Artikkeli
Viineripitkon täytteenä on raparperia, jonka makeuttaa aprikoosimarmeladi. Mehevyys tulee vaniljakreemistä.

Viineripitkon täytteenä on raparperia, jonka makeuttaa aprikoosimarmeladi. Mehevyys tulee vaniljakreemistä.

Martti Järvi

Suvi Rüster

Leivo helppo raparperi-vanil­ja­vii­ne­ri­pitko valmiista lehtitaikinasta

Kirpeän aromikas raparperi on mehevän viineripitkon päätähti. Pakas­te­leh­ti­tai­ki­nasta se valmistuu sukkelasti.

Ra­par­pe­ri-va­nil­ja­vii­ne­ri­pit­ko

45 min . help­po . 8 e

10 an­nos­ta

1 iso (400 g) leh­ti­tai­ki­na­le­vy

Täy­te:

2 dl mai­toa

1 dl va­nil­jak­ree­mi­jau­het­ta

4 dl ra­par­pe­rin­pa­lo­ja

1 dl pais­ton­kes­tä­vää ap­ri­koo­si­mar­me­la­dia

1 tl jau­het­tua kar­de­mum­maa

Voi­te­luun:

1 kel­tu­ai­nen

Pin­nal­le:

1 dl to­mu­so­ke­ria + ½–1 rkl sit­ruu­na­me­hua tai vet­tä

1. Ota leh­ti­tai­ki­na pois pa­ke­tis­ta lei­vin­pa­pe­rin pääl­le su­la­maan 30 mi­nuu­tik­si.

2. Kuu­men­na uu­ni 200 as­tee­seen.

3. Mit­taa mai­to ja va­nil­jak­ree­mi­jau­he kul­hoon, se­koi­ta ta­sai­sek­si.

4. Pese ra­pa­pe­rin­var­ret, leik­kaa ohuik­si vii­pa­leik­si. Se­koi­ta ra­par­pe­rit, ap­ri­koo­si­mar­me­la­di ja kar­de­mum­ma kul­hos­sa.

5. Kau­li leh­ti­tai­ki­na 25 x 30 cm:n ko­koi­sek­si le­vyk­si. Siis­ti tai­ki­na­le­vyn reu­nat suo­rik­si veit­sel­lä. Nos­ta tai­ki­na uu­ni­pel­lil­le.

6. Le­vi­tä va­nil­jak­ree­mi tai­ki­na­le­vyn kes­kel­le niin, et­tä tai­ki­nan reu­noil­ta jää vii­si sent­tiä va­paak­si täyt­tees­tä. Nos­te­le va­nil­jak­ree­min pääl­le ra­par­pe­ri-mar­me­la­di­se­os­ta.

7. Kään­nä tai­ki­nan ly­hy­et si­vut täyt­teen pääl­le. Leik­kaa tai­ki­na­le­vyn pit­kät si­vut sen­tin vä­lein sui­ka­leik­si täyt­tee­seen as­ti. Tai­vu­ta sui­ka­leet täyt­teen pääl­le. Voi­te­le kel­tu­ai­sel­la.

8. Pais­ta uu­nin kes­ki­ta­sol­la noin 25–30 mi­nuut­tia, kun­nes vii­ne­ri­pit­ko on kau­niin kul­lan­rus­kea. An­na jääh­tyä.

9. Se­koi­ta kul­hos­sa to­mu­so­ke­ri ja sit­ruu­na­me­hu ta­sai­sek­si kuor­rut­teek­si. Va­lu­ta vii­ne­rin pääl­le.

Viineripitkon täytteenä on raparperia, jonka makeuttaa aprikoosimarmeladi. Mehevyys tulee vaniljakreemistä.

Viineripitkon täytteenä on raparperia, jonka makeuttaa aprikoosimarmeladi. Mehevyys tulee vaniljakreemistä.

Martti Järvi

LUE KOTI & KEITTIÖ

LUE KOTI & KEITTIÖ