JOHANNA VIREAHO
KUVAT SARI TAMMIKARI
Omenapuiden katveessa on mukavasti varjoa. Aurinko pilkistelee kuitenkin lempeästi oksien välistä.
Lammen rannassa sijaitsevan puutarhan vanhat omenapuut ja muut villiintymään päässeet kasvit herättivät Olga Isaevan ja Markku Pulkkisen huomion, kun he olivat etsimässä uutta kotia Loviisasta vuonna 2002.
– Heti taloa ostaessamme näimme puutarhassa valtavasti potentiaalia, vaikka piha oli rähjäinen ja villiintynyt. Tontti rajautuu toisella puolen puistoalueeseen ja lampeen, jota kutsumme Kuninkaanlammeksi. Se on osa Loviisan linnoituksen vallihautoja, Markku kertoo.
Puutarha rajautuu Kuninkaanlammeksi kutsuttuun Loviisan linnakkeen vallihautaan. Puistomainen miljöö lisää tilan tuntua puutarhassa ja tuo paikalle paljon pieneläimiä. Näkymiä ihailevat myös Olgan tekemät risulinnut.
Lammen historia yltää 1750-luvulle, jolloin bastioni Adolf Fredrikin perustustyöt aloitettiin. Kun linnoitustyöt päättyivät, jäljelle jäänyt kaivanto täyttyi vedellä, ja syntyi Kuninkaanlampi. 1700-luvun lopulta on peräisin myös lammen rantaan rakennettu talo, joka on nyt ollut kymmenisen vuotta Pulkkisen perheen koti.
Talo sijaitsee ihanteellisesti lähellä tontin rajaa ja vanhaa postitietä, joten puutarha-alue on yhtenäinen ja laaja. Vanhat piharakennukset antavat kehykset ja suojaa. Värikylläisellä puutarhalla on kokoa ruhtinaalliset 1300 neliötä.
Sipulikasvien ja omenapuiden kukkiessa piha herää vehreyteen. Loppukevään kasvu on suorastaan huikeaa ja vihreys raikasta.
Omenapuiden korkealle kurottautuvat oksat ovat luonnon taideteos, jonka alla nautitaan teetä, ruokaillaan ja oleillaan. Vanhojen puiden katveeseen syntyi kuin itsestään viihtyisä oleskelupatio ja ruokailupaikka. Auringon pilkistäessä oksiston lomasta voi tunnelmassa aistia jotain samaa kuin Ranskan tai Italian maaseutupihoissa.
Koristeomenapuut kukkivat kauniin vaaleanpunaisina.
Lintulaudalla on talvi-aikaan vilskettä ja vilinää.
Ukkolaukat, Allium hollandicum, kurkistelevat ruusupenkissä.
Iloiset värit yhdistyvät kukkapenkeissä, tässä tulppaaneja ja esikoita. Kauniit sulkamaiset lehdet kuuluvat kotkansiipisaniaiselle.
Pihasta löytyi vanhoja kasveja
Ihan tyhjästä ei Loviisan puutarhaa tarvinnut aloittaa. Vanhoja kasveja löytyi villiintyneestä pöheiköstä sieltä täältä. Marjapensaat, syreeni-aita ja Pohjantähti-köynnösruusu ovat koristaneet puutarhaa jo vuosikymmenten ajan.
Lukuisat varjoliljat ovat saaneet siementää rauhassa, ja nyt niitä putkahtelee esiin eri puolilla puutarhaa. Tunnelman luomiseen on vaadittu myös paljon työtä, joka alkoi ensimmäisenä vuonna raivaamisella ja siistimisellä. Hiljalleen työ on tuottanut tulosta.
– Näkymä puistoon ja lammelle päin oli ryteikköinen ja pensaiden peittämä. Raivasimme alaa avarammaksi, ja nyt saamme nauttia hiukan tavallista isommasta vesiaiheesta. Puutarhakin tuntuu suuremmalta ja avarammalta.
Kuistin kulmalla köynnöstävät villiviini ja humala. Perennapenkissä odotetaan pionien ja ruusujen kukkimista.
Omenapuiden kukkiessa on puutarhassa alkukesän raikasta vihreää ja kukkaloistoa.
Olga kasvattaa tomaatintaimenet itse. Nyt kokeilussa on erikoisia venäläisiä lajikkeita.
Vaaleanpunaiset ja pinkit tulppaanit saavat kontrastia lähes mustista Queen of Nighteista. Ilman tummia tulppaaneita vaikutelma olisi vaisumpi.
Satakielet säestävät pihatöitä
Lammen rannalla kasvaa luonnonvaraisia kosteikkokasveja, kuten rentukoita, keltakurjenmiekkaa ja raatetta. Viereisellä puistoalueella on tuttuja lehtometsän kasveja. Suuret saarnet, tammet ja vaahterat kertovat linnoitusalueen historiaa. Kesäpäivien puutarhatöitä säestää satakielten konsertti. Lampi houkuttaa rannoilleen lintuja ja muita eläimiä.
Näkymistä nauttii myös Vanja-kissa, 11, jonka mielestä paras paikka puutarhassa on lammen lähellä oleva riippumatto. Siellä lekotellessa voi seurata kaikessa rauhassa lammen vilkasta elämää.
Markku suunnitteli kasvi-huoneen englantilaisten esikuvien mukaan. Runko nikkaroitiin puusta, lasit teetettiin tilauksesta. Näkymä on kuin englantilaisesta mökkipuutarhasta. Alkukesän kukkijoita ovat keltaiset kullerot ja liilanpunaiset laukat.
Olga ei karsasta värejä
Vaaleanpunaista, liilaa, keltaista, oranssia, punaista, sinistä, valkoista… ja tietenkin paljon vihreää. Olga ei värejä kaihda. Puutarhan vanha runko omenapuineen ja pihasyreeneineen on muutamassa vuodessa saanut värikylläisyyttä Olgan hoivissa.
– Perennoilla ja sipulikukilla olen halunnut tuoda runsasta kukkaloistoa koko puutarha-sesongin ajaksi, Olga sanoo.
Keväällä kukkivat idänsinililjat, jouluruusut, kevätsahramit, narsissit, kevätesikot ja tulppaanit, joiden jälkeen avautuvat pionit ja ruusut. Punahatut ja syysleimut jaksavat puolestaan pitkälle syksyyn.
– Kun istutukset ovat runsaita, kukkia raaskii leikata myös maljakkoon, Olga lisää.
Puutarha on muodostunut yrityksen ja erehdyksen oppikoulussa. Olga ei ole tehnyt sen tarkempia suunnitelmia. Hän on luottanut inspiraatioon ja hetken huumaan, siihen tunteeseen, joka ohjaa puutarhassa tekemistä hetki hetkeltä. Kauneus on Olgan mielestä puutarhan A ja O.
– Kaikille kasveille löytyy aina sopiva paikka. Ehkä sitä joskus joutuu etsimään pitempään tai jopa vaihtamaan.
Hän käy tutustumassa eri taimistoihin puutarharetkillä, joilta tarttuu usein mukaan jotain mielenkiintoista. Ystävien kanssa vaihdetaan kernaasti kasveja.
– Olen saanut monia perinneperennoja naapureilta ja tuttavilta. Olen myös tilannut uusia taimia nettikaupoista. Kokemukseni esimerkiksi englantilaisista David Austenin jalostamista ruusuista ovat erinomaiset. Ruusuntaimet tulivat hyväkuntoisina postitse perille ja ne ovat talvehtineetkin mainiosti. Myös tulppaaneja olen tilannut internetistä, Olga kertoo.
Vanjan lempipaikka on leppoisasti riippumatossa.
Pihan vanhaa tiilirakennusta verhoavat säleikkövilliviini ja köynnöshortensia.
Brittityylin kannattajat
Puutarhanhoito on Olgalle intohimoinen harrastus ja tilaisuus uuden oppimiseen. Esikuvikseen hän mainitsee englantilaiset mökkipuutarhat, cottage gardenit, joiden rento ja runsas tyyli viehättää. Kasvihuone on brittiläisten malliin toteutettu, vaikkakin itse suunniteltu. Käsistään kätevä Markku rakensi sen harkkoperustukselle pitkästä puutavarasta, ja lasit teetettiin mitta-tilauksena.
– Mietin kasvihuoneen rungon väriä pitkään. Valkoinen tuntui liian voimakkaalta. Vihreä on luontevampi, eikä se erotu liiaksi ympäristöstä, sanoo Olga selvästikin tyytyväisenä yhteisen rakennusprojektin tulokseen.
Kesäksi kasvihuone täyttyy tomaatintaimista, jotka Olga kasvattaa itse. Siemenet hän tuo kotimaastaan Venäjältä, mistä löytyy mielenkiintoisia, erivärisiä ja -muotoisia tomaatteja. Nyt lasihuoneessa kasvaa 15 eri lajiketta. Tomaattien lisäksi siellä kasvatetaan monia yrttejä, joista napsitaan versoja ahkerasti keitoksiin.
– Kevätsalaattiin lisään valkosipulinversojen ohella minttua ja lipstikkaa. Minttu ja lipstikka maustavat myös marinadeja. Itse kasvatettuna kaikki maistuu paremmalta, vinkkaa Olga.
Omenapuiden katveessa kahvitellaan ja ruokaillaan. Monena vuotena puut ovat olleet valkoisina kukkapilvinä. Tällä kertaa kukinta on vaatimattomampi, vain muutamia kukkia siellä täällä.
Tiilirakennuksessa ovat Olgan ja Markun pieni puoti ja kahvila, jotka toimivat Loviisan Avoimet puutarhat ja Loviisan Wanhat talot -tapahtumien aikana.
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2