Tea Honkasalo kuvat Martti Järvi
” Lasinpuhaltaminen on kokonaisvaltaista työtä, fyysinen tekeminen on konkreettista ja henkinen läsnäolo tärkeää. ”
Lempipaikkani on luonto Nuutajärvellä. Erityisesti Rutajärvi ja sen saaret tarjoavat elämyksiä kaikkina vuodenaikoina. Talven pakkasyönä on upeaa mennä tulistelemaan saareen, keväällä näkee luonnon heräämisen ja alkaa veneilykausi, kesällä uidaan ja telttaillaan, syksyllä ravustetaan ja ihaillaan ruskaa.
En luopuisi käsillä tekemisestä ja työstäni. Lasinpuhaltaminen on kokonaisvaltaista työtä, fyysinen tekeminen on konkreettista ja henkinen läsnäolo tärkeää. Myös näyttelyiden toteuttaminen on aina kokonaisvaltainen projekti. Suunnittelen, toteutan ja rakennan näyttelyt yhdessä assistenttien ja galleristien kanssa.
Rentoudun saunomalla kaksi kolme kertaa viikossa. Saunoessa ajatukset saavat virrata aivan vapaina. Puusaunan lämmittäminen itsessään on rauhoittavaa ja konkreettista tekemistä. Saunon usein 83-vuotiaan ystäväni luona. Hän on opettanut minulle lasin peilitystekniikkaa täällä Nuutajärvellä.
Sisustustyylini on ennen kaikkea tunnelmallinen. Pienet kristallivalaisimet luovat pehmeää valoa, eikä kotonani ole koskaan kirkkaita valoja. Sisustukseni on sekoitus itämaisuutta, taidetta ja kierrätyshuonekaluja.
Rakkain esineeni on Daniil Harmsin Sattumia-teos. Venäläisen 1900-luvun alun runoilijan pienet absurdit tarinat ovat kulkeneet mukanani pitkään. Palaan tarinoihin usein ja ne saavat minut aina hyvälle tuulelle. Ihmisen mielen liikkeet kiinnostavat ja Daniil Harms käsittelee niitä omintakeisesti.
Sisustuspaheeni on vanhojen lasistojen keräily. Kirpputoreilta mukaan tarttuu helposti kotimaisten suunnittelijoiden laseja. Lasinpuhaltajana osaan arvostaa lasien teknisiä ominaisuuksia: miten hienosti esimerkiksi jonkin pikarin sääri on suunniteltu ja puhallettu.
Sielunmaisemani on sateinen iltapäivä. Sateessa on sopivaa melankolisuutta. Laitan hyvää jazzia soimaan ja nautin tunnelmasta.
Janne Rahunen, 35, on lasitaiteilija. Hän on asunut ja työskennellyt Nuutajärvellä 12 vuotta. Janne on erikoistunut lasinpuhalluksen vaativaan reticello-tekniikkaan, josta hän kiinnostui vieraillessaan opiskeluaikanaan Italian Muranossa. Janne Rahusen töitä on Kuuma kylä -juhlanäyttelyssä Nuutajärven Lasikylässä 18.5.–27.8.2023.
Viiden päivän prosessi
Reticello-tekniikalla lasiveistoksen syntyyn menee viisi päivää. Prosessi on hieno kaari, joka lähtee sormenpään kokoisesta väritapista, ja lopulta puhalluspillin päässä on viisitoista kiloa lasimassaa. Työ on hyvin fyysistä, ja apuna on assistenttini Otto Koivuranta. Ensimmäisenä päivänä vedetään reticello-puikot lasimassasta. Toisena päivänä on neljän tunnin puhallusvaihe lasihytissä. Tämä on kriittisin vaihe. Kun reticello-kuvio on syntynyt, tietää olevansa voiton puolella. Nämä umpilasiset veistokset jäähtyvät kolme päivää. Sen jälkeen alan kylmätyöstää ja viimeistellä veistosta.
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2