Selkeälinjainen ruokapöytä ja penkki ovat Juhan suunnittelemat. Ne tehtiin nelisenttisestä koivulevystä yhdessä puusuunnittelija David Mantillan kanssa. Hirsitorneihin upotetut astiakaapit Juha on itse suunnitellut ja tehnyt. Juha Leiviskän valaisimet ovat Artekista. Wishbone-tuolit Carl Hansen.
Tea Honkasalo kuvat Anna Wallendahr
Ajatus omasta hirsitalosta alkoi itää jo vuosia sitten, kun Juha ja Gloria asuivat vielä Saksassa.
– Veljeni kysyi, olenko ajatellut rakentaa vanhempieni tontille. Siitä lähti käyntiin ajatusprosessi, että olisi ankkuripaikka, minne palata täällä Suomessa. Pohdin pitkään, minkälainen talo tähän voisi tulla, Juha Päätalo kertoo.
Oma talo oli Juhalle syy opiskella arkkitehdiksi. Kun opintoja oli takana vuosi, Juha sai käsiinsä artikkelin savesta. Sen oli kirjoittanut Martin Rauch, eurooppalaisen modernin savirakentamisen pioneeri.
– Pääsin hänelle kuukaudeksi kesätöihin. Se oli ensikosketukseni saveen materiaalina. Tiesin, että haluan käyttää savea myös omassa talossani.
Se oli ensimmäinen kokonainen talo, jonka Juha on suunnitellut. Ensimmäinen suunnitteluprojekti, jossa hän käytti savea, oli kerrostaloasunnon sisäremontti.
Talo nousee ikään kuin pellosta ja muistuttaa vanhaa, harmaantunutta latoa.
Oma talo oli Juhalle syy opiskella arkkitehdiksi.
Vanhojen hirsitalojen joukkoon
Järvenrantatontti hämäläismaisemassa on kooltaan puoli hehtaaria. Kaavassa tontilla on oikeus yhteen korkeintaan kaksiasuntoiseen paritaloon.
– Pohdin, mitä tarkoittaa, että rakentaa tällaiseen paikkaan, vanhempieni viereen, tähän kylään. Melkein kaikki kylän vanhat talot ovat hirsitaloja. Tajusin, että kun tähän paikkaan rakennetaan hirsitalo, niin silloin liittyy tähän kylään ja tähän jatkumoon.
Juhan vanhempien 1980-luvun punatiilitalo oli asemoitu keskelle tonttia, mikä teki toisen talon suunnittelusta haastavaa.
– Tontilla silmä hakee ulapan. Se ankkuroi uuden talon paikan.
Sisääntuloterassi on Kurun harmaata graniittia 40 kilometrin päästä Teiskosta, kuten myös noppakivet, joilla on kivetty terassin katettu osa. Japanilaishenkinen ritiläseinä rajaa yksityisemmän tilan.
Katos yhdistää uudisrakennuksen vanhaan osaan
Uusi talo sijoittui pellonlaitaan vanhan talon viereen siten, että näkymät avautuvat peltomaisemaan ja talon päädystä järvelle. Viuhkamaisen rakennuksen ensimmäinen osa on linjassa vanhan talon kanssa ja toinen osa 17 astetta käännetty.
Juha keksi leikata hirsitalon kahteen osaan ja yhdistää uuden ja vanhan talon katoksella.
– Joku logiikka näiden kahden talon välillä piti olla, koska materiaalisesti ne ovat hyvin erilaiset. Rakennusmateriaaliksi valitsin harmaantumaan jätetyn hirren. Voi olla, että joku ajattelee kymmenen vuoden päästä, että tämä hirsitalo on tiilitaloa vanhempi.
Ikkunasohva on tehty vanerilevyistä. Ikkunapenkin alla on säilytystilaa muun muassa petivaatteille. Makkaratyynyt ovat Glorian tekemiä. Tanskalaiset Frandsenin Cohen-riippuvalaisimet on hankittu Kruunukalusteesta. Posliinikantaiset kattovalaisimet ovat Ifö Electricin. Hirsitornit on tehty lohenpyrstöliitoksin.
Tornit kannattelevat taloa
Talon pohjaratkaisu on yksinkertainen: Sisätila koostuu kolmesta neliöstä. Jokainen neliö on jaettu kahteen osaan kultaisen leikkauksen suhteessa niin, että isompi osa on päätila, joka aukeaa ison ikkunan kautta yhdeltä seinältään ulos, ja pienempi osa on palveleva tila, jossa on joko eteinen ja kylpyhuone, kodinhoitohuone tai säilytystilat.
Ajatuksena oli, että sisä- ja ulkotila sulautuisivat toisiinsa. Sitä varten tarvittiin mahdollisimman suuret ikkunat.
– Ongelmana oli, että hirsitalo ei tykkää isoista ikkuna-aukoista. Se ei pysy koossa, jos hirsikehikon aukko on liian suuri.
Ongelma ratkaistiin hirsitorneilla, jotka vakauttavat rakenteen ja joiden väliin voi avata suuren ikkunan. Juha sai idean sveitsiläiseltä arkkitehdilta Peter Zumthorilta. Hän on suunnitellut hirsitaloja, joissa on torneja vakauttamassa rakennetta.
Harmaat RAR-keinutuolit ovat Vitran. Pöytä on Ikean Stockholm-sarjaa. Hyllykaluste on Juhan suunnittelema. Sen liukuovet tehtiin 8 mm:n koivuvanerista. Saksalaisen THPG:n seinävalaisimet on ostettu saksalaisesta Manufactum-liikkeestä, jolla on myös verkkokauppa. Ympäristön väreistä inspiroitunut Paula Palmgrenin maalaus on tehty tähän taloon.
– Kylpy- ja kodinhoitohuone ovat myös rakenteellisia torneja. Niiden väliin voi tehdä ison ikkunan.
Keittiön alakaapit on kierrätetty. Astianpesukone hyödynnettiin vanhasta asunnosta. Mielen liesikupu ostettiin tähän kotiin.
Savi tuntuu silkkiseltä
Ennen koronaa Juha ajatteli vuokrata toimiston Tampereen keskustasta. Kun pandemia alkoi, hän sijoitti toimistonsa talon pienempään puoliskoon.
Juha rakastaa aitoja materiaaleja, kuten puuta ja savea. Työhuoneessa lattia, seinät ja katto ovat kaikki savea. Lattia on juntattua massiivisavea ja seinät savilevyä. Savilevyt on kiinnitetty puurunkoon ja rapattu. Kattotuoleihin on kiinnitetty savilevyt samalla tavalla kuin seiniin.
Rakennuksessa käytetty savi kaivettiin tontilta, kun tehtiin perustuksia. Saven omat pigmentit antavat värin pinnoille.
– Se on kiehtovaa, että antaa värin tulla maaperän pigmenteistä. Se tuntui hyvältä ja oikealta idealta. Kun talo oli vielä kesken, serkkuni halusi tulla kävelemään lattialle, koska se tuntuu silkkisen pehmeältä ja lämpimältä jalan alla.
Myös terassissa käytetty lehtikuusi ja sisäkattojen pihtakuusi ovat läheltä.
– Ne on kaadettu parin kilometrin päästä tontista. Paikallinen jalkapalloseura halusi laajentaa, ja kentän alta kaadettiin puut, Juha kertoo.
Oleskelutilojen ja eteisen välinen liukuovi on tehty yhdessä puusuunnittelija David Mantillan kanssa neljä senttiä paksusta lattialankusta. Ripustusmekanismi on rautakaupasta. Eteisen Fina-lipasto Gazzdan.
Piharakennuksessa sijaitsee Juhan toimisto. Toimistossa on Ikean Ivar-hyllykkö, Louis Poulsenin Ph5-valaisin ja Ligne Roset’n Eaton-pöytä. Tuolit ovat Artekista, saarnipuinen Lissabo-sivupöytä Ikeasta. Taulu on Juhan opiskeluaikainen öljyvärityö. Se esittää Meksikon kuuluisimman arkkitehdin Luis Barraganin kodin kattoterassia.
Tarvitaan osaava saven työstäjä
Juha on tehnyt mahdollisimman paljon itse. Hirsihommissa ja kattoa tekemässä oli kirvesmies, mutta Juha on ollut apumiehenä ja mukana jokaisessa työvaiheessa. Lattioiden savilaastin levityksessä paikallinen betonifirma auttoi tekemään tasaista jälkeä, mutta viimeistelyn Juha hoiti itse.
Seiniä varten Juha sekoitti savea ja hiekkaa laastiin. Massa oli työläs levittää. Jos seassa olisi ollut kaupallisia kuituja, seos olisi ollut helpompi levittää ja myös kestävämpi.
Savi ei olekaan ratkaisu jokaiselle.
– Materiaalina savi on hirmuisen edullinen, mutta vaatii työtä ja jonkun, joka osaa työstää sitä niin, ettei rappaus rupea halkeilemaan. Vahvistukseksi voi laittaa juutti- tai lasikuituverkkoa saven sekaan. Savirakentaminen on myös hirveän hidasta.
Savilattian pinta on silkkimäinen. Vahattuna se kestää kosteutta ja siivousta.
– Vahattua savilattiaa voi verrata öljyttyyn parkettiin. Tahrat eivät ole ongelma, jos pyyhkii ne pois ennen kuin ne imeytyvät.
Savilattiaan tulee välillä halkeamia, joita Juha korjailee.
– Luonnonmateriaalit kestävät aikaa ja niitä voi korjata.
Makuuhuoneessa on seinän kokoinen ikkuna aamuaurinkoon. Sänky on Ikeasta. Posliininen kattovalaisin on ruotsalaisen Ifö Electricin Ohm-sarjaa. Yöpöydän valaisimet on tuunattu, sähkömies on tehnyt niihin katkaisijat.
Koti
Tampereen Aitolahdella. Vuonna 2019 valmistunut moderni hirsitalo, 102 m², 4 h ja k.
Asukkaat
Arkkitehti Juha Päätalo ja puoliso Gloria. Instagramissa @paatalo_architects_ltd.
Juhan materiaalivinkit
• Valitse materiaaleja, jotka tuntuvat hyvältä kaikilla aisteilla: ”Ihmisellä on intuitio siitä, mikä tuntuu hyvältä ja mitä haluaa koskettaa.”
• Luonnonmateriaalit kestävät aikaa. ”Ei vain lujuuden kautta, vaan siten, että niihin syntyy tunneside. Se on äärimmäisen tärkeää.”
• Suosi massiivipuuta. Puu on sitä parempaa, mitä vanhempaa se on. Savi taas on eläväpintainen materiaali. Sitä jaksaa katsoa loputtomiin. ”Suosin muutenkin luonnonmateriaaleja ja kierrätettyä.”
• Suosi lähimateriaaleja: ”Terassirakenteiden lehtikuuset on kaadettu läheltä. Se edistää sitä, että paikkaan syntyy tunneside.”
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2