöi­sil­lä ka­nan­mu­nil­la. Vat­kaa ne so­ke­rin kans­sa huo­lel­li­ses­ti säh­kö­vat­kai­mel­la, niin saat kuoh­ke­an poh­jan.

2. Käy­tä jau­hoi­na veh­nä­jau­ho­jen kans­sa mais­si-tärk­ke­lys­tä tai pe­ru­na­jau­ho­ja. Nii­den avul­la kak­ku­le­vy py­syy pa­rem­min kiin­te­ä­nä ei­kä re­pei­le kää­rit­tä­es­sä. Jos ha­lu­at lei­poa glu­tee­nit­to­man poh­jan, käy­tä 1 dl man­te­li­jau­ho­ja ja ¾ dl pe­ru­na­jau­ho­ja.

3. Jääh­dy­tä poh­ja kun­nol­la. Peit­te­le kak­ku­le­vy jääh­ty­mi­sen ajak­si lei­vin­pa­pe­ril­la ja keit­ti­ö­pyyh­keel­lä, niin ka­kus­ta ir­to­a­va kos­teus jää le­vyyn. Täl­löin levy ei mu­re­ne kää­ri­mi­sen ai­ka­na.

4. Kää­ri tort­tu ly­hy­el­tä si­vul­ta, jos ha­lu­at muh­ke­an rul­lan, ja pit­käl­tä si­vul­ta, jos pi­dät ka­pe­as­ta ja pit­käs­tä kää­re­tor­tus­ta.